to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γαλλία: Άλλη μια αιχμάλωτη φάλαινα νεκρή σε "θαλάσσιο πάρκο"

Ο Moana, μόλις 12 χρονών, πέθανε χθες στο "θαλάσσιο πάρκο Marineland" στις Αντίμπες της Γαλλίας.


Συνελήφθη με τεχνητή γονιμοποίηση, γεννήθηκε μέσα στο "πάρκο" στις 16 Μαρτίου του 2011 και έζησε όλη του τη ζωή σε μια πισίνα, όπου ο μοναδικός του ρόλος ήταν να διασκεδάζει τα πλήθη των τουριστών.

Μητέρα του είναι η Wikie, η οποία γεννήθηκε επίσης στο πάρκο τον Ιούνιο του 2001 και πατέρας του είναι ο Ulises, που αιχμαλωτίστηκε στην Ισλανδία τον Νοέμβριο του 1980 και από το 1994 ζούσε στο SeaWorld στο Σαν Ντιέγκο.

Στο "θαλάσσιο πάρκο" έχουν μείνει τρεις φάλαινες, η Inouk, ο Keijo, και η μητέρα του Moana, Wikie, τα οποία το πάρκο θέλει να στείλει στην Ιαπωνία, ωστόσο ακτιβιστές της οργάνωσης C'est Assez - GL Grand Ouest Protester Informer Agir αντιδρούν καθώς οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι πολύ χειρότερες.

 One Voice

Inouk

280 δελφίνια κρατούνται αιχμάλωτα σε διάφορες ευρωπαϊκές φυλακές, μεταξύ των οποίων και 6 στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Λόγω της βιολογικής και κοινωνικής ιδιαιτερότητας των θαλάσσιων θηλαστικών και των κητωδών, η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι η αιχμαλωσία τους ισοδυναμεί με βασανιστήριο. Τα ζώα δεν μπορούν να αναπτύξουν φυσιολογική συμπεριφορά, εμφανίζουν σωματικές και ψυχοδιανοητικές διαταραχές, κάτι που καθιστά επιβεβλημένη την απαγόρευση αιχμαλωσίας τους. Το ίδιο ισχύει και για κάθε είδους εξαναγκασμό τους σε εκτέλεση θεαμάτων η οποία  είναι εντελώς ξένη προς την βιολογία και τον φυσικό προορισμό τους και  απαγορεύεται εδώ και αρκετά χρόνια από την ελληνική νομοθεσία.    

Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που καυχιόταν ότι μέχρι το 2010 δεν διέθεται δελφινάριο. Τότε, όμως, άνοιξε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και κάπως αθόρυβα αρχικά, εμπεδώθηκε η λειτουργία  της αιχμαλωσίας ως κομμάτι ενός  κερδοσκοπικού θεάματος.

delfinia

Στη χώρα μας οι παραστάσεις με δεφίνια απαγορεύονται από το νόμο 4830/2021, ο οποίος αναφέρεi ότι «απαγορεύεται η συμμετοχή, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό, κάθε ζώου σε κάθε είδους παραστάσεις, μη εξαιρουμένων των εκπαιδευτικών παραστάσεων» και ότι απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους».

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών εκδικάζει αυτεπάγγελτη δίωξη κατά της ιδιοκτησίας του Δελφιναρίου της Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για πραγματοποίηση απαγορευμένης παράστασης με χρήση δελφινιών, βάσει του νόμου 4039/2012.  Η παράσταση είχε διαπιστωθεί κατά το έτος 2020 και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου 2020, 7 ημέρες μετά την απόφαση ανάκλησης της άδειας του από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Η αυτεπάγγελτη δίωξη έλαβε χώρα σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών προς την Περιφέρεια Αττικής και την αρμόδια Εισαγγελία Ζώων. Κατά τα άλλα, εκκρεμεί ο προσδιορισμός δικάσιμου άλλης μήνυσης κατά της ιδιοκτησίας του Δελφινάριου, αυτή τη φορά από ενεργούς πολίτες και εκπροσώπους σημαντικών οργανώσεων.

tags: ζώα, όρκα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)