to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιατί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει να γίνει αυτόνομο δημόσιο πιστωτικό ίδρυμα

Και γιατί πρέπει να σταματήσει άμεσα η νομική συγχώνευση με την Eurobank


Η ιστορία του Τ.Τ

Το Τ.Τ έχει ιστορία 113 ετών ως  πιστωτικό ίδρυμα και μετά το 2002 ως τράπεζα λαϊκής αποταμίευσης.  Από το 1915 έως το 1928 οι πιστώσεις είχαν αυξηθεί στις 259.659 χιλιάδες δραχμές (από 1.180 χιλιάδες). Μέσα στην παγκόσμια οικονομική κρίση, μετά το κραχ του 1929, ο οργανισμός καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στα συνολικά αποταμιευτικά μεγέθη ενώ ο κουμπαράς έχει πλέον παγιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως το μέσο με το οποίο ο αποταμιευτής συγκεντρώνει τα χρήματά του και τα φέρνει στο ταμιευτήριο προς κατάθεση. Εκτός όμως από την λαϊκή αποτεμίευση το ΤΤ ιστορικά συνέβαλε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς. Από την χρηματοδότηση της λίμνης του Μαραθώνα το 1928 που έλυσε τότε το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Αθήνα, τη δανειοδότηση στο ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (Τ.Ε.Ο) για την ασφαλτόστρωση των δρόμων την περίοδο του Μεσοπολέμου, καθώς και πολλές δανειοδοτήσεις  στον Ολπ, σε λιμενικά ταμεία, καθώς και σε Οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μέχρι την χρηματοδότηση της Εγνατίας Οδού το 2009.

Στις 18 Γενάρη του 2013, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  έσπασε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, με τον ψευτοχαρακτηρισμό ως μη βιώσιμο, από τον Υπουργό Οικονομικών  και την Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να μην χαρακτηριστεί «συστημική» τράπεζα, παρότι ήταν η πιο βιώσιμη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως έδειχναν όλοι οι δείκτες που σκόπιμα υπέκρυπταν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να μην δημοσιεύουν και να μην δημοσιοποιούν σε δημόσιες αρχές. Στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για απεμπλοκή του δημοσίου από τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. 

Εξαγορά Τ.Τ από eurobank

Η Eurobank, η τράπεζα που εξαγόρασε το  Τ.Τ (στις 2.9 μεταβιβάστηκε το 100% των μετοχών του Ν.Τ.Τ στη Eurobank με αποτέλεσμα το Ν.Τ.Τ να είναι θυγατρική της) είναι η τράπεζα που δεν κατάφερε να περάσει τα τελευταία stress test του 2011(4,9% με βάση το 5%). Είναι η τράπεζα που ο βασικός της μέτοχος την εγκατέλειψε για να πάει στην Ε.Τ.Ε. Είναι η τράπεζα που δεν κατάφερε να βρει το 10% των κεφαλαίων της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (410 εκατ. €)  με αποτέλεσμα να περάσει στον έλεγχο και εποπτεία ΤΧΣ στις 23 Απριλίου. Είναι η τράπεζα που έχει μεγάλες επισφάλειες και δάνεια με λιγότερες ασφάλειες σε σχέση με το Τ.Τ. Παρά τις αρχικά αισιόδοξες προβλέψεις τις διοίκησής της για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, αυτό δεν φαίνεται να παρουσιάζεται. Το 1 δις ευρώ που χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίησή της μέσα σε ένα μήνα έχει γίνει 2 με 2,5 δις. Καμία τράπεζα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον παρά μόνο κάποια funds τα οποία δεν πρόκειται να αγοράσουν την μετοχή για 1,54€ όπως την αγόρασε περσι το Τ.Χ.Σ. Ποιος θα ανακεφαλαιοποιήσει λοιπόν την eurobank; Από τα 10 δις που έχουν μείνει στο Τ.Χ.Σ (από τα συνολικά 50) ποιος θα πρωτοπρολάβει να πάρει από τους υπόλοιπους τραπεζίτες ή από την κυβέρνηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. To μέγεθος του Τ.Τ δεν μπορεί να σώσει την eurobank και αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Άραγε γιατί δεν ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της Ε.Τ.Ε με την eurobank στο και πέντε, λίγους μήνες πριν. Τι άραγε θα δείξουν οι έλεγχοι της black rock για τις κεφαλαιακές ανάγκες αυτής της τράπεζας, που αποφασίσθηκε η συγχώνευσή της πριν βγουν τα αποτελέσματα των ελέγχων τα οποία αναμένονται στο τέλος του έτους.

Αντίθετα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν και είναι η πιο υγιής τράπεζα, επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη, με τις λιγότερες επισφάλειες. Ο δείκτης δανείων/καταθέσεων σήμερα στο Ν.Τ.Τ είναι  64,3%  και οι επισφάλειες (>90ημ) 13.9%. Αντίστοιχα στην  eurobank, ο  δείκτης δανείων/καταθέσεων είναι  135.8%  και οι επισφάλειες (>90ημ) 26.4%. Με την εξαγορά από την Eurobank ο δείκτης δανείων/καταθέσεων διαμορφώνεται σε 116%  και οι επισφάλειες (>90ημ) σε 25,3%. 

Ο ρόλος που θα πρέπει να παίξει το Τ.Τ

Επειδή βρισκόμαστε σε παρόμοιες εποχές με την δεκαετία του 1930,  το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο πιστωτικό ίδρυμα, μπορεί άμεσα να αποτελέσει χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης και να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου όπως έκανε και τότε. Είναι εκείνο το πιστωτικό ίδρυμα που μπορουν να εμπιστευθούν οι μικροκαταθέτες επιτελώντας παράλληλα κοινωνικό ρόλο στις ρυθμίσεις των δανείων (έχει περίπου 100.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων) και στην επικείμενη άρση προστασίας της Α΄κατοικίας.

Το Τ.Τ μπορεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο σε μια ολιγωπολιακή πλέον τραπεζική αγορά και  να ρυθμίσει την αγορά των δανείων και των καταθέσεων, όπως έκανε στο παρελθόν με "ανταγωνιστικά" επιτόκια καταθέσεων και δανείων.  Η ύπαρξη μόνο τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα δημιουργήσει καρτελοποίηση της τραπεζικής αγοράς.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ταχυδρομικά ταμιευτήρια. Θα είναι η μόνη χώρα χωρίς αποταμιευτική τράπεζα. Το Ν.Τ.Τ θα πρέπει να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της λαϊκής αποταμίευσης όπως κάνει εδώ και 113 χρόνια σε όλη την επικράτεια μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό και νησί.

Είναι περισσότερο επιβεβλημένο από ποτέ το Τ.Τ να λειτουργήσει ως αυτόνομο δημόσιο τραπεζικό ίδρυμα ειδικού σκοπού αφού η  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πληρώνεται με δημόσιο χρήμα. Αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση για την κοινωνία και για τους εργαζόμενους του Τ.Τ

Η Νικολάου Νάγια είναι μέλος προεδρείου Συλλόγου Εργαζομένων Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)