to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 15.02.2024

Πολιτική

Ισότητα στον γάμο: «Aντάρτικο» στη ΝΔ, πρωτοστατεί ο Σαμαράς (ζωντανή μετάδοση και liveblog)

Αργά το βράδυ αναμένεται να ξεκινήσουν οι, ονομαστικές, ψηφοφορίες επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο - Ο Αντώνης Σαμαράς πρωτοστάτησε με την απογευματινή του ομιλία στην, μόνιμη ούτως ή άλλως, εσωκομματική σύγκρουση της ΝΔ, που ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε και σήμερα να «διασκεδάσει» δείχνοντας ξανά τον δρόμο της αποχής στους βουλευτές του - Σ.Φάμελλος: Ανεπαρκής η κυβέρνηση, η ΝΔ προσπαθεί να παραπλανήσει τμήματα της κοινωνίας - Παρακολουθήστε τη συζήτηση σε απευθείας μετάδοση, ενώ καταγραφουμε τις σημαντότερες εξελίξεις σε liveblog


Αργά το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του υπ. Επικρατείας για την«ισότητα στον πολιτικό γάμο», και θα ακολουθήσουν ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Η συζήτηση ανέδειξε για μια ακόμη φορά το βαθύ ρήγμα στους κόλπους της ΝΔ, αφού, και παρά τις αποσπασματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είδε πολλούς βουλευτές της παράταξής του να δηλώνουν ρητά ότι θα το καταψηφίσουν, με «πρωτομάστορα» της αμφισβήτησης τον Αντώνη Σαμαρά που ξεδίπλωσε το ακροδεξιό αφήγημά του το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ σήκωσε έτσι τη σημαία του αντάρτικου προς τον Μητσοτάκη στη μακρά παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής. Επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο απέδωσε την κατηγορία της «υπερβολικής αυτοπεποίθησης που θα τον απομονώσει», ισχυρίστηκε, «από την πραγματικότητα και την κοινωνία». Στη συνέχεια ξεδίπλωσε την κλασική αφήγηση της ακροδεξιάς για την «παραδοσιακή οικογένεια», με εξόχως κακοποιητικό λόγο για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ενώ έφτασε να πει ότι «δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα» ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση:

Στην ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος λίγο μετά τις 5 το απόγευμα κάθισε στα έδρανα των αξιωματούχων από όπου παρακολούθησε τη συζήτηση.

H διέξοδος Mητσοτάκη στους διαφωνούντες και η παρέμβαση του Σ. Φάμελλου

Το νομοσχέδιο υπερασπίστηκε λίγο μετά τη 1 παρεμβαίνοντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες του συντηρητικού ακροατηρίου. “Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη”, τόνισε χαρακτηριστικά. Δεν υπήρξε καμία αναφορά του πρωθυπουργού στους διαφωνούντες βουλευτές και υπουργούς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα σε όσους διαφωνούν να απέχουν από την ψηφοφορία, χωρίς κυρώσεις.

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μεταρρύθμιση, που κάνει τη ζωή αρκετών πολιτών πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών. “Είναι κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμα μας, κάτι που απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας. Ώστε να καταστούν ορατοί άνθρωποι ως τώρα αόρατοι και παιδιά θα βρουν τη θέση τους δίπλα σε όλα τα άλλα”, πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όμως εκ των προτέρων και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οσον αφορά στην έννοια του συντηρητισμού και την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ. 

Σ.Φάμελλος: Ανεπαρκής η κυβέρνηση, η ΝΔ είναι μια παράταξη που πατάει σε πολλές βάρκες

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, που πάντως επισήμανε ότι είναι μόνο μέρος της περισσότερο ολοκληρωμένης πρότασης που έχει καταθέσει από το 2022 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει το ελεύθερο στους βουλευτές του να απόσχουν, ακόμη και να καταψηφίσουν, είπε ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα αποδειχθεί ανεπαρκής, γιατί το νομοσχέδιο θα περάσει τις ψήφους των άλλων κομμάτων.

«Η συζήτηση αυτή έχει οδηγήσει σε μια αποκάλυψη, κρίσιμη για την πολιτική ζωή της χώρας μας, ένα μεγάλο ρήγμα στην κυβερνητική παράταξη που πατάει σε πολλές βάρκες, παραπλανώντας μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας», είπε.

«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είμαστε συνεπείς. Θα στηρίξουμε ακόμα και ένα τμήμα της μεταρρύθμισης που ήδη έχουμε προτείνει κοινοβουλευτικά. Προφανώς δεν θα προσβάλλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για να αναδείξουμε τον διχασμό της Κυβέρνησης. Γιατί το γνωρίζουμε όλοι και όλες ότι με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και με την ψήφο άλλων προοδευτικών κομμάτων αυτή η μεταρρύθμιση θα γίνει. Γιατί χωρίς την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα γινόταν και αυτό πρέπει να καταγραφεί», είπε και πρόσθεσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα είναι πάνω από τις κομματικές επιδιώξεις. Εμείς το ξέρουμε. Κύριε Σκέρτσο, η παράταξή σας δεν το εφαρμόζει».

Ποιοι καταψηφίζουν και ποιοι απέχουν από τη ΝΔ

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν χθες πολλοί βουλευτές της ΝΔ. Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως θα απέχει, ο Θ. Πλεύρης ομοίως «για το καλό της παράταξης», ενώ οι τριγμοί που έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματοςφάνηκαν  ξεκάθαρα από τους βουλευτές της ΝΔ, που ανακοίνωσαν χθες ότι καταψηφίζουν, με τους Μίλτο Χρυσομάλλη, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα Καραμανλή, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Χαράλαμπο Αθανασίου να τάσσονται ανοιχτά κατά του νομοσχεδίου. 

Σημειώνεται ότι προ ημερών ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος υπολόγισε το σύνολό των διαφωνούντων σε «γύρω τους σαράντα», ενώ δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο που προσπαθούν να καταγράψουν τους διαφωνούντες και τον... βαθμό διαφωνίας τους, έχουν περιλάβει τουλάχιστον 33 ονόματα, με ορισμένα από αυτά να έχουν ήδη ανακοινώσει την απόφασή τους.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις σε live blog (περιμένετε 3 δευτερόλεπτα για να φορτώσει):

* * *

Διαβάστε για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο:

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο - Ζητούν τολμηρότερα βήματα οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Σκοταδισμός: Σύναξη θρησκόληπτων και ακροδεξιών στο Σύνταγμα (φωτ.) 

Νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο: Καταμετρά απώλειες στην ΚΟ της ΝΔ ο Μητσοτάκης

Έλενα Ακρίτα: Ακόμα και στη Βουλή ακούστηκε ο ρατσιστικός και κακοποιητικός λόγος κατά των ΛΟΑΤΚΙ

Οι προτάσεις της ΕΕΔΑ για ένα πλήρες νομοσχέδιο ισότητας στο γάμο

Ο Περισσός απορρίπτει την ισότητα στον γάμο: Όλη η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

* * *

Θ. Ξανθόπουλος: Βαθιά αντιδραστικές οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας -Τι λέει η ΝΔ για την άποψη του Βορίδη;

Βαθιά αντιδραστική και συντηρητική χαρακτήρισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος, τη λογική των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες, κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου. Και άσκησε δριμεία κριτική στο γεγονός ότι ενώ η ΝΔ υπεραμύνεται της συνταγματικότητας του, ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης, ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει δημόσια, αντίθετη άποψη, μιλώντας για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου.  “Απορώ πως οι δύο ψυχές της ΝΔ θα αποφασίσουν για την αντισυνταγματικότητα. Ο λαός θα τους κρίνει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντικρούοντας τις ενστάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι  είναι “ανέντιμη η προσπάθεια να θεμελιωθεί η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου μέσα από το πρίσμα της Εκκλησίας. Η προστασία της πίστης και του Ορθόδοξου δόγματος είναι έργο της Εκκλησίας, όχι της Βουλής”, σημείωσε. Και πρόσθεσε: “Εδώ θεμελιώνουμε δικαίωμα. Έχουμε διεύρυνση της νομιμότητας, Έχουμε επιπλέον κατοχύρωση του άρθρου 4 του Συντάγματος για την ισότητα των πολιτών. Αναγνωρίζουμε σε ανθρώπους να ασκήσουν ένα δικαίωμα που δεν μπορούσαν να ασκήσουν πριν”.​

“Με αιφνιδιάζει το ότι εν έτει 2024 ανατρέχουμε στον Μοδεστίνο, για επιχειρήματα. Είναι  βαθιά αντιδραστική και συντηρητική η προσέγγιση όλων των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας. Ο συντακτικός νομοθέτης δεν προσδιόρισε μορφή γάμου. Το να το θέτουμε εμείς με βάση δικά μας προτάγματα, είναι μεθοδολογικό λάθος και θεσμικό ατόπημα”, υπογράμμισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)