to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:15 | 01.11.2022

Κοινωνία

Μ. Θεοδωρίδου: Να προετοιμαζόμαστε για την τριδημία – Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν όλες τις μεταλλάξεις

Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία (Covid, γρίπη, RSV) και μακάρι να διαψευστούμε, τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου


Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία (Covid, γρίπη, RSV) και μακάρι να διαψευστούμε, τόνισε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η χειμερινή περίοδος δεν αργεί και εκτός από τον κορονοϊό και οι ιοί της γρίπης αλλά και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού θα επιβαρύνουν την υγεία τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν πρόβλημα. Ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό και την γρίπη είναι αναγκαίος βάση συστάσεων και χαλάρωσης των μέτρων και ας μην τον αμελούμε» ανέφερε.

Όπως είπε: «εκεί που υπάρχουν εμβόλια δηλαδή για Covid και για γρίπη είναι μια καλή προστασία, δεν θα πρέπει να αναβάλλεται. Δεν χρειάζονται και διαστήματα χρονικά μεγαλύτερα μεταξύ των εμβολίων, επομένως η προτεραιότητα είναι σχετική. Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τοπυλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο. Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε.

Εχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων. Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Οι ανησυχίες πάντα ξεκινάνε και από επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης[…] Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία που είπατε και μακάρι να διαψευστούμε».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι: «τα επικαιροποιημένα εμβόλια ως αναμνηστική δόση έχουν βασικό και κύριο στόχο την ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων». Τόνισε ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου η προστασία των επικαιροποιημένων εμβολίων είναι θέμα συνεχούς επιστημονικής έρευνας και σημείωσε ότι φαίνεται ότι πάρα τις επιφυλάξεις ο οργανισμός απαντά με την παραγωγή αντισωμάτων κι έναντι των νέων αντιγόνων.

Συμφωνα με το Nature και «μια αισιόδοξη πρόβλεψη που μακάρι να επαληθευθεί» όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου «τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμα δεν έχουν εμφανιστεί». Ωστόσο συμπλήρωσε η τελική εικόνα δεν έχει ακόμα δοθεί καθώς η έρευνα εξελίσσεται.

Για τις νέες μεταλλάξεις σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές του ιού δεν αποτελούν νέο ιό αλλά ένα τμήμα της παράλλαξης Ο. «Δεν είναι οι παραλλαγές αυτές επί του παρόντος τέτοιες ώστε να αναβαθμιστεί τρόπον τινά η σημασία τους από παραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδίαιτερης μέριμνας και αντιμετώπισης» τόνισε.

Η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την προσθήκη μιας πρώτης αναμνηστικής δόσης για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου τουλάχιστον 3 μήνες από τον βασικό εμβολιασμό όπως και για τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά για τα οποία μπορεί να δοθεί ενισχυτική δόση 3 μήνες μετά τον βασικό τους εμβολιασμό που είναι 3 δόσεις.

Ακόμα έκανε γνωστό ότι ο FDA ενέκρινε τον εμβολιασμό για παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος νέου επιδημικού κύματος από την παρούσα ή από νέες παραλλαγές του ιού παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη» διευκρίνισε.

Μ. Θεμιστοκλέους: Παραλαβή εμβολίων για 6 μηνών έως 4 ετών

Στην 7η θέση βρίσκεται η χώρα μας στην Ε.Ε σε ημερήσιους εμβολιασμούς και στην 14η θέση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19. Επιπλέον ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερο από 200.000 κατ΄οίκον εμβολιασμοί. Όπως ενημέρωσε έχουν παραληφθεί εμβόλια της Pfizer που αφορούν την ηλικιακή κατηγορία έξι μηνών με τεσσάρων ετών και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και η διάθεσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε:

«Έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας περισσότερα από 21.660.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 7.630.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού, με την Ελλάδα να βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες στη 14η θέση σύμφωνα με τον ECDC.

To ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού με την πρώτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 66,1% με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε να ανέρχεται στο 64,9% με την Ελλάδα να βρίσκεται και εδώ στην 14η θέση.

Το ποσοστό του εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού άνω των 60 ετών με αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 80% ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε είναι στο 84%.

Σε σχέση με τη δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 838.000 εμβολιασμοί ενώ έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 62.000 ραντεβού.

Το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί με δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 23,3% με τον μέσο όρο της Ε.Ε για τη δεύτερη αναμνηστική δόση να είναι στο 18,8%

Η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ημερήσιους εμβολιασμούς και πιο συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην 7η θέση σε ό,τι αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών με εμβολιασμούς στην Ε.Ε

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά. Έχουμε ανεπτυγμένα 1.600 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και συνεχίζουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς ακόμη και στα πολύ μικρά νησιά και στις κλειστές δομές των ηλικιωμένων.

Στο πρόγραμμα των κατ΄οίκον εμβολιασμών έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερο από 200.000 εμβολιασμοί στα σπίτια Ελλήνων πολιτών σε 135.000 συμπολίτες

Παραλάβαμε εμβόλια της Pfizer που αφορούν την ηλικιακή κατηγορία 6 μηνών με τεσσάρων ετών και θα προχωρήσουμε στη διάθεση στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα ανακοινωθεί με δελτίο τύπου για το άνοιγμα της πλατφόρμας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)