to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γιατί οι δηλώσεις του Πνευματικού δεν ήταν τυχαίες - Η προαναγγελία Μητσοτάκη

«Τώρα είναι που θα ανατριχιάσετε» έλεγε περήφανος ο Μητσοτάκης προδιαγράφοντας το πλαίσιο όσων αποκάλυψε σε μεγαλύτερο βάθος ο Πνευματικός


Τα φτερά της Ν.Δ. στη διαδρομή προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου κόπηκαν, βαθιά και απότομα, από τον «μαρτυριάρη» Σπύρο Πνευματικό. Η αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας της Ν.Δ. στο σκέλος της δημόσιας Υγείας εξελήφθη από την Πειραιώς ως νάρκη για την υλοποίηση του στόχου της ευρείας αυτοδυναμίας. Είναι αμφίβολο δε αν η αποπομπή του καθηγητή Ιατρικής από το ψηφοδέλτιο Εύβοιας θα θολώσει τα νερά των πραγματικών σχεδίων της Ν.Δ. Άλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης, που τον εμφάνιζαν θυμωμένο οι γαλάζιες διαρροές από τις δηλώσεις Πνευματικού, είχε προϊδεάσει για «ανατριχιαστικές» παρεμβάσεις στο ΕΣΥ.

Αξιωματούχοι της Ν.Δ. ανέφεραν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι αναμένουν το αποτύπωμα των κυνικών τοποθετήσεων του καθηγητή Ιατρικής στις επόμενες μετρήσεις της κοινής γνώμης. Το ρεκόρ αναλγησίας που έσπασε ο καθηγητής Ιατρικής με τις δηλώσεις του υπέρ της διαλογής των καρκινοπαθών που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ώστε να περιοριστεί το κόστος στο ΕΣΥ προκάλεσαν πρωτοφανείς αντιδράσεις. Ακόμα και τα συστημικά ΜΜΕ -αν και τις ιεράρχησαν δυσανάλογα με τον σάλο που προκλήθηκε- φάνηκαν ανήμπορα να τις μακιγιάρουν.

Η οργή της γαλάζιας βάσης

Τα κύματα, εντούτοις, της οργής φούσκωσαν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που εξέφρασαν -λίγες ώρες μετά την επίμαχη ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ- τις διαμαρτυρίες τους στις Τοπικές Οργανώσεις και στα κλιμάκια των βουλευτών που περιόδευαν. Ταυτόχρονα, τα τηλέφωνα στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς πήραν «φωτιά», με τους υποστηρικτές της παράταξης να αξιώνουν την εκπαραθύρωση του Σπ. Πνευματικού. Αρχικά, μάλιστα, δεν υπήρχε πρόθεση καρατόμησης του υποψήφιου βουλευτή, καθώς την Πέμπτη το βράδυ ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης ανέλαβε να του απευθύνει αυστηρές συστάσεις και να του ζητήσει να προβεί σε δήλωση μετάνοιας. Όπερ και εγένετο, με την προσχηματική συγγνώμη του Σπύρου Πνευματικού στο facebook. Το κλίμα όμως κάθε άλλο παρά κατευνάστηκε, με την κομματική βάση να εντείνει τα πυρά και -μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα- να θέτει ερωτήματα αν όντως διαθέτει μυστική ατζέντα η Ν.Δ. στο σκέλος της δημόσιας Υγείας.

Υπέρ ασφαλιστικών εταιρειών

Ο Σπ. Πνευματικός προφανώς δεν αποπέμφθηκε για δηλώσεις «εκτός γραμμής». Είδε την πόρτα της εξόδου διότι αποκάλυψε σε προεκλογικό χρόνο τους σχεδιασμούς του κόμματος. Όταν τον περασμένο Απρίλιο ο καθηγητής Ιατρικής και τότε βουλευτής Εύβοιας της Ν.Δ. σε εκδήλωση (με θέμα «Ο ασθενής σε πρώτο πρόσωπο - Η σημασία της πρόληψης») μεταξύ άλλων ζήτησε όλα τα νοσοκομεία να μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με διοικητές CEO και μάνατζερ, δεν κουνήθηκε φύλλο. «Πώς θα ενισχύσουμε τα νοσοκομεία μας για να γίνουν ανταγωνιστικά; Έχουμε πει πάρα πολλά πράγματα. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση όλων αυτών των ιδρυμάτων και πού θα βρούμε τους πόρους. Έχουμε θεμελιώδη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτοί θεωρούν ότι οι πόροι θα πρέπει να βρεθούν από το κράτος, αλλά καταλαβαίνετε όλοι ότι η Υγεία είναι πανάκριβη. Είναι πάρα πολύ ακριβό αγαθό, που πρέπει να το προσφέρουμε απλόχερα στον πολίτη (...)» σημείωνε τότε ανενόχλητος και συμπλήρωνε ότι «είναι αδύνατον να μπορεί να αντεπεξέλθει ένα οποιοδήποτε κράτος».

Την παραμονή δε των επίμαχων τοποθετήσεών του στον ΣΚΑΪ -που του κόστισαν την πολιτική καριέρα- εκθείαζε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Εύβοιας την ταξική παρέμβαση περί δημιουργίας απογευματινών χειρουργείων. «Μπορούν να εξυπηρετηθούν κάποιοι άνθρωποι, εφόσον το επιθυμούν, με κάποιο κόστος από τη δικιά τους πλευρά, στα δημόσια νοσοκομεία, αντί να πάνε σε κάποια ιδιωτική δομή. Κάθε πράξη θα κοστολογηθεί ανάλογα με τις τρέχουσες τιμές των ασφαλιστικών εταιρειών και με τα ΚΕΝ ώστε να πληρώνεται ο γιατρός και το λοιπό προσωπικό, ενώ ένα μέρος θα πηγαίνει στο νοσοκομείο για να καλύψει πάγιες και βασικές δαπάνες» όπως δήλωνε.

Από τον Πέτσα και τον Γεωργιάδη στον Μητσοτάκη

Ο Νικήτας Κακλαμάνης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση Πνευματικού σχετικά με τη διαλογή καρκινοπαθών στα νοσοκομεία. Ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. και γιατρός είπε ότι οι τοποθετήσεις αυτές «είναι εκτός τόπου και χρόνου». Ο Ν. Κακλαμάνης, εντούτοις, αποτελεί εξαίρεση για τη σημερινή Ν.Δ. Το ρεσιτάλ αναλγησίας του Σπ. Πνευματικού -που συγκαταλέγεται στους φίλους του Κ. Μητσοτάκη- αποτυπώνει την πλήρη μετάλλαξη της Ν.Δ. σε ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα. Μία μετάλλαξη που διέπεται από την αντίληψη ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», όπως σημείωσε κάποτε ο Στ. Πέτσας. Το 2014, άλλωστε, και ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνης Γεωργιάδης είχε ισχυριστεί ότι «ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν θεωρούνται επείγουσες, εκτός αν είσαι στα τελικά στάδια».

Αν επαναβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της κάλπης, ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι παντοδύναμος και απαλλαγμένος από εσωτερικές δεσμεύσεις και ισορροπίες για να επιβάλει τα πιο εξωφρενικά σχέδια του. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 είχε πει αυτολεξεί: «Και μέσα στον χρόνο -τώρα είναι που θα ανατριχιάσετε- θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο».

Ψαλίδι 23 δισ. στον προϋπολογισμό για την Υγεία

Ακόμα και στο πιο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει φωτογραφίσει με ευκρίνεια τις προθέσεις του. Πριν ένα τρίμηνο, στο συνέδριο του ygeiamou.gr είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι οι μεταρρυθμίσεις του στο ΕΣΥ (σε περίπτωση μίας δεύτερης γαλάζιας τετραετίας) «θα προκαλέσει επιμέρους συγκρούσεις» ανοίγοντας -στην ουσία- την ατζέντα της συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Λίγους μήνες αργότερα -σε κομματική εκδήλωση στις 2 Μαΐου- είχε σημειώσει ότι το μέλλον των δομών Υγείας δεν είναι εγγυημένο, καθώς πρέπει να δούμε «αν είμαστε καλύτερα να έχουμε μέσα σε ένα εύρος 30 χιλιομέτρων τρία νοσοκομεία τα οποία υπολειτουργούν ή μπορούμε κάποιο τρόπο να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με έναν τρόπο που να είναι πιο αποτελεσματικός». Πίσω από αυτές τις γραμμές ακόμα και οι πιο αδαείς διέκριναν το σχέδιο των συγχωνεύσεων των δομών Υγείας. Άλλωστε και το ψαλίδι στις δαπάνες -κατά 53 εκατομμύρια ευρώ- για τη δημόσια Υγεία στον προϋπολογισμό του 2023 επιβεβαιώνει αυτό που ομολόγησε ο Σπ. Πνευματικός: Για το σύστημα του Κ. Μητσοτάκη προέχει ο περιορισμούς του κόστους. Και ας χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)