to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:55 | 11.08.2023

Κοινωνία

Χανιά: 400 οικογένειες έπεσαν θύματα της σπείρας των παράνομων υιοθεσιών

To κύκλωμα εκμεταλλευόταν 200 γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση και τις χρησιμοποιούσε ως δότριες ωαρίων και παρένθετες μητέρες


Ενώπιον του ανακριτή Χανίων αναμένεται να απολογηθούν την Κυριακή μετά την ανώτερη προθεσμία που έλαβαν, οι συλληφθέντες του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών και εμπορίου βρεφών που επί μία δεκαετία φέρεται να εξαπάτησαν περί τα 400 ζευγάρια και να εκμεταλλεύτηκαν 200 παρένθετες γυναίκες και δότριες ωαρίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού neakriti.gr, ανάμεσα στους εννέα συλληφθέντες είναι μια έγκυος και μια γυναίκα με ένα βρέφος εννέα ημερών, το οποίο προοριζόταν για παράνομη υιοθεσία στη Βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα η Ρουμάνα, που είχε γεννήσει προ ημερών, προσήχθη στον εισαγγελέα Χανίων το βράδυ της περασμένης Τετάρτης με το βρέφος στην αγκαλιά. Πρόκειται για τη γυναίκα που συνελήφθη στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Μαζί της ήταν και η Ρουμάνα μεσίτρια, υπάλληλος του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά. Θα ταξίδευαν στη Θεσσαλονίκη για να παραδώσουν το βρέφος σε ζευγάρι.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Μαύρο, συνήγορο υπεράσπισης του Χανιώτη μαιευτήρα-γυναικολόγου που φέρεται ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, ο μοναδικός του στόχος ήταν να ενισχύσει ανθρώπους που ήθελαν να γίνουν γονείς. «Ο εντολέας μου έχει την πεποίθηση ότι με την επεξεργασία που θα γίνει θα αναδειχθεί η πραγματική διάσταση, και αυτή θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα», υποστήριξε ο κ. Μαύρος.

Πώς «στρατολογούσαν» τις δότριες

Όπως κατήγγειλε νεαρή γυναίκα από την Καλαμάτα στο neakriti.gr, η εγκληματική οργάνωση την είχε προσεγγίσει για τις ανάγκες της δωρεάς ωαρίων.

Σύμφωνα με όσα ανάφερε, υπάλληλος του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά την προσέγγισε μέσω συγγενικού της προσώπου και μέσα από σελίδα στο Facebook της είπε ότι ψάχνουν για δότριες οι οποίες θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών, να έχουν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά και να μην είναι παντρεμένες είτε να έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η νεαρή γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, δέχτηκε τη συνεργασία, χωρίς να έχει αντιληφθεί το παράνομο του πράγματος. Υποβλήθηκε στις πρώτες ορμονολογικές εξετάσεις, το κόστος των οποίων (50 ευρώ) η υπάλληλος του κέντρου της κατέθεσε στον προσωπικό της λογαριασμό, ενώ στη συνέχεια συνεννοήθηκαν για όσα ακολουθούσαν και την αμοιβή των διαδικασιών (750 ευρώ τον μήνα και επιπλέον 1.500 ευρώ για τη «δωρεά» ωαρίων, αλλά και πληρωμένα εισιτήρια και διαμονή).

Μάλιστα, η «μεσίτρια» στις συνομιλίες μέσω Facebook τη ρωτούσε αν γνωρίζει άλλες γυναίκες που ενδιαφέρονταν να γίνουν δότριες ωαρίων και της έλεγε ότι είχαν μεταφραστή για Αλβανίδες, Γεωργιανές και Ουκρανές.

Οι κατηγορίες

Μεταξύ των κατηγοριών που τους απαγγέλθηκαν είναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Μαύρος, συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορουμένου 73χρονου γιατρού, «η υπόθεση είναι εξαιρετικά σύνθετη. Είναι πρωτόγνωρη και για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά ενδεχομένως και για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μια μακρά επεξεργασία από τις εισαγγελικές Αρχές. Πήραμε προθεσμία για την απολογία, γιατί ο όγκος της δισκογραφίας είναι δυσθεώρητος».

Υπενθυμίζεται πως το κύκλωμα εκμεταλλευόταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση και τις χρησιμοποιούσαν ως δότριες ωαρίων και παρένθετες μητέρες, ενώ παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.

Από τον Δεκέμβριο 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών

Το όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)