to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 11.06.2018

Διεθνή

«Γενναία Ομάδα»: Οι ιστορίες 11 υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία

Καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου, η Διεθνής Αμνηστία στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας στους 11 πρωταθλητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, οι οποίοι συχνά θέτουν τις ζωές τους σε κίνδυνο για να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.


Μία νέα εκστρατεία με τίτλο Γενναία Ομάδα σκοπεύει να ενημερώσει για έναν υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κάθε μία από τις έντεκα περιοχές που φιλοξενούν τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Σκοπός της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για το σημαντικό έργο των υπερασπιστών των δικαιωμάτων στη Ρωσία, ενώ οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας θα στείλουν μηνύματα αλληλεγγύης για να δείξουν στους γενναίους αυτούς ανθρώπους πως δεν είναι μόνοι.

«Καθώς ο ενθουσιασμός για το Παγκόσμιο Κύπελλο αυξάνεται, θέλουμε να υπογραμμίσουμε το έργο αυτών των ανθρώπων που θέτουν τη ζωή και την ελευθερία τους σε κίνδυνο, αγωνιζόμενοι και αγωνιζόμενες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία. Η βασική ενδεκάδα της Γενναίας Ομάδας περιλαμβάνει ακτιβιστές και ακτιβίστριες που αγωνίζονται για να δοθεί ένα τέλος στα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΙ κοινότητας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο σεξ, και για την στήριξη των θυμάτων οικογενειακής βίας - αυτοί και αυτές είναι οι αληθινοί πρωταθλητές στη Ρωσία», δήλωσε η Inga Kelekhsaeva, υπεύθυνη εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Ρωσία.

«Σε όλη τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, υποστηρικτές και υποστηρίκτριες της Διεθνούς Αμνηστίας από όλο τον κόσμο θα εμψυχώνουν αυτούς τους γενναίους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαιτήσουν να δοθεί ένα τέλος στη συνεχή παρενόχληση και στον διαρκή εκφοβισμό που δέχονται από τις ρωσικές αρχές. Μπορεί η διεθνής προσοχή να βρίσκεται στα γήπεδα, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε στενά την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές αρχές».

Η Γενναία Ομάδα υπογραμμίζει τις ιστορίες 11 υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

 

Αυτοί είναι:

 

  • Στο Γκρόζνι: ο Oyub Titiev, επικεφαλής της ΜΚΟ Memorial’s στην Τσετσενία , ο οποίος έχει φυλακιστεί κάτω από ψευδείς κατηγορίες από τον Ιανουάριο του 2018
  • Στο Σότσι: ο Andrei Rudomakha, ένας υπερασπιστής περιβαλλοντικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος δέχθηκε βίαιη επίθεση το 2017
  • Στην Αγία Πετρούπολη: η Irina Maslova, η οποία ίδρυσε το κίνημα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατριών του σεξ.
  • Στο Βόλγκογκραντ: ο Igor Nagavkin, που αγωνιζόταν κατά των βασανιστηρίων και της διαφθοράς στο Βόλγκογκραντ μέχρι που φυλακίστηκε αυθαίρετα τον Οκτώβριο του 2016.
  •  Στο Ροστόφ επί του Ντον: η Valentina Cherevatenko, ακτιβίστρια γυναικείων δικαιωμάτων
  • Στο Καλίνινγκραντ: ο Igor Rudnikov, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς μέχρι που φυλακίστηκε αυθαίρετα το 2017.
  • Στη Σαμάρα: η Oksana Berezovskaya, που διευθύνει μία οργάνωση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΙ κοινότητας
  • Στο Νίζνι Νόβγκοροντ: ο Igor Kalyapin, που ίδρυσε την Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων
  • Στο Καζάν: η Yulia Fayzrakhmanova, υπερασπίστρια των περιβαλλοντικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Στην Αικατερινούπολη: ο Aleksei Sokolov, που αγωνίζεται κατά των βασανιστηρίων και άλλων κακοποιήσεων στο σωφρονιστικό σύστημα
  • Στο Σαράνσκ: ο Vasiliy Guslyannikov, ιδρυτής της ΜΚΟ Mordovian Republic Human Rights Centre

 

Πολλοί από αυτούς τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αντιμετωπίσει παρενοχλήσεις, εκφοβισμούς, σωματικές επιθέσεις, δυσφημιστικές εκστρατείες και σε μερικές ακόμη περιπτώσεις έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα μόνο και μόνο επειδή έκαναν τη ζωτικής σημασίας δουλειά τους.

Ως μέρος της εκστρατείας Γενναία Ομάδα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί από τους υποστηρικτές της να αναλάβουν δράση για τρεις από τους παραπάνω υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι παραμένουν έως σήμερα στη φυλακή ή των οποίων οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Ο Oyub Titiev είναι φυλακισμένος εδώ και έξι μήνες με ψευδή στοιχεία, εξαιτίας της δουλειάς του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο υπερασπιστής του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Andrei Rudomakha δέχθηκε βίαιη επίθεση το 2017 από άγνωστους δράστες, επειδή κατέγραφε μία παράνομη κατασκευαστική επιχείρηση στην ακτή της Μαύρης θάλασσας, ενώ αυτοί που του επιτέθηκαν παραμένουν ακόμη ελεύθεροι. Ο Igor Nagavkin έχει περάσει πάνω από ενάμιση χρόνο σε προδικαστική κράτηση με κατασκευασμένο κατηγορητήριο, εξαιτίας της δουλειάς του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων και της καταπολέμησης των βασανιστηρίων και της διαφθοράς.

«Καλούμε τις ρωσικές αρχές να σημειώσουν ένα χατ-τρικ, απελευθερώνοντας άμεσα τους Oyub Titiev και Igor Nagavkin, και να διεξάγουν άμεση και αμερόληπτη έρευνα για τη βίαιη επίθεση εναντίον του Andrei Rudomakha. Το Παγκόσμιο Κύπελλο ενώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο και θέλουμε και εμείς να αντλήσουμε αυτή την ενέργεια για να αγωνιστούμε για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη αυτών των γενναίων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Inga Kelekhsaeva.

«Οι ρωσικές αρχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να εκφοβίζουν και να παρενοχλούν κάθε άτομο που ασκεί κριτική με στόχο να τους φιμώσουν. Με τα μάτια στραμμένα πάνω στη Ρωσία, πρέπει να αποφασίσουν ποια θέλουν να είναι η κληρονομιά αυτού του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Δε μπορεί να υπάρξουν νικητές στη Ρωσία μέχρι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αναγνωριστούν, να προστατευθούν και να αφεθούν ελεύθεροι ώστε να συνεχίσουν το σημαντικό τους έργο, χωρίς να εμποδίζονται και χωρίς να υπάρχουν φόβοι για αντίποινα».

Υπόβαθρο

Στις 29 Μαΐου, η FIFA προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα με την ίδρυση ενός μηχανισμού καταγγελιών για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους εκπρόσωπους του τύπου που αναφέρουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, και δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του τύπου σε σχέση με τις δραστηριότητες της FIFA.

Με το Παγκόσμιο Κύπελλο να λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας γενικευμένης καταστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές αρχές, οι δεσμεύσεις και οι μηχανισμοί της FIFA θα δοκιμαστούν. Η Διεθνής Αμνηστία έχει προτρέψει τη διοίκηση του ποδοσφαιρικού οργανισμού να ζητήσει εξηγήσεις από τις ρωσικές αρχές και να χρησιμοποιήσει κάθε της επιρροή για να προστατεύσει αποτελεσματικά τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επίσης και να σταματήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο σε περίπτωση που εκδηλωθεί νέο κύμα καταπίεσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)