to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γεράσιμος Νοταράς: Ένας ευπατρίδης με συνέπεια και ήθος

Με το που μπήκαμε σ’ αυτόν τον πνιγηρό “δίσεκτο” Ιούλιο, η χώρα έχασε έναν σημαντικό Έλληνα: τον Γεράσιμο Νοταρά. Έναν ευπατρίδη από την ιστορική οικογένεια των Νοταράδων, με τόπο καταγωγής την Κορινθία.


Έμενε στην Καλλιθέα, σ’ ένα σπίτι που έχτισε ο πατέρας του, ο οποίος είχε δικηγορήσει στην  “δίκη των 6”. Ο Γεράσιμος Νοταράς ήταν ένας Πολίτης και ένας υποδειγματικός αγωνιστής της δημοκρατίας. Με την αξιοπρέπειά του απέναντι στα βασανιστήρια, έφτυσε κατάμουτρα την χούντα, χωρίς να χρειασθεί ποτέ να κραυγάσει. Οι δικτάτορες τον μέτρησαν καλά και δεν επέτρεψαν να καταθέσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πορεύθηκε με ανεξαρτησία γνώμης αλλά και σταθερή προσήλωση στις ιδέες του, δίνοντας στην πολιτική το γνήσιο νόημά της, μακρυά από την επίδειξη και την κενότητα.
Από διδάκτορας στην Λωζάνη δεν απέφυγε να αναμιχθεί στην “Κοζάνη” των καθημερινών αγώνων. Όταν χρειάσθηκε, στρατεύθηκε σε ξυπόλητα μειοψηφικά τάγματα της ευρύτερης Αριστεράς και ήταν επανειλημμένα υποψήφιος στην Κορινθία, με μόνη έγνοια την, ισχνή έστω, καταγραφή των απόψεών του στον λαό. Μέσα στην ιδιωτικοποιημένη δημοκρατία και την αντικατάσταση του πολιτικού διαλόγου από τις μεταγραφές, όπως σημείωσε η Λουτσιάνα Καστελίνα, η ψιλόλιγνη φιγούρα του Γ. Νοταρά έμεινε αλύγιστη στους ανέμους του καιρού. Εθελοντής επί 35 χρόνια στον αγώνα κατά των ναρκωτικών ως μέλος ή Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και προσηλωμένος στην ιστορική έρευνα ως επικεφαλής των Αρχείων της Εθνικής Τράπεζας. Έζησε τον ΣΥΡΙΖΑ ψύχραιμος, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές του και κοινωνούσε χωρίς τυμπανοκρουσίες τις απόψεις του, όπως χωρίς τουπέ έδινε τις συμβουλές του για την καθημερινή δράση σε όποιον τις εκτιμούσε και τις ζητούσε.
Μέσα στην ρατσιστική σχεδόν υστερία ρηχών διανοουμένων, που έκαναν τον αντισυριζαïσμό επάγγελμα προσοδοφόρο στις μέρες μας, ο Γεράσιμος Νοταράς υπήρξε ένα καλό παράδειγμα συνέπειας και ήθους, Ένα ύφασμα παλαιάς κοπής, που κρατούσε την αξία του ανεξάρτητα από τις μόδες και τα γυρίσματα των καιρών.


*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)