to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:08 | 03.03.2017

Πολιτισμός

H Ιταλία από το 1940 έως σήμερα, μέσα από το φωτογραφικό φακό 20 φωτογράφων του Magnum

Στην έκθεση με τίτλο “L’ Italia di Magnum – From Henri Cartier-Bresson to Paolo Pellegrin” (Η Ιταλία του Magnum – Από τον Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν έως τον Πάολο Πελεγκρίν) περισσότερες από 200 φωτογραφίες καταγράφουν την ιστορία της Ιταλίας, από τη δεκαετία του 1940 έως τη σημερινή εποχή, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.


Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ιταλία μέσα από τα μάτια 20 κορυφαίων φωτογράφων του πρακτορείου Magnum παρουσιάζεται στο Τορίνο, στο Ιταλικό Κέντρο για την Φωτογραφία – Camera.

Στην έκθεση με τίτλο “L’Italia di Magnum – From Henri Cartier-Bresson to Paolo Pellegrin” (Η Ιταλία του Magnum – Από τον Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν έως τον Πάολο Πελεγκρίν) περισσότερες από 200 φωτογραφίες καταγράφουν την ιστορία της Ιταλίας, από τη δεκαετία του 1940 έως τη σημερινή εποχή, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Οι 20 καλλιτέχνες αφηγούνται γεγονότα σπουδαία και λιγότερο σημαντικά, μέσα από διάσημες προσωπικότητες, απλούς πολίτες και τόπους της Ιταλίας από τα μεταπολεμικά χρόνια έως τις μέρες μας, με μία εντυπωσιακή σύνθεση από διάσημες και λιγότερο γνωστές φωτογραφίες.

Με την έκθεση, που έχουν επιμεληθεί οι Βάλτερ Γκουαντανίνι και Αριάνα Βιζάνι, τιμάται η 70η επέτειος από την ίδρυση του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos, θεσμικός συνεργάτης του οποίου είναι το Ιταλικό Κέντρο για Φωτογραφία – Camera.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες του Ούγγρου πολεμικού φωτογράφου και φωτορεπόρτερ, Ρόμπερτ Κάπα, ο οποίος μαζί με τον Βρετανό φωτογράφο, Ντέιβιντ Σέιμουρ, τον Τζορτζ Ρότζερ και τον Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα, ίδρυσαν το φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο Magnum.

Ακόμη παρουσιάζονται φωτογραφίες του Τόμας Τβόρζακ, ο οποίος έχει καταγράψει με τον φωτογραφικό του φακό διαδήλωση κατά της επίσκεψης στην Ιταλία του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, του Μάρτιν Παρ που φωτογράφησε τον κεκλιμένο Πύργο της Πίζας το 1990, του Φερντινάντο Σιάνα που έχει φωτογραφίσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Πάολο Πελεγκρίν από επίδειξη μόδας του Ρομπέρτο Καβάλι.

Το διεθνές φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο Magnum ιδρύθηκε το 1947 και επέφερε μεγάλες αλλαγές στους κανόνες και την αισθητική στο φωτορεπορτάζ και την καλλιτεχνική φωτογραφία. Για πρώτη φορά, οι φωτορεπόρτερ διεκδικούν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αποφασίζουν συλλογικά και διατηρούν το δικαίωμα να έχουν τα αρνητικά των φωτογραφιών.

Η έκθεση “L’Italia di Magnum – From Henri Cartier-Bresson to Paolo Pellegrin” στο Τορίνο εγκαινιάζεται σήμερα, 3 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 21 Μαϊου 2017.

Στην Ιταλία, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Magnum διοργανώνονται εκδηλώσεις και εκθέσεις αφιερωμένες διεθνές φωτοειδησεογραφικό πρακτορείο και στις πόλεις Κρεμόνα και Μπρέσια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)