to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 22.05.2014

Διεθνή

Χέρμαν Β. Ρομπάι: Ο αχυράνθρωπος της Μέρκελ μειώνει τη σημασία των ευρωεκλογών

Ρεπορτάζ του Γιώργου Δαράτου από τις Βρυξέλλες


Να μειώσει τη σημασία των ευρωεκλογών και της ,μέσω αυτών , ανάδειξης του νέου προέδρου της Κομισιόν  θέλησε χθες να κάνει  ο πρόεδρος της Ε. Ένωσης Χέρμαν βαν  Ρομπάι. Ο χριστιανοδημοκράτης ,ομοιδεάτης της Νέας Δημοκρατίας,  πρόεδρος της  Ένωσης σε επιστολή  που έστειλε στους ηγέτες των 28 κρατών-μελών  προσκαλώντας τους στο άτυπο συμβούλιο κορυφής(δείπνο) τη προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες, γράφει ,μεταξύ άλλων, ότι «θα είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε σχετικά με τα ονόματα  για το πρόεδρο»  της νέας Κομισιόν. «Θα συζητήσουμε όμως-εξηγεί ο ίδιος,  για την διαδικασία που θα οδηγήσει στην διατύπωση της πρότασης από το Ευρωπαικό Συμβούλιο (κορυφής) ενός υποψηφίου για την  προεδρία  της Κομισιόν που θα υποβάλει(για έγκριση) στο το (νέο) Ευρ. Κοινοβούλιο …και για τον  τρόπο που θα οργανώσουμε τις εργασίες μας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», για το ζήτημα αυτό.

 Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης  συζητούσαν μεταξύ τους και αποφάσιζαν ύστερα από διαπραγματεύσεις τον διορισμό του προέδρου της Επιτροπής κεκλεισμένων  των θυρών. Τώρα όμως θα πρέπει ,όπως ορίζει η νέα Συνθήκη της Λισαβόνας, να λάβουν υπόψη  το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Για το λόγο αυτό τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρ. Κοινοβούλιο αποφάσισαν να ορίσουν ,το καθένα τους, ένα υποψήφιο πρόεδρο της Επιτροπής. Η Γερμανία, όμως, αλλά και άλλες χώρες  είναι πολύ επιφυλακτικές  απέναντι σ αυτή την πρωτότυπη εκλογή προέδρου  και ασφαλώς  θα προσπαθήσουν να επιβάλουν ,αυτές οι ίδιες, ένα πρόεδρο της δικής τους επιλογής  μη λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του ευρωπαικού εκλογικού σώματος.

 Ο κ. βαν Ρομπάι, γνωστός αχυράνθρωπος της Κας Μέρκελ, έχει επαναλάβει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό  ότι, βεβαίως, ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου- χωρίς να έχει ποτέ διευκρινίσει αν  εννοεί μια σχετική ή μια απόλυτη πλειοψηφία- αλλά θα πρέπει να διαθέτει και μια  ευρεία πλειοψηφία  των κυβερνήσεων των κοινοτικών  χωρών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κα Μέρκελ προειδοποίησε  πως η διαδικασία για την εκλογή του προέδρου της νέας Κομισιόν  θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Με την θέση της Γερμανίδας καγκελαρίου συντάσσεται και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς . Αντίθετη θέση έχει πρόσφατα διατυπώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που αποδέχεται ως πρόεδρο της νέας Κομισιόν αυτόν  που θα υποδείξει το Ευρ. Κοινοβούλιο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)