to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:20 | 13.06.2013

Πολιτική

H Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ

Με σκληρά λόγια η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει:


«Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) καταδικάζει απερίφραστα την πραξικοπηματική κατάργηση της ΕΡΤ. Στο μέτρο αυτό προχώρησε χθες το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, την οποία κατ εντολή του πρωθυπουργού υπογράφουν μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως υπουργός Τύπου Σίμος Κεδίκογλου και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η κυβέρνηση επικαλείται τις σπατάλες, τους διορισμούς με κομματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια, τους υπέρογκους μισθούς κ.ά. Οι διορισμοί ημετέρων, βέβαια, δεν σταμάτησαν ποτέ. Είναι λοιπόν υποκριτικό να προβάλει η κυβέρνηση τον ισχυρισμό ότι η ΕΡΤ αποτελούσε θύλακα αδιαφάνειας και σπατάλης. Τι εμπόδιζε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση, την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της ΕΡΤ;

Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ακόμη επίδειξη πυγμής και αυταρχισμού σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων. Έχει όμως και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: Αποτελεί πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, κατά της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας και κατά των δεσμών της με τους Έλληνες της Διασποράς. Παρά τις πολλές ατέλειές της, η ΕΡΤ ήταν ο πόλος επικοινωνίας με την μητέρα Πατρίδα και μεταξύ τους.

Είναι βέβαιο ότι το κλείσιμο υπεράριθμων οργανισμών, ο εξορθολογισμός των κρατικών δαπανών, η πάταξη του πελατειακού κράτους και η εμπέδωση της αξιοκρατίας αποτελούν πάγια αιτήματα. Δεν χρειάζεται να μας τα υποδεικνύουν άλλοι. Είναι όμως πασιφανές ότι αυτό που έγινε με την ΕΡΤ δε στοχεύει εκεί.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να προχωρήσει άμεσα στην αναβάθμιση και την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση, που θα δίνει πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προστατευθεί».

Επίσης και η  Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Η Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση. Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της αρκετό χρόνο να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών. Με νηφαλιότητα και με διάλογο με τους εμπλεκομένους φορείς θα μπορούσε να κάνει τις σωστές κινήσεις που θα εμπέδωναν την αξιοκρατία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα τερμάτιζε το καθεστώς της κομματοκρατίας και της ρουσφετολογίας, και θα καθιστούσε  την ΕΡΤ αντικειμενική και πλουραλιστική.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους χιλιάδες των εργαζομένων που απολύθηκαν εν μιά νυκτί και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί ίχνος διαλόγου.

Για τους Έλληνες και Ελληνίδες όπου γης το κλείσιμο τη ΕΡΤ είναι βαρύ πλήγμα, γιατί αποκλείει ντε φάκτο την επικοιμωνία με την Πατρίδα. Παρά τις πολλές ατέλειές της η ΕΡΤ ήταν πόλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αποδήμου Ελληνισμού. Η συνέχιση της λειτουργίας της είναι για τους απόδημους Έλληνες αδήριτη ανάγκη.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της απόφασης αυτής και στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, για μια δημόσια τηλεόραση αντικειμενική, πλουραλιστική, υπερκομματική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)