to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 28.08.2018

Διεθνή

Ακροδεξιό πογκρόμ στο Κέμνιτς της Γερμανίας

Στο Κέμνιτς της Σαξονίας, μια πόλη προπύργιο της γερμανικής ακροδεξιάς ο θάνατος ενός 35χρονου Γερμανού και ο τραυματισμός άλλων δύο, επίσης Γερμανών, με μαχαίρι μετά από συμπλοκή με αλλοδαπούς τα χαράματα της Κυριακής, άναψε το φυτίλι του μίσους - "Το μίσος στον δρόμο" δεν έχει θέση στη Γερμανία δηλώνει η Μέρκελ


 Μεγάλη όσο και δικαιολογημένη ανησυχία προκαλεί στη Γερμανία το ρατσιστικό «πογκρόμ» με τη συμμετοχή εκατοντάδων ακροδεξιών, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην ανατολική πόλη Κέμνιτς, στη Σαξονία - ένα από τα «οχυρά» του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, του AfD, που στις περσινές εκλογές πήρε εκεί σχεδόν το 25% των ψήφων.

Ολα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν σε καυγά με μετανάστες -που ξεκίνησε για άγνωστη ακόμα αιτία- σκοτώθηκε ένας 35χρονος Γερμανός και ακόμη δύο τραυματίστηκαν σοβαρά. Αν και οι Αρχές συνέλαβαν γρήγορα δύο νεαρούς πρόσφυγες -έναν 23χρονο Σύρο και έναν 22χρονο Ιρακινό- ως ύποπτους για το φονικό, περίπου χίλιοι ακροδεξιοί (οι περισσότεροι γνωστοί χούλιγκαν – μέλη συνδέσμου της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας) βγήκαν το βράδυ της Κυριακής στους δρόμους με προφανή σκοπό να τρομοκρατήσουν και να διώξουν από την πόλη μετανάστες και αλληλέγγυους.

Βίντεο που δείχνουν νεοναζί με ξυρισμένα κρανία να κυνηγούν περαστικούς αραβικής καταγωγής στο κέντρο της πόλης και να φωνάζουν συνθήματα κατά των ξένων (όπως το χιτλερικής έμπνευσης «Εμείς είμαστε ο Λαός!») κυκλοφόρησαν αμέσως στο διαδίκτυο, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εκτόξευαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, που σε γενικές γραμμές αδράνησαν και απέφυγαν να επέμβουν δυναμικά, όπως κάνουν σε αντίστοιχες πορείες αριστερών: όπως αποδείχτηκε άλλωστε και πριν από δύο εβδομάδες, κατά την επεισοδιακή επίσκεψη της Μέρκελ στη Δρέσδη, αρκετά μέλη της αστυνομίας συμμετέχουν (εκτός υπηρεσίας) σε ξενοφοβικές διαδηλώσεις του AfD, αλλά και της ακόμη πιο μισαλλόδοξης αντι-ισλαμικής οργάνωσης Pegida.

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τα επεισόδια που ακολούθησαν. Ούτε αυτό που συνέβη στην πόλη και ούτε η αυτοδικία έχουν θέση στη Γερμανία δήλωσε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιου είδους συναθροίσεις και κυνήγι μαγισσών ενάντια σε ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα και ξένη καταγωγή αλλά ούτε την απόπειρα διάδοσης μίσους»,

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι αντιμετωπίζουν κατηγορίες επειδή χαιρέτισαν ναζιστικά, κάτι που απαγορεύεται στη Γερμανία, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται.

Πολλοί από τους ακροδεξιούς διαδηλωτές του Κέμνιτς είναι μέλη του μικρού κόμματος "Τρίτος Δρόμος", το οποίο ιδρύθηκε μετά την απαγόρευση μιας ναζιστικής έμπνευσης οργάννωσης, πριν από τέσσερα χρόνια. Οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν επίσης στενά το νέο κόμμα, σύμφωνα με μια αναφορά της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών BfV.

"Το γεγονός ότι έχουμε έναν Σύρο και έναν Ιρακινό ως ύποπτους δεν αποτελεί λόγο για να υποπτευόμαστε όλους τους αλλοδαπούς κατοίκους. Χρειαζόμαστε ένα ταρακούνημα στη Γερμανία και τη Σαξονία. Χρειαζόμαστε την ευρεία στήριξη του λαού για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη", κατέληξε ο Κρέτσμερ.

Διέδιδαν fake news για να προσελκύσουν κόσμο

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ακροδεξιές ομάδες διέδωσαν "ψευδείς ειδήσεις" σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους και να προχωρήσουν σε βίαιες διαδηλώσεις εναντίον των μεταναστών.

Ο Μίχαελ Κρέτσμερ, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας και στενός σύμμαχος της Μέρκελ, δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει αυστηρά τους εξτρεμιστές στο κρατίδιό του.

"Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις εκκλήσεις που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο (για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις) βασίστηκαν σε ψευδείς πληροφορίες, σε fake news", είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρσε στη Δρέσδη.

Για παράδειγμα, μια πληροφορία που κυκλοφόρησε ευρέως ανέφερε ότι το θύμα, ο 35χρονος Γερμανός, μαχαιρώθηκε επειδή προσπάθησε να υπερασπιστεί μια γυναίκα από τους μετανάστες. Δεν υπάρχει όμως καμία απόδειξη ότι ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός, είπε ο Κρέτσμερ.

Μέρκελ: "Το μίσος στον δρόμο" δεν έχει θέση στη Γερμανία

"Το μίσος στον δρόμο" δεν έχει θέση στη Γερμανία, προειδοποίησε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενώ εντείνονται οι ανησυχίες στη χώρα μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Κέμνιτς.

"Αυτό που είδαμε δεν έχει θέση σε ένα κράτος δικαίου" είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Κροάτη ομόλογό της Αντρέι Πλένκοβιτς.

"Είδαμε μαζικό κυνηγητό, είδαμε μίσος στον δρόμο και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κράτος δικαίου" επέμεινε η καγκελάριος, αναφερόμενη στις διαδηλώσεις των δύο τελευταίων ημερών.

ΠΗΓΗ: EURONEWS - ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)