to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:43 | 21.12.2023

Πολιτική

H Ελλάδα στέλνει πολεμική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Επιβεβαίωσε ελληνική εμπλοκή στην αντιπαράθεση Δύσης - Υεμένης ο υπ. Άμυνας Νίκος Δένδιας - Διαβεβαίωσε ότι η φρεγάτα «διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας» παρ'ότι μεγάλης ηλικίας


Η Ελλάδα πρόκειται να αποστείλει μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας. Για το θέμα αυτό ενημέρωσα κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Κάιρο την αιγυπτιακή πλευρά. Είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Η τελευταία αποστροφή της δήλωσης Δένδια έρχεται την ώρα που ήδη στον ειδικό Τύπο και σχετικές αναλύσεις τονίζεται πώς η μεγάλη ηλικία των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού (οι πιο σύγχρονες φρεγάτες έχουν χτιστεί τον προηγούμενο αιώνα) εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς για την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν σύγχρονες πυραυλικές και άλλες απειλές.

Σημειώνεται ότι προ ημερών ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ πολυεθνική δύναμη που θα βρεθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να προστατεύσει την εμπορική ναυτιλία από τα πλήγματα των δυνάμεων των Χούθις στην Υεμένη.

Οι τελευταίοι έχουν διακηρύξει ότι στοχοποιούν αποκλειστικά πλοία με προορισμό λιμάνια του Ισραήλ και πλοία ισραηλινών συμφερόντων, με στόχο να επιτραπεί η είσοδος επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τον άμαχο πληθυσμό των Παλαιστίνιων.

Στην Ερυθρά Θάλασσα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα εδώ και χρόνια πολυεθνικές επιχειρήσεις προστασίας της εμπορικής ναυτιλίας από την πειρατεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)