to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:09 | 12.08.2015

Διεθνή

Για δεύτερη μέρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Φέργκιουσον

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο Φέργκιουσον με την αστυνομία να προχωρά συνολικά σε περίπου 150 συλλήψεις τις τελευταίες ημέρες παρά τις ειρηνικές στην πλειονότητά τους διαδηλώσεις για την επέτειο του θανάτου του έφηβου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από τα πυρά ενός λευκού αστυνομικού.


Η αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 22 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επεισόδια και ακόμη 63 διότι αποπειράθηκαν να παρακωλύσουν την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Τη Δευτέρα, είχαν συλληφθεί 57 άνθρωποι διότι πέρασαν οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία για να εμποδίσει την πρόσβαση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της κομητείας Σεν Λούις.

ΦέργκιουσονΔιαδηλωτές στην επέτειο της δολοφονίας του εφήβου αφροαμερικανού | Richard Tsong-Taatarii/Pioneer Press via AP

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή του Φέργκιουσον παραμένει σε ισχύ. Εκατοντάδες πολίτες μολαταύτα συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και πράξεις ανυπακοής στην πρώτη επέτειο του θανάτου του Μάικλ Μπράουν.

Ενα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, το Φέργκιουσον βάφτηκε ξανά στο αίμα, καθώς κατά το τέλος των εκδηλώσεων στη μνήμη του ένας ακόμη 18χρονος Αφροαμερικανός τραυματίστηκε σοβαρά τα ξημερώματα της Δευτέρας από πυρά αστυνομικών.

Ο νεαρός πυροβολήθηκε από αστυνομικούς, αφού πρώτα άνοιξε πυρ εναντίον τους, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής του Σεν Λούις, Τζον Μπέλμαρ, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση ξέφυγε, όταν κάπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν σε εμπορικό κέντρο κοντά στο σημείο των εκδηλώσεων στη μνήμη του Μπράουν και άρχισαν να λεηλατούν καταστήματα.

Η δολοφονία του Μπράουν έφερε στο προσκήνιο την παλιά συζήτηση για τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στην κοινότητα των μαύρων, κινητοποίησε τους πολίτες να καταγράφουν την αστυνομική αυθαιρεσία, οδήγησε σε ομοσπονδιακές έρευνες που αποκάλυψαν τις ρατσιστικές προκαταλήψεις των αστυνομικών του Σεν Λούις και άλλων αμερικανικών πόλεων, έφερε νόμο για να εξοπλιστούν με κάμερες ασφαλείας οι στολές των πρακτόρων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)