to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 08.01.2018

Διεθνή

Γερμανία: Διαβουλεύσεις σε «εποικοδομητικό» κλίμα, για δεύτερη ημέρα

Αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με την πορεία των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εκπέμπουν CDU, CSU και SPD. Η ευρωπαϊκή πολιτική στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας.


Οι διαβουλεύσεις των χριστιανικών κομμάτων (CDU, CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης φαίνεται να προχωρούν θετικά. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις μελών της εκάστοτε αντιπροσωπείας, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες κάνουν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες, τις οποίες χαρακτηρίζουν «εποικοδομητικές». Παράλληλα η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ ζητήσε απ' όλες τις πλευρές να επιδείξουν διάθεση για συμβιβασμό. Μια τέτοια βούληση απαιτείται κυρίως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίμαχο θέμα οι προτάσεις Μακρόν

Στην ημερησία διάταξη βρίσκονται θέματα εξωτερικής και ειδικότερα ευρωπαϊκής πολιτικής. Όχι μόνο η σχετική ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, αλλά και σε ξεχωριστή συνεδρίαση οι πρόεδροι των κομμάτων Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς.

Το ζητούμενο είναι πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα η ΕΕ. Με άλλα λόγια, ποια θα είναι η γερμανική απάντηση στις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογηθούν στην ΕΕ.

Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, τα χριστιανικά κόμματα εκφράζονται πάντως μέχρι στιγμής με επιφύλαξη. Ένας από τους ενδοιασμούς τους αφορά την καθιέρωση ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Στο CDU και στο CSU επικρατεί ο φόβος ότι κατά αυτόν τoν τρόπο τα χρέη των κρατών-μελών θα μετατραπούν σε χρέη της ευρωζώνης.

Αντίστοιχες επιφυλάξεις πάντως είχαν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, τους Φιλελεύθερους να διακόψουν τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα.

(Στο κτήριο «Κόνραντ Αντενάουερ», την έδρα του CDU, συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι 39 διαπραγματευτές των τριών κομμάτων)

Το ρεπορτάζ για τις διαβουλεύσεις της πρώτης ημέρας

Σε σύντομη δήλωση στο τέλος της πρώτης μέρας των επαφών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών στα κεντρικά του SPD στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ έκανε λόγο για ειλικρινείς διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων τονίζοντας: «Τα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και η νέα σύνθεση του γερμανικού κοινοβουλίου δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, η οποία απαιτεί μια νέα πολιτική. Για τη νέα αυτή πολιτική, αλλά και την αναζήτηση απαντήσεων στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν 15 ομάδες εργασίας που συζητούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Σε άλλες σημειώνεται πρόοδος σε άλλες όχι. Συμφωνήσαμε να μην ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για την πορεία των διαβουλεύσεων της κάθε ομάδας εργασίας. Υπάρχει όμως η βούληση και των τριών κομμάτων να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου απόφαση για το αν είναι εφικτές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης».

Στο μεταξύ κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού αναμένει πλέον η πλειοψηφία των γερμανών πολιτών. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild το 53% των πολιτών θεωρεί πλέον δεδομένη μια συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ την ίδια στιγμή το 54% θεωρεί ότι ο μεγάλος συνασπισμός θα έχει θετική επίδραση στη χώρα. 


Αισιόδοξη εμφανίστηκε η Άγκελα Μέρκελ

Υπό την πίεση της γερμανικής κοινής γνώμης, που περιμένει πάνω από τρεις μήνες τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ξεκίνησαν το πρωί στο Βερολίνο διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Συντηρητικών  και Σοσιαλδημοκρατών, τονίζει η Deutsche Welle.

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ τα τρία κόμματα θα αποφανθούν αν υπάρχει κοινός παρονομαστής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και τα ανοιχτά ζητήματα στα οποία αναζητείται συμβιβασμός είναι πολλά, ξεκινώντας από την οικονομία και φθάνοντας μέχρι την οικογενειακή επανένωση προσφύγων.

Την αισιοδοξία της για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών διατύπωσε προσερχόμενη στις διερευνητικές επαφές η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. «Πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν», δήλωσε εισερχόμενη στην έδρα του SPD όπου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση. Ο δε πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πως «θα πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση» και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την πεποίθηση πως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν τη βούληση για «εποικοδομητικό διάλογο».


"Ναι" των Πρασίνων για νέες συνομιλίες

«Είμαστε έτοιμοι να διεξαγάγουμε νέες συζητήσεις (ενν. για τον σχηματισμό κυβέρνησης) σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, διότι σε αντίθεση με την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) για μας έρχεται πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα» είπε ο Τσεμ Εζντεμίρ, συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen), σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην «Saarbruecker Zeitung».

Στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν η πρόθεση αυτή συνεργασίας ισχύει και για την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών, το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων απάντησε: «Ναι, εάν εξαιρέσουμε το θέμα της προστασίας του κλίματος. Με μας δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία χωρίς κανένα τίμημα» και πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση «στην οποία η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος δεν προωθούνται επαρκώς».


Τα επίμαχα θέματα των διαβουλεύσεων

Την Παρασκευή θα γίνει η αποτίμηση των διερευνητικών διαβουλεύσεων που θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη. Ως τότε οι 15 ομάδες εργασίας που απαρτίζονται από 39 εκπροσώπους των τριών κομμάτων θα επιδιώξουν να διατυπώσουν συμβιβαστικές λύσεις στους διάφορους τομείς. Στο επίκεντρο την πρώτης ημέρας, σύμφωνα με την Deutsche Welle, βρέθηκαν τα δημοσιονομικά, τα οποία θα θέσουν και τα όρια για τις όποιες επιθυμίες των κομμάτων για φορολογικές ελαφρύνσεις, αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές και στις δημόσιες δαπάνες. Τα «οικονομικά περιθώρια» για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπολογίζονται σε 45 δισ. ευρώ.

Επίμαχο θέμα των διαβουλεύσεων είναι οπωσδήποτε η φορολογική πολιτική. Το SPD ζητά τη μείωση των φόρων για τα χαμηλά και μεσαία και την αύξηση για τα υψηλά εισοδήματα. CDU και CSU απορρίπτουν αυτή την πρόταση. Και ενώ οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές αιτούνται φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες τις απορρίπτουν. Διάσταση απόψεων επικρατεί και για τα ταμεία ασφάλισης όπως επίσης για την ευρωπαϊκή πολιτική. Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, που σχεδόν ταυτίζονται με τις προτάσεις του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που στοχεύουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα δύο χριστιανικά κόμματα διατηρούν επιφυλάξεις. Λιγότερο προβληματικά θεωρούνται ζητήματα όπως η ενεργειακή πολιτική και η προστασία του κλίματος, αλλά και το συνταξιοδοτικό.

Οι διαβουλεύσεις ως την Πέμπτη θα είναι ολοήμερες. Την Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι ηγεσίες των κομμάτων για να αποφασίσουν αν θα προτείνουν στα κομματικά τους όργανα την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Την οριστική απόφαση στους Σοσιαλδημοκράτες θα την πάρει έκτακτο κομματικό συνέδριο που θα συνέλθει στη Βόννη στις 21 Ιανουαρίου.

Κυβέρνηση συνασπισμού «βλέπει» η πλειοψηφία των πολιτών

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντρέας Βοσκούλε απηύθυνε μία ασυνήθιστη έκκληση μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post, ζητώντας την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω επιζήμια πολιτικά επακόλουθα για τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του SPD, Μάρτιν Σουλτς, σε τοποθετήσεις του στην εφημερίδα Aachener Nachrichten, σημείωσε για τις διαπραγματεύσεις ότι «τις διεξάγουμε τώρα σταθερά και γρήγορα», προσθέτοντας ότι το κόμμα του είναι έτοιμο «να καταλήξει σε αποτέλεσμα εντός των επομένων πέντε ημερών».

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Aντρέα Νάκας, εμφανίστηκε με δηλώσεις της έτοιμη για συμβιβασμούς, τονίζοντας «Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι δεν εκπληρώνει κανείς το 100% των απαιτήσεών του».

Ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Τόμας Όπερμαν, δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξής του στην Welt am Sonntag, ότι δεν θα ήταν ενδεδειγμένη η λύση μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, επιλογή με την οποία φλερτάρουν πολλά πολιτικά στελέχη του κόμματός του. «Μία κυβέρνηση μειοψηφίας είναι από τη φύση της μία αδύναμη κυβέρνηση. Τα άλλα κόμματα πρέπει να σκέπτονται διαρκώς, αν και πότε αναλαμβάνουν συνευθύνη. Έτσι καθίσταται αδύναμη και η αντιπολίτευση. Αυτό δεν θα ήταν μία καλή συνθήκη κατά την άποψή μου», σημείωσε.

Σύμφωνα με την Bild am Sonntag, δημοσκόπηση -που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας από το Ινστιτούτο ερευνών κοινής γνώμης Emnid- έδειξε ότι η πλειονότητα των Γερμανών πιστεύει ότι επίκειται ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, με το 53% των ερωτώμενων (επί συνόλου 504 συμμετεχόντων) να θεωρούν ότι τελικά CDU/CSU και SPD θα συμπράξουν σε κυβέρνηση, ενώ το 34% εκτιμά ότι η προσπάθεια θα αποτύχει. Τέλος, ένα επιπλέον εύρημα που καταγράφει η δημοσκόπηση είναι ότι οι ερωτώμενοι πολίτες σε ποσοστό 54% εκτιμούν ότι μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θα έχει θετική επίδραση για τη Γερμανία, ενώ το αντίθετο αναμένει το 33% των ερωτηθέντων.

Πληροφορίες: dpa, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)