to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:10 | 16.09.2023

Πολιτική

Ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Χαράτσι υποχρεωτικής ασφάλισης και «τυράκι» για ξεπάγωμα τριετιών

Άμεσα υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ενώ σειρά θα πάρουν όλα τα ακίνητα - Ξεπάγωμα τριετιών αλλά με ερωτήματα - ΣΥΡΙΖΑΠ-ΠΣ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε «κατώτερος των περιστάσεων, σαν να κυβερνούσε άλλος τα προηγούμενα 4 χρόνια»


Επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόθεση της κυβέρνησης για θέσπιση νέου χαρατσιού με πρόσχημα τις φυσικές καταστροφές, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Πατέλης. Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική, ενώ σειρά θα πάρει η υποχρεωτική ασφάλιση για όλες τις κατοικίες.

«Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική. Ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή. Είναι καιρός να ξεκινήσει και την Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές. Ένας τόπος που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες, αλλά και σεισμούς η επιδίωξη αυτή γίνεται μονόδρομος και είναι ταυτόχρονα μία μορφή συλλογικής προστασίας που έχουμε χρέος να μετέχουμε όλοι» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις τεράστιες καταστροφές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, τις φωτιές δηλαδή και τις πλημμύρες, χωρίς να την παραμικρή αυτοκριτική για την κυβερνητική διαχείριση. Ανέφερε ότι και στη Θεσσαλία και στον Έβρο άκουσε την οργή των πολιτών, λέγοντας ότι «στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Για να εκβάλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη θα ήθελε 15 ημέρες συνεχούς ροής για την ποσότητα αυτή».

«Είδα ξανά και τις δύο όψεις του κράτους μας. Τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη συχνή μετάθεση ευθυνών. Ειδα συντονισμό και ηρωισμό στο πεδίο που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους» ανέφερε παράλληλα.

Κατά τα άλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από την 1 Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και τα επιδόματα προϋπηρεσίας των ιδιωτικών υπαλλήλων, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Αν δηλαδή θα ισχύει αναδρομικά από το 2012, ή αν οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν από το «μηδέν». Όπως είπε, η εξειδίκευση θα γίνει την Κυριακή από το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος του market pass, λέγοντας ότι θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου μόνο στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Στ. Καλπάκης για ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: «Κατώτερος των περιστάσεων, σαν να κυβερνούσε άλλος τα προηγούμενα 4 χρόνια»

«Σήμερα αποδείχτηκε ότι υπήρχε η δυνατότητα να ξεπαγώσουν οι τριετίες πριν την μνημονιακή πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% και ότι ο κ. Μητσοτάκης τόσα χρόνια που αρνούνταν την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για ξεπάγωμα των τριετιών, απλά εξαπατούσε τους εργαζόμενους και τους στερούσε εισόδημα» σημειώνει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τα μέτρα - ακόμα ασαφή - για την οικονομία που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης:

- Ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και «κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012»

- Αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από 01/01/2024 κατά 10,5%.

- Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά

- Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα

- Νέα (ασαφή ακόμα) μέτρα με στόχο τη «διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών» σε βασικά προϊόντα

- Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους μόνο σε Θεσσαλία και στον Έβρο

- Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο

- Καταβολή έκτακτης αρωγής «σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους»

- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

- Καταβολή εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί 30%

- «Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς»

- Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως «...εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης»

- Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών

- Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για «αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο, ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο, ευνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, «με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά», και για συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές», μέτρα που μοιάζουν περισσότερο με προεκλογικές εξαγγελίες...

Για το AirBNB

Σύμφωνα μετον Κυρ. Μητσοτάλη, το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση 3 ή περισσότερων ακινήτων από τον Ιανουάριο θα υπόκειται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Εξήγγειλε ακόμα καταβολή «Youth Pass» 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες

- Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών.

Σύνδεση ταμειακών με POS

Ο  Κυρ. Μητσοτάκης είπε ακόμα πως:

- Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

- Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

- Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

- Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

- Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

- Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

- Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά (!)

Παίζει το χαρτί της ασφάλειας, μίλησε και για επιπλέον επέκταση του φράχτη στον Έβρο - «Παιχνίδια» με τη δικαιοσύνη

«Συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο», είπε ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στο ακροδεξιό ακροατήριο, ενώ γνωρίζοντας την τραγική κατάσταση με την έξαρση της βαριά εγκληματικότητας εξήγγειλε προσχηματικά πως «αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Η ασφάλεια του Πρωθυπουργού μειώνεται στο μισό. Αυτό θα ισχύσει και για Υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους».

Εξήγγειλε ακόμα ότι «ε στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση», μίλησε για «εφαρμογή των ποινών - Καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5», ενώ υποσχέθηκε «επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)