to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 04.11.2017

Κοινωνία

Γ.Γ. υπ. Παιδείας: Η Πολιτεία δεν μπορεί να κατευνάζει την ξενοφοβία, αλλά να έχει γνώμονα το Δίκαιο

«Τα δυο ρατσιστικά περιστατικά στην "28η" ήταν εξαιρέσεις, όχι ο κανόνας» δηλώνει στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος


 Με αφορμή την υπόθεση του μικρού Αμίρ και τη ρατσιστική επίθεση, στο σπίτι όπου διαμένει η οικογένειά του, μίλησε (Σάββατο, 4/11)  στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος.

«Το Υπουργείο βρίσκεται  σε συνεχή επαφή με την οικογένεια του Αμίρ από την πρώτη στιγμή, από τη στιγμή της κλήρωσης στο σχολείο, όχι έπειτα από αυτό το ύπουλο, άνανδρο περιστατικό» είπε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, προσθέτοντας: «Όπως αντιλαμβάνεστε η οικογένεια έχει υποστεί ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση. Να ξέρετε όμως ότι λαμβάνονται, μέτρα, στα οποία δεν θα ήθελα να αναφερθώ τώρα εκτενώς, για την προστασία της οικογένειας και των παιδιών».

«Καθυστερήσαμε με τη δεύτερη ομάδα τάξεων υποδοχής – Θα γίνει τώρα»

Αφού θύμισε τις κινήσεις στις οποίες προέβη το ΥΠΕΠΘ, για το θέμα της διάκρισης σε βάρους του Αμίρ στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, αφού επεσήμανε πως οι αναφορές «κατέφθασαν στο Υπουργείο πάνω στο 24ωρο», ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε:

«Έχουμε τέτοια μικρά καθημερινά περιστατικά, διότι - ας μην το ξεχνάμε -  τα αναπαράγει σε ένα βαθμό η δυναμική του σχολικού χώρου. Δεν το λέω για να μειώσω τη σημασία του συμβάντος στη Δάφνη, κάθε άλλο. Το επισημαίνω όμως για να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ένα διάχυτο ζήτημα, για το οποίο προσπαθούμε να παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, εγκαίρως. Λέω ‘προσπαθούμε’, δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάνουμε όλα σωστά, πάντα. Παράδειγμα: Έχουμε καθυστερήσει με τη δεύτερη ομάδα των τάξεων υποδοχής. Την πρώτη τη βγάλαμε τον Σεπτέμβριο. Η δεύτερη, λόγω γραφειοκρατικών αδυναμιών, θα βγει αυτήν την εβδομάδα. Θα έπρεπε να έχει γίνει αυτό προ 15 ημερών. Θα γίνει, έστω και με καθυστέρηση».

«Πέρσι είχαμε αντιδράσεις υπό το φόβο των ασθενειών. Φέτος αυτή η μάχη κερδήθηκε»

Κατά πόσο, όμως, η λήψη τέτοιων μέτρων επαρκεί, ώστε να μειώνονται δραστικά τις ξενοφοβικές ρατσιστικές – ξενοφοβικές αντιλήψεις; Απάντησε ο κ. Αγγελόπουλος:

«Η αλήθεια είναι ότι η εκπαιδευτική κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα, που υπό μία έννοια είναι πρωτόγνωρο, αν λάβει κανείς υπόψη τις συνθήκες (…). Χωρίς αμφιβολία υπάρχουν πολλές περιρρέουσες ιδεολογίες. Οι άνθρωποι προσεγγίζουν με διαφορετικούς τρόπους την ετερότητα. Αυτό μπορεί να δρομολογεί συμπεριφορές των παιδιών, αλλά δεν τις καθιστά αναπόφευκτες, ούτε οριστικές. Διότι στο σχολείο τα παιδιά συνυπάρχουν. Παίζουν, μιλούν, χαίρονται, θυμώνουν, τσακώνονται, συμφιλιώνονται. Άρα, όσο περισσότερο, όσο αποτελεσματικότερα η Πολιτεία βοηθά στην ομαλή ένταξη όλων των παιδιών στο περιβάλλον, τόσο κερδίζουμε».

Στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας ανέφερε ένα παράδειγμα:

«Πέρσι είχαμε το θέμα των εμβολιασμών. Αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνουν δεκτά τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών.  Αν θα ‘μετέφεραν’ αρρώστιες στα δικά μας παιδιά, αν θα ήταν πολύ επιθετικά, αν θα έδερναν τα δικά μας παιδιά, κλπ. Αυτή τη μάχη η ελληνική κοινωνία την κέρδισε. Η ελληνική κοινωνία, όχι το Υπουργείο Παιδείας. Είδατε φέτος τέτοιες αντιδράσεις; Δεν είδατε, διότι δεν υπήρξαν. Για αυτό, επιμένω: Η κανονικότητα απορροφά κραδασμούς. Δυσκολίες βεβαίως υπάρχουν. Ας μην ξεχνάμε ότι μια διαδικασία κοινωνικοποίησης, όπως αυτή που συντελείται στα σχολεία, ούτως ή άλλως παρουσιάζει δυσκολίες».

«Η Πολιτεία δεν μπορεί να κατευνάζει την ξενοφοβία, αλλά να έχει γνώμονα το Δίκαιο»

Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε, σε άλλο σημείο της συζήτησης:

«Θυμάστε, παλιότερα, τον… πανικό που κυριαρχούσε, κάθε φορά που στα σχολεία κρατούσαν τη σημαία παιδιά μεταναστών από την Αλβανία; Τώρα αυτό έχει υποχωρήσει. Υπάρχουν στις γιορτές παραστάτες μαθητές, που επειδή είναι γόνοι μεταναστών δεύτερης ή τρίτης γενιάς, έχουν γίνει αποδεκτοί (…). Αλλά και όσα είδαμε κατά τη διάρκεια του πρόσφατου εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου κάτι δείχνουν. Ασφαλώς και λαμβάνουμε υπόψη σοβαρότατα κάθε περιστατικό, έτσι πρέπει να κάνουμε. Αλλά ένα περιστατικό στη Σαντορίνη και άλλο ένα στη Δάφνη, όταν οι σχολικές μονάδες σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις λειτούργησαν άψογα, δεν δείχνουν κανόνα. Εξαιρέσεις είναι».

Ο γενικός γραμματέας κλήθηκε να σχολιάσει μια αντίληψη, βάσει της οποίας θα ήταν ίσως «καλό για τα ίδια τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων» να υπόκεινται σε κάποιες… «λελογισμένες» διακρίσεις (πχ στο θέμα της σημαίας), ώστε να  μην οργίζονται και αντιδρούν βιαίως γονείς που επηρεάζονται από ρατσιστικές προκαταλήψεις.

«Μια Πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική του κατευνασμού» απάντησε ο κ. Αγγελόπουλος και πρόσθεσε: «Μόνο στη βάση των αρχών του Δικαίου μπορεί να λειτουργεί».
 

Ακούστε στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)