to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 22.02.2022

Πολιτική

Χαρίτσης - Σαρακιώτης ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις πρόθεσεις για το ΕΛΙΔΕΚ

Την αγωνία της επιστημονικής κοινότητας της χώρας για το μέλλον του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) μετέφεραν στη Βουλή, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, και ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία Γιάννης Σαρακιώτης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία.


Οι δύο Βουλευτές υπενθύμισαν ότι το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. έχει παρουσιάσει σημαντικότατο έργο, το οποίο αναγνωρίζεται από ολόκληρο το οικοσύστημα της Έρευνας και της Καινοτομίας της χώρας μας, καθώς «ο προϋπολογισμός των έργων, που έχουν ήδη προκηρυχθεί, είναι 195,7 εκ. €, ενώ από τα χρηματοδοτημένα ερευνητικά έργα έχουν προκύψει 1.306 δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, 77 βιβλία/μονογραφίες και 131 διδακτορικές διατριβές. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι έχουν καταγραφεί και 3 πατέντες από την πρώτη προκήρυξη για έργα Δ.Ε.Π. και Ερευνητών/-τριών». Μάλιστα, η εν λόγω αναγνώριση επιβεβαιώνεται και μέσω των εκθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ.) και της Technopolis Group, μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών συμβούλων στην Ευρώπη στην πολιτική επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας.

Οι κ.κ. Χαρίτσης και Σαρακιώτης υπογράμμισαν, μέσω της ερώτησής τους, την αμφισημία από πλευράς της Κυβέρνησης όσον αφορά το μέλλον του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., καθότι από τη μία πλευρά, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι «ο προγραμματισμός νέων Δράσεων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. ολοκληρώνεται το 2024 και έχει διασφαλιστεί η καταβολή της χρηματοδότησης του συνόλου των Δράσεων και για τα έτη 2021-2029, η οποία ανέρχεται σε 165.912.000€». Από την άλλη, ωστόσο, ο Τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ν.Δ. ζητά την κατάργηση του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., τονίζοντας ότι «κάνει ερευνητική πολιτική με δανεικά», χαρακτηρίζοντας το ως «θνησιγενές».

Όπως επισημαίνουν οι δύο Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία: «Σε μια περίοδο, που το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. έχει αποδείξει ότι είναι ο μοναδικός φορέας ικανός να αναχαιτίσει την αιμορραγία του επιστημονικού δυναμικού προς το εξωτερικό (brain drain) και να καλλιεργήσει συνθήκες επαναπατρισμού Ελλήνων ερευνητών (brain re-gain) που έφυγαν εκτός συνόρων τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να τον καταστήσει έρμαιο επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, αποφεύγοντας να δώσει σαφείς απαντήσεις στους χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες. Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων οφείλει επιτέλους να καταρτίσει ένα στρατηγικό πλάνο για το μέλλον του ευαίσθητου τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας στη χώρα μας και να πάψει να τον αντιμετωπίζει ευκαιριακά και με προχειρότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)