to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:50 | 04.12.2018

Πολιτική

Για παρερμηνεία στις δηλώσεις Ζάεφ κάνει λόγο η πΓΔΜ - «Βλέπουν» ΝΑΤΟ το 2020

Την πρόθεση της πΓΔΜ να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση της χώρας, στην οποία υπάρχει και αναφορά στο θέμα της γλώσσας, εκφράζει η κυβέρνηση της χώρας


Την πρόθεση της πΓΔΜ να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση της χώρας, στην οποία υπάρχει και αναφορά στο θέμα της γλώσσας, εκφράζει η κυβέρνηση της χώρας, αναφέρει σε σημείωμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όλες οι ενέργειές και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι (φωτογραφία) και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ είναι απολύτως προσηλωμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τέλος, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης της χώρας, «εάν τα σχόλια του πρωθυπουργού παρερμηνεύτηκαν».

Παρέμβαση Νίμιτς: Να τηρηθούν όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών

Τηλεφωνική παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. 

Ο κ. Νίμιτς ζήτησε να τηρηθούν όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Από τη Νέα Πέραμο και τη Σχολή Πυροβολικού όπου παραβρέθηκε για τον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις, πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ Μίλε Μποσνιακόφσκι έκανε λόγο για συμφωνία φιλίας και συνεργασίας.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020, οπότε θα έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει, δήλωσε στο μεταξύ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων.

Η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας» ήρε ένα μεγάλο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Δύση πιστεύει ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να μην πιστεύουμε ότι η «Βόρεια Μακεδονία» θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα, είπε ο Μάθιου Πάλμερ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Υποθέσεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Σαράγεβο της Βοσνίας.

«Πρόκειται για έναν απολύτως ρεαλιστικό στόχο», συνέχισε, εγκωμιάζοντα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, την οποίο χαρακτήρισε "τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη" στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Μάθιου Πάλμερ υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσκαλέσει την πΓΔΜ να ενταχθεί στο Σύμφωνο και είπε ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα μεταά την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών.-

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)