to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 14.02.2014

πηγή: alterthess.gr

Κοινωνία

Χαλκιδική: Επίθεση της αστυνομίας στη διαμαρτυρία στο Χοντρό Δέντρο - Τρεις συλλήψεις

Ελεύθεροι έχουν αφεθεί οι 3 συλληφθέντες. Αναμένεται να οριστεί δικάσιμος.


Όπως δήλωσε μιλώντας στο alterthess.gr o ένας εκ των συλληφθέντων Λ. Τόσκας  οι κάτοικοι απευθύνθηκαν στους αστυνομικούς που είχαν συγκεντρωθεί αναφέροντας τους λόγους της διαμαρτυρίας τους. Ενημέρωσαν δηλαδή την αστυνομία ότι η εταιρεία μεταφέρει στείρα από τις εγκαταστάσεις της στο Μαντέμ Λάκκο προκειμένου να μπαζώσει τους δρόμους στο Χονδρό Δένδρο. Τα στείρα σύμφωνα και με μελέτες των κατοίκων εμπεριέχουν βαρέα μέταλλα και αρσενικό που συνιστούν κίνδυνο για την υγεία. Ζήτησαν έτσι να παρθούν εκ νέου δείγματα από την αστυνομία και την εισαγγελέα. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν ακόμη και για το γεγονός ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν γίνει στο δρόμο θα εξυπηρετούσαν την κατασκευή κόμβου για την κυκλοφορία των οχημάτων της εταιρείας. Οι εργασίες όμως αυτές δεν έχουν γίνει με αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις να καθίστανται επικίνδυνες για την κυκλοφορία των κατοίκων και των οχημάτων τους. Στη συνέχεια οι κάτοικοι διεμήνυσαν ότι θα παραμείνουν στον δασικό δρόμο μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους με την αστυνομία να απαντά με τις αναίτιες αυτές συλλήψεις.

Η ενημέρωση από την κινητοποίηση και την κατασταλτική επέμβαση της Παρασκευής:

21:30 Σε συλλήψεις μετατράπηκαν τελικά οι προσαγωγές των τριών αγωνιστών κατοίκων. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου, κατηγορούμενοι για αντίσταση, απείθεια, εξύβριση, απειλή και παράνομη βία. Με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και θα οριστεί τακτική δικάσιμος.

16:30 Η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει τρεις προσαγωγές. Η τρίτη έγινε όταν προσήχθη κάτοικος την ώρα που αποχωρούσε από τη διαδήλωση. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν πριν λίγη ώρα στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Οι κάτοικοι βρισκόταν στο σημείο από νωρίς, με το αίτημα να παραστεί εισαγγελέας προκειμένου να ελεγχθεί το είδος των υλικών που χρησιμοποιούνται για την ασφαλτόστρωση του δασικού δρόμου που οδηγεί στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, καθώς υπάρχουν αναλύσεις οι οποίες δείχνουν ότι το υλικό που χρησιμοποιείται περιέχει αυξημένες ποσότητες αρσενικού και άλλων βαρέων μετάλλων.

Η “κατά περίπτωση” και επιλεκτική εφαρμογή της νομιμότητας, ξύπνησε μνήμες Τσικνοπέμπτης 2013, και κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή προκειμένου να μεταβούν στον Πολύγυρο για συμπαράσταση στους προσαχθέντες και στο Χοντρό Δέντρο.

15:20 Ένταση αυτήν την ώρα στη διαμαρτυρία στο Χοντρό Δέντρο. Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει την συγκέντρωση των κατοίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει προσαγωγές δύο ατόμων.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Νωρίτερα την Παρασκευή:

Διαμαρτυρία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα στο Χοντρό Δέντρο από κατοίκους της Χαλκιδικής, οι οποίοι διαμαρτύρονται επειδή η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» μπαζώνει τους πρώην δασικούς δρόμους με στερεά απόβλητα που προέκυψαν από την επεξεργασία των μετάλλων.

Κόσμος βρίσκεται συγκεντρωμένος έξω από το εργοτάξιο της εταιρείας και έχει αποκλείσει τον δρόμο. Επίσης οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το γεγονός πως τα φορτηγά της εταιρίας πατούν την διπλή γραμμή του δρόμου προκειμένου να περάσουν στο βουνό. Μάλιστα, οι κάτοικοι καταθέτουν στον εισαγγελέα καταγγελία διαμαρτυρίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)