to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:03 | 01.05.2018

Πολιτική

Χαρά Καφαντάρη: Σήμερα δεν είναι μόνο ημέρα αγώνα αλλά και ημέρα τιμής

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα.


«Καλό μήνα, καλούς αγώνες σε όλους τους εργαζόμενους για ένα καλύτερο αύριο. Τα αιτήματα των εργαζομένων πάντα υπάρχουν και έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ο αγώνας πρέπει πάντα να συνεχίζεται.

Σήμερα δεν είναι μόνο ημέρα αγώνα αλλά και ημέρα τιμής για όλους όσους έχουν δώσει το αίμα τους για τα εργατικά δικαιώματα. Επίσης, είναι και η επέτειος για τους 200 της Καισαριανής, ένα σοβαρό σημείο της νεότερης ιστορίας μας που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Τα τελευταία χρόνια και με οξυμένη την παγκόσμια οικονομική κρίση, περάσαμε 8 χρόνια σκληρών μέτρων, μνημονιακών πολιτικών, με την κυριαρχία των αντιλήψεων και πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού και κάποια δικαιώματα που υπήρχαν, σήμερα επανέρχονται ως αιτήματα. Έχουν γίνει, βέβαια, κάποια σημαντικά βήματα τα 3 τελευταία χρόνια, όπως στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που είναι το πιο σημαντικό ζήτημα, από 27% έχουμε φτάσει πλέον στο 20%, έχουμε, όμως, πάρα πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε. Ο ρόλος των συνδικάτων σε αυτό είναι καθοριστικός.

Έχουν δημιουργηθεί αυτήν την τριετία περίπου 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η πλειοψηφία αυτών των θέσεων είναι πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, η μερική απασχόληση και οι ελαστικές σχέσεις κυριαρχούν. Έχουμε πολλές μορφές (ενοικιαζόμενοι, εργολαβικοί εργαζόμενοι κλπ.) και πολλά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ειδικά η αδήλωτη εργασία που έχουν γίνει πολλά βήματα, όπως η ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε.. Ο στόχος μας σαν Κυβέρνηση είναι όχι μόνο η μείωση της ανεργίας, αλλά και η επαναφορά των σταθερών θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Από το Σεπτέμβριο θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που καταργήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κυβέρνηση και συνδικαλιστικό κίνημα με ώριμα αιτήματα πρέπει να παλέψουν για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Σταδιακά βγαίνουμε από τα δύσκολα και το φθινόπωρο, με μία καθαρή έξοδο που θα έχει η χώρα μας, θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις και για τους εργαζόμενους.

Εύχομαι σε όλους υγεία και αγώνα συντονισμένο με συγκεκριμένα αιτήματα για καλύτερες μέρες. Πάντα το συνδικαλιστικό κίνημα έχει να προσφέρει, αρκεί να ξεπεράσει αγκυλώσεις, γραφειοκρατία και κομματισμό που δυστυχώς κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια πάνω στα καθαρά αιτήματα των εργαζομένων. Γιατί το συνδικαλιστικό κίνημα είναι βασικό θεσμός της δημοκρατίας». 

https://youtu.be/zTF1v__7_kw

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)