to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:47 | 01.06.2020

Διεθνή

H Αμερική «εξεγείρεται»: «Κύμα» διαδηλώσεων παρά την ανάπτυξη της Εθνοφυλακής - 5 νεκροί

Για έκτη συνεχόμενη μέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ με την οργή να ξεχειλίζει έπειτα από τη δολοφονία του αφρομερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς - 5 συνολικά νεκροί διαδηλωτές - Επιμένει και ζητά να σκληρή στάση ο Τραμπ από τους κυβερνήτες - Ο ΟΗΕ ζητά να διερευνηθούν τα περιστατικά αστυνομικής βίας \\ Διαβάστε τις εξελίξεις σε liveblog


Έξι ημέρες μετά τη δολοφονία του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολη των ΗΠΑ, οι διαδηλώσεις όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει αλλά σαν εξεγερτικό ντόμινο αυξάνονται ολοένα και περισσότερο με την οργή να εξαπλώνεται στις περισσότερες πολιτείες σε μια άνευ προηγουμένου εκδήλωση οργής - κάτι αντίστοιχο είχε να γίνει από το 1992- ενάντια στο αμερικανικό κατεστημένο. Στις μισές σχεδόν Πολιτείες έχει αναπτυχθεί Εθνοφυλακή. Περισσότερες από 40 πόλεις επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές την «έσπασαν» τη νύχτα. Εκατοντάδες οι συλλήψεις διαδηλωτών με τον απολογισμό να κάνει λόγο για 4.000 συλλήψεις από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις ενώ πέντε διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά. Tην επόμενη εβδομάδα (08/06) θα μεταβεί στο δικαστήριο ο πρώην αστυνομικός που εμπλέκεται στο θάνατο του Φλόιντ.

Παρά τους νεκρούς ζητά σκληρότερη στάση από τους κυβερνήτες ο Τραμπ

Τρεις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια των διαδηλώσεων. 5 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά.

Ειδικότερα, άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Κεντάκι, όταν οι αρχές πυροβόλησαν για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος σε χώρο στάθμευσης όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας. Η γενικευμένη καταστολή των διαδηλώσεων και ο θάνατος τριών ακόμα ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο (είχαν προηγηθεί δύο θάνατοι στην Αϊόβα) προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία για το κύμα αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την απάντηση των Αμερικανών κυβερνητών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερη στάση και ότι η τωρινή απάντησή τους τούς κάνει να φαίνονται αδύναμοι, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ.

"Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε", είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλέστηκε την ηχογράφηση της τηλεδιάσκεψης.

Ο Τραμπ απείλησε να υιοθετήσει κι ο ίδιος σκληρότερη στάση και να «ενεργοποιήσει» τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ, μεταδίδει το CBS.

Προέτρεψε τους κυβερνήτες να επιδιώξουν την επιβολή τιμωρίας, να προβούν σε σαρωτικές συλλήψεις και να περάσουν νόμους κατά της πυρπόλησης σημαιών, αναφέρουν το CBS και οι New York Times.

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκους δεν έχουν προς το παρόν ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσουν την τηλεδιάσκεψη, που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, στον απόηχο των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου Αφροαμερικανού, κατά τη σύλληψή του στη Μινεάπολη την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι Τζ. Μπ. Πρίτσκερ είπε στον Τραμπ ότι η ρητορική του επιδεινώνει μια ήδη εκρηκτική κατάσταση, για να ακολουθήσει η απάντηση σε απότομο ύφος από τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο.

Ο Μπαρ, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο σήμερα, συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, γράφει η Wall Street Journal.

Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται επιτροπή ελέγχου της αστυνομίας στις πρώτες 100 ημέρες της θητέιας του

Ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, κατήγγειλε σήμερα την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και τα προβλήματα του ρατσισμού και των ανισοτήτων στη χώρα, σε συνάντηση που είχε με θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες της αφροαμερικανικής κοινότητας.

«Το τσιρότο το τράβηξαν απότομα αυτή η πανδημία και αυτός ο πρόεδρος», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στον κορονοϊό που πλήττει δυσανάλογα τους Αφροαμερικανούς και ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ αλλά και στις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα για τις μειονότητες.

«Πλέον κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι δεν ξέρει τι συμβαίνει», πρόσθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός σε αυτήν την συνάντηση που οργανώθηκε σε μια εκκλησία στην πόλη Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ.

«Το μίσος απλώς κρύβεται. Δεν εξαφανίζεται. Και όταν κάποιος που βρίσκεται στην εξουσία αναζωπυρώνει το κρυμμένο μίσος, εκείνο εμφανίζεται. Οι λέξεις ενός προέδρου είναι σημαντικές. Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να βγάζουν το βιτριόλι», δήλωσε.

Ο 77χρονος Μπάιντεν αναφερόταν κυρίως στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Τραμπ μετά τις ταραχές στο Σάρλοτσβιλ, τον Αύγουστο του 2017, μεταξύ των υπέρμαχων της λευκής φυλής και των αντιρατσιστών διαδηλωτών, όταν είπε ότι υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι» και από τις δύο πλευρές. Ένας λευκός υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής έπεσε σκόπιμα με το αυτοκίνητό του πάνω σε κόσμο που είχε οργανώσει αντιδιαδήλωση, σκοτώνοντας μια νεαρή γυναίκα.

Στη συνάντηση αυτή ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει μια επιτροπή ελέγχου της αστυνομίας μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας τους, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος στις 3 Νοεμβρίου.

ΟΗΕ: Να διερευνηθούν τα περιστατικά αστυνομικής βίας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτιμά ότι αν οι διαδηλώσεις πρέπει να πραγματοποιούνται ειρηνικά, η αστυνομική βία πρέπει να διερευνάται στις ΗΠΑ, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

"Οι αρχές πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση στον τρόπο που διαχειρίζονται τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ", όπως και αλλού, πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, κατά την καθημερινή του ενημέρωση του Τύπου.

"Είδαμε τις τελευταίες ημέρες κρούσματα αστυνομικής βίας. Όλα τα κρούσματα πρέπει να διερευνηθούν", δήλωσε.

"Οι δυνάμεις της αστυνομίας ανά τον κόσμο πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη κατάρτιση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και χρειάζεται επίσης επένδυση στην κοινωνική και την ψυχολογική υποστήριξη προς την αστυνομία για να μπορεί να κάνει ένα αποτελεσματικό έργο στην προστασία της ανθρώπινης κοινότητας", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εκφράζει επίσης ανησυχία για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε. Σε μήνυμά του στο Twitter αυτό το Σαββατοκύριακο, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε υπογραμμίσει πως "όταν οι δημοσιογράφοι δέχονται επίθεση, τότε οι κοινωνίες είναι αυτές που δέχονται επίθεση". "Καμιά δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ελευθερία του Τύπου", επισήμανε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Μετά τον θάνατο πριν από μια εβδομάδα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, οι ΗΠΑ συγκλονίζονται από βίαιες διαδηλώσεις που καταγγέλλουν τις αστυνομικές ωμότητες και τον ρατσισμό.

Φυγαδεύτηκε ο Τραμπ

Τα τρομερά επεισόδια στην πρωτεύουσα της Μινεσότα, την πόλη όπου ζούσε ο Φλόιντ μέχρι το μοιραίο συναπάντημά του με τους τέσσερις συμπολίτες του αστυνομικούς, αποδείχτηκε πως ήταν μόνον η αρχή.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί με δεκάδες περιοχές να έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν καλέσει την Εθνική Φρουρά.

Η οργή των διαδηλωτών έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μεταφέρεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα (περίπου για μία ώρα) σε υπόγειο καταφύγιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Τα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα της δολοφονίας

Δείτε όλες τις εξελίξεις:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)