to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 07.07.2015

Πολιτική

Γκάμπριελ: Πιθανότητα για κούρεμα μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση προωθήσει ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις

Ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ παραδέχτηκε για πρώτη φορά το λάθος που έκανε η Ευρώπη να δεχθεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Stern» επισημαίνει πως: «Ήταν πολύ αφελές από μέρους μας το ότι δεχθήκαμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Ειδικά αν το δούμε από τη σημερινή οπτική γωνία».

Κατά τον κ. Γκάμπριελ, το μάθημα που μπορεί να λάβει η Ευρώπη από την κρίση χρέους της Ελλάδα είναι ότι δεν πρέπει να ξανακάνει λάθος αν μια χώρα δεν μπορεί να προσαρμοστεί με τους όρους και τις συνθήκες του παιχνιδιού. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την οικονομία, αλλά και με ανθρώπινα δικαιώματα και με άλλους τομείς».

Σε ερώτηση για το αν η Γερμανία πρέπει να συμφωνήσει στη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ο κ. Γκάμπριελ τόνισε: «Εάν δώσουμε, απλώς, έμφαση στο χρέος, δίχως να αλλάξει κάτι στη δομή της Ελλάδας, δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Πιθανότητα να κουρευτεί το χρέος της Ελλάδας υπάρχει μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση προωθήσει ταυτόχρονα τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει. Αλλιώς, θα ανέβει ξανά το χρέος και τότε θα χρειαστεί νέο κούρεμα. Ακόμη και έτσι, είμαι σίγουρος πως θα βρούμε μια λύση για την ελληνική κρίση».

Ο κ. Γκάμπριελ ασκεί έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Προσπάθησε να κάνει άνω κάτω την Ευρωζώνη και δεν κατάλαβε πως αυτό θα το πλήρωναν οι Έλληνες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα. Ο ελληνικός λαός δεν φταίει για τις ανοησίες των κυβερνήσεών του. Πρέπει να του παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια».

Όσο για τις οικονομικές συνέπειες που θα υποστεί η Ευρώπη από την ελληνική κρίση, ο κ. Γκάμπριελ επισήμανε: «Η Ευρωζώνη είναι δυνατή και σταθερή. Αντιδρούμε όχι γιατί φοβόμαστε, αλλά γιατί πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι σημαντική, αλλά υπάρχουν ακόμη πιο σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Δείτε το θέμα των προσφύγων και της Ουκρανίας. Η Ευρώπη δεν είναι μια ηλιόλουστη περιοχή όπου πηγαίνεις για να πάρεις χρήματα. Χρειάζεται υπευθυνότητα, αλλιώς οι αξίες της Ευρώπης δεν χαθούν και αυτό είναι περισσότερο κοστοβόρο από οτιδήποτε άλλο».

Διαβάστε ακόμα: Γκάμπριελ: Η ελληνική ελίτ λεηλατούσε την Ελλάδα για χρόνια κι εμείς απλώς κοιτούσαμε

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)