to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 31.01.2023

Διεθνή

«Η απάντηση είναι ΌΧΙ»: 500 χιλιάδες εργαζόμενοι στους δρόμους του Παρισιού κατά του συνταξιοδοτικού Μακρόν

Μισό εκατομμύριο εργαζόμενων ξεχύθηκε στους δρόμους του Παρισιού κατά του συνταξιοδοτικού σχεδίου του Μακρόν που αυξάνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη - «Είναι ένα σφυροκόπημα», εξηγούν τα συνδικάτα που εμφανίζονται ικανοποιημένα από την φανερά αυξημένη συμμετοχή των Γάλλων εργαζόμενων στις απεργιακές κινητοποιήσεις - Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για 7 και 11 Φεβρουαρίου σχεδιάζουν τα συνδικάτα


Λαοθάλασσα πλημμύρισε τους δρόμους της Γαλλίας, με το συνταξιοδοτικό Μακρόν να ξεσηκώνει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που βγήκαν στους δρόμους για να δηλώσουν την αντίθεσή τους, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα του αγώνα κατά της αντικοινωνικής πολιτικής που φαίνεται να ακολουθεί πιστά η γαλλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, περίπου 500.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους του Παρισίου. Στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, περίπου 40.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία έναντι 26.000 στις 19 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στη Νάντη, η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 28.000 ανθρώπους σύμφωνα με την αστυνομία και 65.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα, περισσότερους από όσους είχαν λάβει μέρος στην κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου στην περιοχή Ducs de Bretagne της πόλης.

(φωτ.: Fabrice Picard/Libération)

Στο Παρίσι, η πορεία ξεκίνησε στις 14:15 (15:15 ώρα Ελλάδας) με τους επικεφαλής του διασωματειακού (CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires, FSU) να συγκεντρώνονται πίσω από το πανό «Μεταρρύθμιση των συντάξεων: περισσότερες ώρες εργασίας, η απάντηση είναι όχι» που κρατούσαν και στις 19 Ιανουαρίου.

(φωτ.:Patrick Gherdoussi/Libération)

Όλοι οι συνδικαλιστές ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή που είναι μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνην της πρώτης ημέρας κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν λάβει μέρος 1,12 εκατ. άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια σύμφωνα με τους διοργανωτές.

«Υπάρχει ακόμη περισσότερος κόσμος από την τελευταία φορά», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ (CFDT), με τον Φιλίπ Μαρτινέζ (CGT) να λέει ότι «είναι περισσότεροι από ό,τι στις 19, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουμε».

(φωτ.: Bruno Amsellem/Libération)

«Είναι ένα σφυροκόπημα» κατά της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, εξήγησε ο Φρεντερίκ Σουιγιό (FO), προβλέποντας πως «ο ρυθμός των κινητοποιήσεων θα επιταχυνθεί».

Μια αποφασιστικότητα πρόδηλη στα πανό -- «Δεν θα υποχωρήσουμε»-- όπου επανέρχονταν επίσης οι επικρίσεις για ένα μέτρο που είναι εις βάρος των γυναικών -- «22% μικρότερος μισθός και φαίνεται ότι κλαίμε για το τίποτα».

«Είναι ενθαρρυντικό, αυτό σημαίνει πως το κίνημα ριζώνει», εκτίμησε ο Φρανσουά Ομερίλ (CFE-CGC), ενώ ο Πασκάλ Κοτόν (CFTC) υποστήριξε «πως οι εξηγήσεις που δώσαμε για αυτή την άδικη μεταρρύθμιση ακούστηκαν».

Νέος γύρος κινητοποιήσεων στις 7 και 11 Φλεβάρη

Συνεχίζουν δυναμικά οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες στην Γαλλία κατά του συνταξιοδοτικού Μακρόν. Τα συνδικάτα σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέο γύρο κλιμάκωσης στις 7 και τις 11 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανακοίνωση αυτή έκαναν οι εκπρόσωποι του συντονιστικού των συνδικάτων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν απόψε.

Οι σημερινές διαδηλώσεις ήταν μεγαλύτερες από εκείνες της 19ης Ιανουαρίου, καθώς, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, συμμετείχαν 1,272 εκατ. άνθρωποι. Το συνδικάτο CGT πάντως ανακοίνωσε πολύ υψηλότερο αριθμό, 2,8 εκατομμύρια διαδηλωτών.

-------------------------------------------

Το σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν

Το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας των συνδικάτων είναι μια δοκιμασία για την ικανότητα του Μακρόν να προωθήσει την αλλαγή στη δεύτερη θητεία του.

Σύμφωνα με το Reuters από το 2027, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης άνω των 43 ετών και όχι 42 ετών για να λάβουν πλήρη σύνταξη. Το επιπλέον έτος είχε ήδη προβλεφθεί σε μεταρρύθμιση του 2014, αλλά ο Μακρόν επιταχύνει τον ρυθμό της μετάβασης.

Εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα από σύνταξη τουλάχιστον 85% του καθαρού κατώτατου μισθού ή περίπου 1.200 ευρώ το μήνα στα σημερινά επίπεδα, για τους νέους συνταξιούχους. Μετά το πρώτο έτος της συνταξιοδότησης, οι συντάξεις όσων λαμβάνουν ελάχιστο εισόδημα θα αναπροσαρμόζονται στον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση αναμένει να αναβαθμίσει προς τα πάνω τα εισοδήματα όσων λαμβάνουν ήδη τις χαμηλότερες συντάξεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε θέσεις που θεωρούνται σωματικά ή ψυχικά επίπονες θα διατηρήσουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, αν και η ηλικία συνταξιοδότησής τους θα αυξηθεί κατά τον ίδιο αριθμό ετών με το ευρύτερο εργατικό δυναμικό.

Αστυνομικοί, καθαριστές αποχετεύσεων, δεσμοφύλακες και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι μεταξύ εκείνων που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αυτή τη στιγμή στα 52 τους.

Το τέλος των αποκαλούμενων «ειδικών καθεστώτων» με διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης και επιδόματα που σήμερα καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους, τους εργαζόμενους στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας.

Αυτή η αλλαγή θα ισχύει μόνο για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς διατηρούν τα προνόμιά τους.

Τα «ειδικά καθεστώτα» που καλύπτουν τους ναυτικούς και τους καλλιτέχνες της Όπερας του Παρισιού θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Libération, avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)