to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 05.11.2023

Διεθνή

H φον ντερ Λάιεν από το Κίεβο βέβαιη ότι ανοίγει η πόρτα της ΕΕ για την Ουκρανία, με τις προκλήσεις ωστόσο να παραμένουν

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής τους τον Δεκέμβριο, ενώ αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει έκθεση στις 8 Νοεμβρίου για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ουκρανία αναφορικά με την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ


Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε στον πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο, εν μέσω φόβων ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στρέφει την προσοχή μακριά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν στην ουκρανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε πριν από μια σημαντική ανακοίνωση στις 8 Νοεμβρίου, όταν οι Βρυξέλλες θα δημοσιεύσουν την έκθεση προόδου της Ουκρανίας και άλλων υποψήφιων χωρών της ΕΕ. Η φον ντερ Λάιεν άφησε έντονα να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα συστήσουν στις χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

«Είμαι βέβαιη  ότι μπορείτε να επιτύχετε τον φιλόδοξο στόχο σας: Δηλαδή, να ληφθεί η ιστορική απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήδη φέτος», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας το Σάββατο.

Νωρίτερα είχε επικροτήσει την «εξαιρετική πρόοδο» του Κιέβου.

Προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες, η Ουκρανία υποχρεούται νομικά να εκπληρώσει επτά προϋποθέσεις που έχει θέσει η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών μεταρρυθμίσεων και του περιορισμού της διαφθοράς. Με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν στη συνέχεια, κατά τη σύνοδό τους στα μέσα Δεκεμβρίου, αν θα ξεκινήσουν επίσημες ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία.

Οι αποφάσεις για τη διεύρυνση απαιτούν την υποστήριξη και των 27 χωρών της ΕΕ. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε τον περασμένο μήνα μια νέα στρατηγική της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα στρατηγική έχει αποτύχει. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο υπήρξε επίσης επικριτικός απέναντι στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας. Άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν πολιτικά τη διεύρυνση, αλλά τονίζουν ότι αυτή πρέπει να συνοδεύεται από ενδοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.

Όπως όλα δείχνουν η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο θα είναι καθοριστικής σημασίας, δήλωσε ο Lukas Macek από τη γαλλική δεξαμενή σκέψης Institut Jacques Delors.

«Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι πολύ ενθουσιώδεις υποστηρικτές, αλλά αναρωτιέμαι αν δεν θα αλλάξουν σταδιακά γνώμη, συνειδητοποιώντας ότι οι νέες αφίξεις θα στερήσουν από τις χώρες αυτές ορισμένα πλεονεκτήματα, κυρίως ευρωπαϊκά κονδύλια», δήλωσε ο Macek, αναφερόμενος στην ένταση της Πολωνίας προς την Ουκρανία για τα σιτηρά.

Τόσο ο Zelenskyy όσο και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Olga Stefanishyna, η οποία είναι υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ήταν αισιόδοξοι για τη μελλοντική ένταξη σε σχόλια το Σάββατο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «οι συστάσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη, έχουν εφαρμοστεί.  Αλλά η Ουκρανία δεν σταματάει στο μετασχηματισμό των θεσμών μας, οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν».

Ερωτηθείσα από το POLITICO αν φοβάται αντίσταση από κάποια από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, η Στεφανίσκινα δήλωσε: «Πραγματικά πιστεύω ότι ακόμη και η Ουγγαρία, θα χρησιμοποιήσει τη δυναμική για ορισμένους χειρισμούς και κερδοσκοπία, αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι θα υπάρξει συναίνεση».

Η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν στέλνει επίσης ένα σημαντικό μήνυμα στο Κίεβο ότι, παρά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η ΕΕ εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Πηγή: Politico

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)