to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Είτε υπάρξουν, είτε δεν υπάρξουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αν η ζωή των πολιτών δεν βελτιωθεί, το ταμείο για την κυβέρνηση, στις λαϊκές συνειδήσεις, θα είναι αρνητικό. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει με καμία στατιστική.


Στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, που δημοσιεύεται σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνει σε μια δήλωση με ξεχωριστή σημασία: «Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε τις κυβερνητικές μας επιδόσεις και να αξιολογηθούμε».

Κατά την άποψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα έφεραν θετικό αποτέλεσμα και συνιστούν αλλαγή σελίδας για τη χώρα, καθώς τη βάζουν στον δρόμο της ανάπτυξης. Η κυβέρνηση τώρα πρέπει να διαχειριστεί αυτό το αποτέλεσμα και συνεπώς από αυτήν τη διαχείριση θα κριθεί.

Δεν είναι μακριά ο χρόνος που θα δείξει τι απ’ όλα αυτά ισχύει. Αλλά επειδή στην Ελλάδα έχει συμβεί πολλές φορές οι αριθμοί να ευημερούν και οι άνθρωποι να δυστυχούν, το κεφαλαιώδες ζήτημα στο οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση δεν είναι αριθμητικό αλλά ουσιαστικό και ποιοτικό.

Είτε υπάρξουν, είτε δεν υπάρξουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αν η ζωή των πολιτών δεν βελτιωθεί, το ταμείο για την κυβέρνηση, στις λαϊκές συνειδήσεις, θα είναι αρνητικό. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει με καμία στατιστική.

Τόσο στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στη συνέντευξή του στην εφημερίδα μας, ο πρωθυπουργός θέτει ως επόμενο στόχο της κυβέρνησης τη διασφάλιση μιας «δίκαιης ανάπτυξης».

Ο όρος από μόνος του είναι αόριστος και ως εκ τούτου προβληματικός. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να τον συγκεκριμενοποιήσει λέγοντας: «Μια τέτοια ανάπτυξη έχει νόημα μόνο όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία».

Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κριθεί για το περιεχόμενο που δίνει στους όρους. Θα κριθεί για τη δυνατότητά της να υλοποιήσει αυτό το περιεχόμενο. Αυτό είναι το δύσκολο.

Στην Ελλάδα έχουμε καπιταλισμό και οικονομία της αγοράς. Συνεπώς «δίκαιη ανάπτυξη» είναι αδύνατο να υπάρξει γιατί κάθε ανάπτυξη σ’ αυτό το πλαίσιο είναι μια άνιση κοινωνικά ανάπτυξη.

Τι υπόσχεται επομένως ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του; Εκείνο που μάλλον υπόσχεται είναι ότι θα επιχειρήσει να αμβλύνει αυτήν την ανισότητα με κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Μπορεί; Η απάντηση αναμένεται.

 
tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)