to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:23 | 13.09.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Γ. Βήχας: Δεν δεχόμαστε υποκριτικές βραβεύσεις από την Ευρωβουλή!

Για την άρνηση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (καθώς επίσης και της «Κοινωνικής Κουζίνας – Ο άλλος άνθρωπος») να παραλάβει το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2015, μιλά στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Γιώργος Βήχας- εκ μέρους του Ιατρείου Ελληνικού.


Ο κ. Βήχας ανέφερε ότι η άρνηση παραλαβής του Βραβείου ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που το ενέκρινε: Πως η ίδια η Ευρωβουλή, μπορεί μεν να στερείται ουσιαστικών αρμοδιοτήτων (λόγω της… όχι και τόσο δημοκρατικής δομής της ΕΕ), αλλά αυτό δεν νοείται να προβάλλει ως άλλοθι ή ελαφρυντικό, για την ανοχή την οποία επιδεικνύει σε πολιτικές βάναυσης λιτότητας.

«Χάδι για την τρόικα» χαρακτήρισε ο κ. Βήχας το (προ 1,5 έτους εκδοθέν) πόρισμα της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις συνέπειες της εφαρμογής πολιτικών λιτότητας, στη Υγεία, στην Ελλάδα.

«Οι χιλιάδες των ασθενών που είτε έχασαν τη ζωή τους είτε πάσχουν από σοβαρές αναπηρίες στέκονται σαν τείχος ανάμεσά μας και δεν μας επιτρέπουν να παραλάβουμε Βραβείο» είπε ο εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, προσθέτοντας:

«Τους είπαμε πως, αν αποφασίσουν να δώσουν χαστούκια αντί για χάδια στην τρόικα, εάν αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εφαρμογή πολιτικών που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο (…), τότε αν μας δώσουν Βραβείο και να το παραλάβουμε, γεμάτοι υπερηφάνεια. Αλλά μέχρι τότε, να το ξεχάσουν. Βραβεία υποκρισίας δεν δεχόμαστε…».   

Ο κ. Βήχας μεταξύ άλλων ανέφερε στατιστικά στοιχεία που πιστοποιούν  την τρομακτική επιδείνωση των τελευταίων ετών. Στη διετία 2012-13, είπε, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις. «Αυτό είχε να συμβεί από το 1931, με εξαίρεση τα χρόνια του Πολέμου», γνωστοποίησε.

Ακόμη πιο δραματικά, τόνισε, είναι τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ταυτόχρονη μεγάλη άνοδο και των τριών δεικτών παιδικής θνησιμότητας. Δηλαδή των θανάτων που επέρχονται πριν από το πρώτο έτος, τον πρώτο μήνα, αλλά και την πρώτη εβδομάδα ζωής! Δήλωσε δε βέβαιος ότι και τα στοιχεία για την επόμενη διετία (2014-15) θα είναι ανάλογα.
 

 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)