to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 10.10.2012

Διεθνή

Γαλλία: πανεθνική διαμαρτυρία κατά της λιτότητας

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολλές γαλλικές πόλεις


Στη Γαλλία επεκτείνονται τώρα οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας που τις τελευταίες εβδομάδες συγκλονίζουν τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Πορείες διαμαρτυρίας για τις αυξανόμενες απώλειες θέσεων εργασίας διοργάνωσε χθες, με αφορμή την ψήφιση στο κοινοβούλιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου, το συνδικάτο CGT στην πρώτη πανεθνική διαμαρτυρία μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία.


Στο Παρίσι, ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές έξω από έκθεση αυτοκινήτων. Οι αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών -ανάμεσα στους οποίους ήταν και εργάτες ενός εργοστασίου της PSA Peugeot Citroën που πρόκειται σύντομα να κλείσει-, όταν εκείνοι επιχείρησαν να σπάσουν, κλοιό ασφαλείας γύρω από την έκθεση. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας εναντίον των αστυνομικών αβγά και αλεύρι.


Το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία έχει ξεπεράσει το επίπεδο του 10% και είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά το 1999. Φέτος, μάλιστα, ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια άτομα.


Ο γενικός γραμματέας του CGT Μπερνάρ Τιμπό εξαπέλυσε πυρά κατά του Γάλλου προέδρου κατηγορώντας τον ότι συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου του Νικολά Σαρκοζί. "Η πλειονότητα των εργαζομένων ψήφισαν για αλλαγή προέδρου επειδή ήθελαν και αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής" τόνισε, επισημαίνοντας ότι η αιτία της κρίσης βρίσκεται στην λανθασμένη πολιτική που ακολουθείται.


Πέρα από το Παρίσι, μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας και της ανεργίας πραγματοποιήθηκαν στη Λιόν και τη Μασσαλία και πολλές άλλες γαλλικές πόλεις. Την ώρα των διαδηλώσεων, η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφιζε υπέρ της επικύρωσης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου με 477 ψήφους υπέρ, 70 κατά και 21 αποχές, ενώ 9 βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.


Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)