to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 15.04.2023

Οικονομία

Χαράτσια χωρίς τέλος για τους καταναλωτές: Οι τρεις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Οι ανατιμήσεις στο καθαρό κόστος ενέργειας και οι κρυφές αυξήσεις στις χρεώσεις δικτύων μεταφοράς - διανομής φουσκώνουν κι άλλο τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού


Οχι μία, αλλά τρεις επιπλέον επιβαρύνσεις φορτώνονται νοικοκυριά και μικρομεσαίοι, σύμφωνα με την ανάλυση της Αυγής και της Αντιγόνης Ζούντα, καθώς, εκτός από τις τεράστιες ανατιμήσεις στο καθαρό κόστος του ρεύματος, οι λογαριασμοί διογκώνονται περαιτέρω από τις αυξήσεις που προβλέπονται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για το σύστημα μεταφοράς (υπέρ ΑΔΜΗΕ), το δίκτυο διανομής (υπέρ ΔΕΔΔΗΕ) και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

 

Αν και περνούν... σιωπηλά, οι αυξήσεις στις τρεις αυτές χρεώσεις έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 (ΑΔΜΗΕ), ενώ μένει να φανεί ο χρόνος επιβολής των αυξήσεων στις ΥΚΩ και αν θα υπάρξει αναπροσαρμογή και στην εναπομείνασα εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, αυτή που αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ). Οι χρεώσεις αυτές, θυμίζουμε, δεν είναι περιστασιακές ή έκτακτες, αλλά περιλαμβάνονται «μόνιμα» σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος όλων των παρόχων.

Συνολικά, για μια μέση κατανάλωση 3.750 κιλοβατώρων το έτος ένα νοικοκυριό με την εφαρμογή των αυξήσεων και στις τρεις χρεώσεις υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθεί, για παράδειγμα:

- μονοφασική παροχή (10 kVa) με 192,8 ευρώ, έναντι 130,91 ευρώ σήμερα (+61,89 ευρώ/έτος) ή

- τριφασική παροχή (25 kVa) με 259,31 ευρώ, έναντι 139,755 ευρώ σήμερα (+119,555 ευρώ/έτος).

Η αρχή

Η πρώτη αύξηση τέθηκε σε ισχύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά τις χρεώσεις για το σύστημα μεταφοράς (δηλαδή, υπέρ ΑΔΜΗΕ). Οι χρεώσεις αυτές ανέρχονται για τα νοικοκυριά σε 0,00844 ευρώ/κιλοβατώρα, έναντι 0,0056 που ήταν, δηλαδή πρόκειται για μια αύξηση που ξεπερνά το 50%. Παραδείγματος χάρη, για ετήσια κατανάλωση 3.750 κιλοβατώρων οι επιπλέον χρεώσεις αντιστοιχούν σε 31,65 ευρώ, έναντι 21 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο Διαχειριστής έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ από τον Οκτώβριο του 2022 -και ξανά τον Ιανουάριο του  2023- έκτακτη αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου (στο 8,51% από 6,1% σήμερα), επικαλούμενος την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων δανεισμού.

Στο μεταξύ, οι διασυνδέσεις των νησιών, ένα από τα μεγαλύτερα έργα του ΑΔΜΗΕ, όχι μόνο δεν έφεραν ελαφρύνσεις στις ΥΚΩ λόγω του εκτοπισμού των ακριβών πετρελαϊκών μονάδων στα νησιά που συνδέονται με το ηπειρωτικό σύστημα, αλλά οι ΥΚΩ έγιναν όχημα για να βάλουν ξανά πλάτη οι καταναλωτές.

Οι καταναλωτές χρηματοδοτούν τις κρίσεις

Ετσι, τον περασμένο Οκτώβριο ήρθε η συνέχεια των σιωπηλών αυξήσεων, όταν με σχετική τροπολογία του ΥΠΕΝ εισήχθη νέα επιβάρυνση στο πλαίσιο των χρεώσεων ΥΚΩ, αυτή τη φορά για να χρηματοδοτήσουν τα νοικοκυριά «την αντιστάθμιση κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις. Όχι μόνο δεν ανακουφίζονται οι καταναλωτές με απομείωση της χρέωσης ΥΚΩ λόγω διασυνδέσεων, αλλά δημιουργείται μια νέα υποκατηγορία στήριξης, χρηματοδοτούμενη, βεβαίως, και πάλι από τους καταναλωτές, αφού «η αντιστάθμιση του κινδύνου από ενεργειακές κρίσεις συνιστά Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας» και οι δαπάνες για την παροχή της υπηρεσίας αυτής επιμερίζονται για όλη την ελληνική επικράτεια σε κάθε κατηγορία πελατών, περιλαμβανομένων των αυτοπαραγωγών. Ο μηχανισμός αυτός έχει εκτιμηθεί από το ΥΠΕΝ ότι θα αποδίδει περί τα 300 εκατ. ετησίως.

Σε σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ προβλεπόταν η αναπροσαρμογή των χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ΥΚΩ με οριζόντια αύξηση ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης από 1η Νοεμβρίου και μετά, κατόπιν γνωμοδότησης της ΡΑΕ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει περάσει στους λογαριασμούς η συγκεκριμένη αύξηση. Εφόσον εφαρμοστεί η έξτρα χρέωση που ανέρχεται σε 0,0101 ευρώ/κιλοβατώρα για κατανάλωση μέχρι 1.600 κιλοβατώρων/τετράμηνο, θα προστεθεί στο σημερινό κόστος των ΥΚΩ, δηλαδή στο 0,0069 ευρώ/κιλοβατώρα, διαμορφώνοντας τελική τιμή στο 0,017 ευρώ/κιλοβατώρα, ήτοι αύξηση κατά 146%. Παράλληλα, σε αυτό το επίπεδο θα βρεθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ για μεγαλύτερες καταναλώσεις που είναι υψηλότερες (0,050 ευρώ έως 1.601-2.000 κιλοβατώρες και 0,085 ευρώ από 2.001 κιλοβατώρες και πάνω), κάτι που χαρακτηρίζεται «εξορθολογισμός». Έτσι, για παράδειγμα, με κατανάλωση 3.750 κιλοβατώρων το έτος ένα νοικοκυριό μόνο για ΥΚΩ θα πληρώσει 63,75 ευρώ, από 25,875 ευρώ σήμερα.

 

Τρίτη και φαρμακερή

Η χαριστική βολή ήρθε πρόσφατα με την αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή, υπέρ ΔΕΔΔΗΕ), που θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο. Τον Νοέμβριο είχε προαναγγελθεί η αλλαγή μεθοδολογίας, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι μετατόπιση του βάρους της χρέωσης περισσότερο στην ισχύ της εγκατάστασης και λιγότερο στην κατανάλωση ενέργειας, αποσιωπώντας ότι τελικά συνεπάγεται αυξήσεις στον λογαριασμό. Μάλιστα, αναφερόταν ότι το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής δεν αλλάζει, αν και στόχος είναι να χρηματοδοτούνται απρόσκοπτα οι αυξημένες ανάγκες του ιδιωτικοποιημένου ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και οι αυξημένες ΑΠΕ που μπαίνουν στο σύστημα (που χρηματοδοτούνται ήδη από τους καταναλωτές μέσω ΕΤΜΕΑΡ), παρά τη μείωση της κατανάλωσης λόγω ανατιμήσεων και αναγκαστικής «οικονομίας». Μέχρι σήμερα στα οικιακά τιμολόγια για το δίκτυο διανομής η χρέωση ισχύος είναι 0,52 ευρώ/kVa ανά έτος, συν 0,0213 ευρώ/κιλοβατώρα, ανάλογα με την κατανάλωση.

Σημειώνεται ότι το είδος της παροχής προκύπτει από τη συμφωνημένη ισχύ που αναγράφεται στον λογαριασμό (για τα οικιακά 8-10 kVa μονοφασικό ή 15-25 kVa τριφασικό). Πλέον, η χρέωση ισχύος υπεροκταπλασιάζεται, στα 4,434 ευρώ/kVa, ενώ μειώνεται σχεδόν στο μισό η χρέωση της κιλοβατώρας, στο 0,01415 ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη μόνο τη χρέωση ισχύος, αυξάνεται ετησίως σε:

- 35,47 ευρώ, από 4,16 ευρώ, για 8 kVa.

- 44,34 ευρώ, από 5,2 ευρώ, για 10 kVa.

- 66,51 ευρώ, από 7,8 ευρώ, για 15 kVa.

- 110,85 ευρώ, από 13 ευρώ, για 25 kVa.

Για παράδειγμα, η επιβάρυνση για οικιακή κατανάλωση 3.750 κιλοβατώρων/έτος διαμορφώνεται ως εξής:

- Για 10 kVa 97,4 ευρώ, από 84,035 ευρώ (+16%).

- Για 15 kVa 119,57 ευρώ, από 87,68 ευρώ (+36%).

- Για 25 kVa 163,91 ευρώ, από 92,88 ευρώ (+76%).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)