to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γεννήθηκε Αγγλος, πέθανε Έλληνας

Ακροδεξιά και εντελώς αναχρονιστική η αντίληψη ότι «Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», την οποία διαψεύδουν σύγχρονες εξελίξεις αλλά και ιστορικά γεγονότα. Ενα εξ αυτών, η γέννηση, η ζωή και η δράση του λόρδου Βύρωνα.


Γεννήθηκε στο Λονδίνο, 22 Ιανουαρίου 1788, κληρονόμησε τον τίτλο του λόρδου στα δέκα του χρόνια, ξεκίνησε την ξεχωριστή πορεία του στο ποιητικό στερέωμα το 1806, έλαβε τη θέση του στη Βουλή των Λόρδων το 1809, έτος και έναρξης της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα, κυρίως στην Αττική, που κράτησε ώς τον Απρίλιο του 1811.

Αλλος στη θέση του δεν θα είχε εξοργιστεί για τη λεηλασία του Παρθενώνα από τον συνάδελφό του λόρδο Ελγιν. Ομως ο Μπάιρον δεν μπορούσε να ανεχτεί την κατάφωρη αδικία σε βάρος ενός υπόδουλου έθνους από έναν εκπρόσωπο της δικής του πατρίδας, τότε ισχυρότερης αυτοκρατορίας. Γι’ αυτό έγραψε το ποίημα-καταπέλτη: «Η Κατάρα της Αθηνάς», σημαία και σήμερα της διεκδίκησης από την Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το 1812, ο Μπάιρον έκανε την παρθενική ομιλία του στη Βουλή των Λόρδων, εναντίον νομοσχεδίου της κυβέρνησης που προέβλεπε τη θανατική ποινή κατά των εξεγερμένων κλωστοϋφαντουργών του Νότιγχαμ, όπου το πατρογονικό του σπίτι, οι οποίοι αντιδρούσαν συχνά βίαια, καταστρέφοντας τους νέους αργαλειούς, που τους οδηγούσαν σε μαζική ανεργία. Επρόκειτο για τους Λουδίτες, που τους είχε επικρίνει και ο Μαρξ για την άρνησή τους στην τεχνολογική πρόοδο.

Αιρετικός και άστατος στους έρωτές του, ο Μπάιρον αναγκάστηκε το 1816 να αυτοεξοριστεί στην Ευρώπη, επισκεπτόμενος διαδοχικά την Ελβετία και την Ιταλία, όπου έγινε καρμπονάρος, καταλήγοντας στην επαναστατημένη Ελλάδα και το πολιορκημένο Μεσολόγγι, 4 Ιανουαρίου 1824.

Ως εκπρόσωπος του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου, έκανε πολλά υπέρ της Ελληνικής Επανάστασης, πρώτα εξασφαλίζοντας το αγγλικό δάνειο, αλλά χρηματοδοτώντας και εξ ιδίων τον Αγώνα, μεταξύ άλλων για την έκδοση της πρώτης ελληνόφωνης εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά». Τι περισσότερο θα έκανε ένας Ελληνας πατριώτης;

Στις 14 Μαρτίου 1824, πολιτογραφήθηκε Ελληνας και Μεσολογγίτης. Τελευταία πράξη ταύτισης με την Ελλάδα, η άρνησή του όταν αρρώστησε βαριά να μεταφερθεί στο Λονδίνο για θεραπεία, επιλέγοντας να αφήσει την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι, 19 Απριλίου 1824. Ο θάνατός του συγκλόνισε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, δεδομένου ότι από το 1812 βρισκόταν στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποιητικού στερεώματος, με κορυφαίους ομότεχνούς του, σαν τον Πούσκιν, να επισημαίνουν την θυσία του για ελεύθερη Ελλάδα.

● Τιμούμε σήμερα 22.1.2024 και ώρα 18.00 τα 236α γενέθλια του Μπάιρον με εκδήλωση στο δημαρχείο Βύρωνα

*Πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)