to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:20 | 13.02.2024

Οικονομία

Χάνουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη 730.000 επαγγελματίες - Αγωνία για χιλιάδες παιδιά

Η απόφαση της κυβέρνησης να διακοπεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την 1η Μαρτίου σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ, συμπαρασύρει και τα ανήλικα παιδιά τους με αποτέλεσμα τώρα η κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται τι συνεπάγεται η πίεση που ασκεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους συνολικά 1,4 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, οι 733.303 με οφειλές κινδυνεύουν να βρεθούν σε, περίπου, δύο εβδομάδες χωρίς ασφαλιστική ικανότητα μαζί και εκατοντάδες χιλιάδες ανήλικα παιδιά.


Η κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες σχετικά με την κατάθεση τροπολογίας το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή, h θα προβλέπει μόνο τις εξής εξαιρέσεις:

Σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Θα ορίζει ρητά πως πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) θα έχουν οι μη μισθωτοί με τουλάχιστον 2 μηνών ασφάλιση κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.
  • Θα διατηρούν την ασφαλιστική τους ικανότητα παρότι υπάρχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ από τον ασφαλισμένο μη μισθωτό, τα ανήλικα τέκνα του.
  • Παράλληλα, θα διατηρήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα, παρά την ύπαρξη οφειλών και οι μη μισθωτοί - Άτομα με Αναπηρία, αλλά και οι ασφαλισμένοι που επλήγησαν από θεομηνίες.

Να σημειωθεί ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι κυβερνητική, καθώς πιστεύουν ότι στη μετά Covid εποχή έχουν εκλείψει οι λόγοι που δικαιολογούσαν διευκολύνσεις στους οφειλέτες και παρατάσεις της ισχύος της ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς την πλήρωση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Συνεπώς, η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας θα εκπνεύσει στις 29 Φεβρουαρίου κι από την 1η Μαρτίου, χιλιάδες μη μισθωτοί με χρέη προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, δεν θα δικαιούνται όμως εξετάσεις ή φάρμακα δωρεάν ή με συμμετοχή, όταν επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Με λίγα λόγια οι άριστοι της κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν καμία πρόθεση να αναγνωρίσουν τις μακροοικονομικές συνέπειες των επάλληνων κρίσεων, όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά και αυτών της πληθωριστικής κρίσης, των συνεπειών των φυσικών καταστροφών σε ολόκληρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)