to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 21.01.2022

Κοινωνία

Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Απαράδεκτο να αφήσουμε την Υγεία του λαού στα τραστ

«Ο νεοφιλελευθερισμός τύπου Μακρόν και ο δογματικός νεοφιλελευθερισμός τύπου Μητσοτάκη, έχουν σημαντικές διαφορές»


«Ο μετασχηματισμός του συστήματος υγείας που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχεδιάστηκε πριν από τις εκλογές του 2019 και την υγειονομική κρίση και αναδεικνύει τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι άλλο πράγμα να είσαι νεοφιλελεύθερος αλλά να καταλαβαίνεις τι γίνεται στην πιάτσα και να τροποποιείς την πολιτική σου, όπως για παράδειγμα κάνει ο Μακρόν, και είναι άλλο πράγμα να είσαι δογματικά προσκολλημένος στην αποστολή την οποία έχεις αναλάβει από την αρχή της ύπαρξής σου, αυτή της διάλυσης του ΕΣΥ», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Αιματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Στην ελληνική αγορά λειτουργούν με όρους μονοπωλίου δύο μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν από πίσω τους χρηματιστηριακά κεφάλαια. Αυτά τα χρηματιστηριακά funds δεν μπορούν να καλύψουν τους μηχανισμούς διατήρησης της υγείας του λαού. Αυτό φάνηκε στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, όπου ο  ιδιωτικός τομέας δεν παρήγαγε καμία γνώση, γιατί η επιλογή της κυβέρνησης ήταν από την αρχή τα ιδιωτικά νοσοκομεία να μείνουν Covid free και άρα να μην αντιμετωπίζουν περιστατικά απ’ όπου θα μπορούσε να παραχθεί γνώση. Δεν υπάρχει ούτε μία δημοσίευση η οποία να προέρχεται από τα γκρουπ του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τώρα την ατζέντα διάλυσης του ΕΣΥ, την οποία είχε επεξεργαστεί προεκλογικά, πριν απο το 2019. 

Όμως όταν πας να σχεδιάσεις σε νέα βάση το ΕΣΥ, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα πρέπει οπωσδήποτε να υπολογίσεις τρεις παράγοντες: τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, τους ασθενείς και τις συλλογικότητές τους και την γεωγραφική, οικονομική ανισότητα που υπάρχει στη χώρα. Αν δεν τα κάνεις αυτά, το μόνο που θα κάνεις είναι να μοιράσεις την αγορά στα τραστ. Αυτό δεν πρέπει να γίνει και απέναντί του πρέπει να υπάρχει σοβαρή αντίδραση από όλο τον προοδευτικό κόσμο, γιατί είναι αδύνατον να αφήσουμε την Υγεία του λαού στα τραστ”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)