to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γαλλία: Οι αγρότες θύμωσαν - η κυβέρνηση πληρώνει

Επί ημέρες διαδηλώνουν οι αγρότες στη Νορμανδία και τη Βρετάνη, κλείνοντας δρόμους κοντά σε τουριστικούς προορισμούς, πετώντας σκουπίδια και κοπριά μπροστά στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και κατηγορώντας τις μεγάλες αλυσίδες και την κυβέρνηση ότι τους οδηγεί στον «θάνατό» τους.


Τι ζητάνε; Υψηλότερες τιμές για το χοιρινό τους, το μοσχάρι και το γάλα, υποστηρίζοντας ότι τα σούπερ-μάρκετ κρατάνε τις τιμές τεχνητά χαμηλές. «Πολλοί αγρότες υποφέρουν. Ποτέ δεν είχαμε ζήσει μια κρίση σαν κι αυτή και δεν βλέπουμε λύση» δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ο κτηνοτρόφος Jean-Michel Juhel. Δουλεύει, είπε, 14 ώρες την ημέρα και χάνει 30 ευρώ για κάθε χοίρο που πουλάει. 

Κινητοποιήσεις αγροτών στη Νορμανδία και την Βρετάνη της ΓαλλίαςΚινητοποιήσεις αγροτών στη Νορμανδία και την Βρετάνη της Γαλλίας | euronews

Η γαλλική κυβέρνηση δεν άντεξε πολύ στην πίεση και ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαγράψει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και άλλα χρέη των αγροτών και θα τους επιτρέψει να καθυστερήσουν την καταβολή άλλων 500 εκατομμυρίων για 3-4 μήνες, προκειμένου να τους δώσει μια οικονομική ανάσα. Επιπλέον, το κράτος θα βοηθήσει τους υπερχρεωμένους αγρότες και κτηνοτρόφους να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους με την κρατική τράπεζα BPI να προσφέρει εγγυήσεις για δάνεια ύψους άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ. 

Και έδωσε και άλλη μια υπόσχεση: βοήθεια για εκμοντερνισμό της βιομηχανίας και κατάργηση της γραφειοκρατίας, 10 εκατομμύρια ευρώ για να προωθήσει το γαλλικό κρέας στα γαλλικά σούπερ-μάρκετ και διεύρυνση της αγοράς των γαλλικών προϊόντων σε χώρες όπως η Ελλάδα (ναι, η Ελλάδα), ο Λίβανος, η Τουρκία και το Βιετνάμ. 

«Οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν οργή, απόγνωση, που νιώθουμε και εμείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγρότες: αυτή η βιομηχανία -τόνισε ο πρωθυπουργός- δεν είναι μόνο μέρος της μεγαλύτερης βιομηχανίας στη Γαλλία, που είναι ο τομέας των τροφίμων, αλλά επίσης συνεισφέρει... «στη γαλλική ύπαιθρο, στη γαλλική ευφυΐα και τη γαλλική ταυτότητα». 

Οι αγρότες στη Γαλλία εδώ και χρόνια είναι μια ισχυρή πολιτική δύναμη και έχουν ένα μεγάλο ιστορικό επιθετικών, δυναμικών κινητοποιήσεων, όταν θέλουν να πιέσουν την ηγεσία της χώρας. 

Η Γαλλία παραμένει η πρώτη χώρα στην αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη, αλλά υποφέρει από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από παραγωγούς χαμηλού κόστους, μια περίοδο που και οι ίδιοι οι Γάλλοι στρέφονται μακριά από το κρέας. 

Έτσι η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν εκτοπίσει τη Γαλλία από την πρώτη θέση στις εξαγωγές, ενώ και η Ισπανία έχοντας αναδιαρθρώσει τον αγροτικό της τομέα, γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική.   

Οι τιμές του μοσχαριού έχουν μειωθεί κατά 13% την τελευταία διετία και οι Γάλλοι αγρότες λένε πως έχουν υποστεί πλήγμα και από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι παραγωγοί γάλακτος από την άλλη, υποστηρίζουν ότι τα 300 ευρώ ανά τόνο που πληρώνονται το προϊόν τους, είναι 12% κάτω από το κόστος τους.

Η ρίζα των προβλημάτων τους, λένε, είναι η σταδιακή κατάργηση από τις αρχές του χρόνου των πολύτιμων για τη Γαλλία, ποσοστώσεων παραγωγής που ίσχυαν επί χρόνια στην Ε.Ε, ευνοώντας τις μεγάλες χώρες παραγωγής.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, περίπου 20.000 αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και 12.000 από αυτούς είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και επί μήνες πιέζει τα σούπερ-μάρκετ και τη βιομηχανία τροφίμων να αυξήσουν τις τιμές που πληρώνουν τους αγρότες, αλλά οι κτηνοτρόφοι ακόμα επιμένουν ότι ακόμα διαθέτουν το προϊόν τους κάτω από την τιμή του 1,40 ευρώ το κιλό, που είναι το όριο του κόστους τους. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)