to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:23 | 29.10.2017

πηγή: bloco.gr

Κοινωνία

«Για να ξανακερδίσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο»: Συνεχίζεται σήμερα η πανελλαδική συνέλευση του BLOCO στο Γεωπονικό

Με σύνθημα «Ενάντια στο ατομικό προτάσσουμε το συλλογικό»


Το κάλεσμα:

Τα σχήματα BLOCO καλούμε σε πανελλαδική συνέλευση των σχημάτων μας στις 28 και 29 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Θεωρούμε πως η συζήτηση είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς βιώνουμε την έξαρση πολιτικών ζητημάτων που αφορούν την παιδεία και επηρεάζουν άμεσα τα πανεπιστήμιά μας. Η ανοιχτή αυτή διαδικασία έχει σκοπό να μας φέρει όλους και όλες ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση των προβλημάτων με την ανταλλαγή απόψεων, την πρόταση ιδεών, ώστενα καταλήξει στον σχεδιασμό, που εμείς θεωρούμε ορθό για την μεταβολή της κατάστασης που κυριαρχεί σήμερα στα πανεπιστήμια, αλλά και τους κοινωνικούς χώρους, στους οποίους δρούμε.

Η Ελλάδα ζει ακόμα κάτω από συνθήκες επιτροπείας και μνημονίου. Παρ’ όλα αυτά, έχουν γίνει ορισμένα βήματα που μπορούν να δώσουν το έναυσμα για την διεκδίκηση ακόμη περισσότερων αιτημάτων των «από τα κάτω». Το τελευταίο εξάμηνο, μέσα σε ένα κλίμα σύγχυσης της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην χώρα μας, έχουν συντελεστεί πολλές αλλαγές και στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλαγές που για να γίνουν κατανοητές χρειάζεται συζήτηση και ενημέρωση. Σημαντικότερη εξ αυτών είναι ο καινούριος νόμος Γαβρόγλου, που θέτει πλήθος αιχμών σε πάγια αιτήματα του φοιτητικού κινήματος. Γιατί βέβαια δεν υπάρχουν ουδέτερες μεταρρυθμίσεις και προτάσεις χωρίς κοινωνικό πρόσημο.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αντίληψης της συλλογικής πάλης, βλέπουμε ότι η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη. Η λογική του ατομικού δρόμου και του προσωπικού συμφέροντος έχει πλέον εδραιωθεί και στους πανεπιστημιακούς χώρους με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις μέσα σε αυτά  να  στέκονται απέναντιστον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Οι συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων είναι σε μεγάλο βαθμό απαξιωμένες, ειδικά αν λάβει κανείς υπ’ όψη την σταδιακή υποχώρηση του φοιτητικού κινήματος των προηγούμενων χρόνων.

Για εμάς όμως τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Θεωρούμε πως η διασφάλιση ενός υγιούς και δημοκρατικού κλίματος μέσα στα πανεπιστήμια είναι πρωταρχικός μας στόχος. Διαφυλάσσοντας τα ήδη κεκτημένα δικαιώματα, πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να κατακτήσουμε ακόμα περισσότερα διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα πανεπιστήμιο στα μέτρα των αναγκών μας. Γιατί  δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με μέτριες καταστάσεις, αλλά με αγώνες να διαμορφώνουμε το ιδανικό για εμάς. Και επιτέλους  οι αλλαγές υπέρ της νεολαίας πρέπει να κριθούν από ανοιχτές  συλλογικές διαδικασίες και να γίνουν απτή πραγματικότητα μέσα από τους αγώνες .

Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η συμμετοχή όλων των φοιτητών και των φοιτητριών σε ανοιχτές συζητήσεις γύρω από κοινούς προβληματισμούς και διεκδικήσεις. Γι’ αυτό καλούμε κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτρια που μοιράζεται τους ίδιους προβληματισμούς με εμάς  στις 28 και 29 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, να συζητήσει μαζί μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να σχεδιάσουμε από κοινού τους αγώνες για να διεκδικήσουμε το δωρεάν, δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε.

2ημερο bloco με συνθ

tags: bloco

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)