to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:00 | 23.01.2018

Διεθνή

Γερμανία: Στο τέλος της εβδομάδας η έναρξη των διαπραγματεύσεων για κυβερνητικό συνασπισμό

Τα εσωκομματικά προβλήματα στο SPD φαίνεται να καθυστερούν την διαδικασία.


«Καλή και εποικοδομητική» χαρακτήρισαν την πρώτη τους συνάντηση αργά το βράδυ της Δευτέρας οι αρχηγοί των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων, η Άγγελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD), τονίζοντας την πρόθεσή τους να προχωρήσουν γρήγορα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την συγκρότηση «μεγάλου συνασπισμού» και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.

Τα εσωκομματικά προβλήματα στο SPD ωστόσο φαίνεται να καθυστερούν την διαδικασία.

Ο κ. Σουλτς προσερχόμενος στην συνάντηση δήλωσε ότι το κόμμα του θα διαπραγματευτεί με στόχο η Γερμανία να αποκτήσει μια κυβέρνηση η οποία «θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «το θέμα είναι να ανταποκριθούμε στις διεθνείς υποχρεώσεις της Γερμανίας με το βλέμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ενότητα της Ευρώπης». Το κόμμα του, ωστόσο, δεν είναι έτοιμο να αρχίσει την διαπραγμάτευση, καθώς, όπως ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, πρέπει προηγουμένως να διευκρινιστεί σε ποια βάση, με ποια δομή και με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπηθεί στις συνομιλίες. Αύριο Τετάρτη θα γίνει μια πρώτη συνάντηση προετοιμασίας των αντιπροσωπειών των CDU και CSU, ενώ η εσωκομματική διαβούλευση στο SPD θα λάβει χώρα την Πέμπτη, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας. «Το νωρίτερο στο τέλος της εβδομάδας», θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αναφέρει επικαλούμενη πληροφορίες της η εφημερίδα Bild.

Στο μεταξύ στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση του κειμένου που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες και δεν προβλέπεται καμιά επαναδιαπραγμάτευση ήδη συμφωνηθεισών πολιτικών. «Δεν μπορεί κανείς να θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί», τόνισε στην Bild ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν (CSU), ενώ η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ (CDU), προειδοποίησε ότι «όποιος προσπαθήσει τώρα να διαλύσει μεμονωμένα σημεία, θα διαλύσει ολόκληρο το πακέτο».

Αντιπαραθέσεις Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών ενόψει διαπραγματεύσεων για μεγάλο συνασπισμό

Ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνουν παραχωρήσεις, απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες, σε επίμαχα θέματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό, ωστόσο, η πλειονότητα των Χριστιανοδημοκρατών πολιτικών που προέβησαν σε δηλώσεις, όπως και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, επιμένουν σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα και απορρίπτουν περαιτέρω παραχωρήσεις.

Πάντως, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν αλλαγές σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί στις διερευνητικές διαβουλεύσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν την κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα σε ασθενείς δημόσιων και ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων, βελτιώσεις στην αγορά εργασίας όπως και ρυθμίσεις που αφορούν την επανένωση προσφυγικών οικογενειών.

«Χρειαζόμαστε μια ρήτρα επιείκειας για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων στη συμφωνία για νέο συνασπισμό. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε για τις ποσοστώσεις, οι οποίες πρέπει να αυξηθούν και πρέπει να γίνουμε πιο γενναιόδωροι σε όσους (πρόσφυγες) δεν συμπεριλαμβάνονται», είπε ο Ραλφ Στέγκνερ, αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) σε συνέντευξή του στη σημερινή «Rheinische Post», αναφερόμενος στις δευτερευόντως προστατευόμενες οικογένειες προσφύγων, οι οποίες δεν εντάσσονται άμεσα στη σχετική ρύθμιση.

Eπίσης, η Καταρίνα Μπάρλεϊ, η σοσιαλδημοκράτης υπουργός για θέματα Οικογένειας προανήγγειλε σκληρές διαπραγματεύσεις: «Η σημασία της λέξης διαπραγμάτευση δεν είναι άγνωστη, μπορώ όμως να την εξηγήσω: οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στο συμβιβασμό αντιτιθέμενων απόψεων. Από τις διερευνητικές συζητήσεις δεν προέκυψε συμφωνία για συνασπισμό, όσο και αν το διακηρύσσει αυτό το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU). Οι κομπασμοί χριστιανοδημοκρατών πολιτικών ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν βελτιώσεις στη συμφωνία των διερευνητικών συνομιλιών αποτελεί επομένως χάσιμο χρόνου. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς το SPD οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς νέες εκλογές. Καλό θα ήταν λοιπόν εάν παρέλειπε άχρηστες προκλήσεις και προσπαθούσε να προσηλωθεί στον σχηματισμό μιας καλής κυβέρνησης», είπε σε συνέντευξή της στην «Rheinische Post».

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) η Μπάρλει δήλωσε επίσης πως: «Το έγγραφο της συμφωνίας των διερευνητικών συζητήσεων αποτελεί μια καλή βάση, πρέπει όμως να συγκεκριμενοποιηθούν ορισμένα ιδιαίτερα αποφασιστικής σημασίας θέματα. Το έκτακτο συνέδριο του κόμματος (SPD) μάς έδωσε μια σαφή εντολή. Θα διαπραγματευτούμε ταχύτατα, το σημαντικότερο όμως είναι να καταλήξουμε σε καλά αποτελέσματα και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν όλα τα συμμετέχοντα μέρη».

Αντίθετος σε αλλαγές στη συμφωνία των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων δήλωσε όμως ο αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Τόμας Στρομπλ: «Ισχύει ό,τι αναφέρεται στο έγγραφο. Βασικά σημεία τα οποία δεν συμφωνήθηκαν στις διερευνητικές συμφωνίες δεν θα συμπεριληφθούν και σε μια ενδεχόμενη συμφωνία για συνασπισμό. Μια χωρίς όρια συνένωση οικογενειών και για τις δευτερευόντως προστατευόμενες οικογένειες προσφύγων θα επιβάρυνε υπερβολικά τη Γερμανία. Και στο προσφυγικό τα περιθώρια είναι εξαιρετικά μικρά. Όλα αυτά έχουν γίνεται αντικείμενο εξονυχιστικών συζητήσεων στις διερευνητικές επαφές», δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Rhein-Neckar-Zeitung». Ο Στρομπλ άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της «άνευ αντικειμενικού λόγου σύναψης συμβάσεων εργασίας ορισμένου (και όχι αορίστου) χρόνου»: «Δεν διαπραγματεύομαι μέσω των ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του ότι στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Thüringer Allgemeine, Hamburger Abendblatt, Berliner Morgenpost κ.α.) «οι απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών να γίνουν αλλαγές στη συμφωνία των διερευνητικών συζητήσεων δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Το έγγραφο αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό. Ο,τι συμφωνήθηκε συμφωνήθηκε διότι είναι αποτέλεσμα κοινής μας απόφασης», τόνισε.

Ο Κάουντερ έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου διότι «οι πολίτες βαρέθηκαν να περιμένουν. Κάθε μέρα που παρέρχεται χωρίς να σχηματίζεται κυβέρνηση δεν αυξάνει ασφαλώς την εμπιστοσύνη τους προς τα κόμματα και τη Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Διαφώνησε επίσης με την περιρρέουσα άποψη ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει αποδυναμωθεί μετά την πολύμηνη αναταραχή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Η καγκελάριος διαθέτει αμείωτο κύρος και αν μεταφέρω όσα ακούω στο κόμμα, τότε είναι σαφές ότι αυτή πρέπει να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)