to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 08.11.2023

Πολιτική

Γ. Βασιλειάδης: Να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα

«Νιώθω περήφανος που είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να δώσει μάχες, να προασπίσει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων και να δώσει φωνή στην Αριστερά, εκπροσωπώντας τον λεγόμενο χώρο της προοδευτικής παράταξης»


Σημεία από τη χθεσινή συνέντευξη του αναπληρωτή Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Βασιλειάδη, στην εκπομπή «Χωρίς Μακιγιάζ» (Attica TV – Β. Κεχαγιά, Γ. Χουδαλάκης):

  • Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2022 δεν προέβλεπε διαγραφές, αλλά είχε μια πιο αόριστη διαδικασία. Στο καταστατικό Συνέδριο όμως που έγινε το 2022 φτιάξαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας σαν ένα όργανο ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα, που εκλέγεται απευθείας από το Συνέδριο, και όχι από την Κ.Ε. Επίσης φτιάξαμε ένα συγκεκριμένο Κώδικα Δεοντολογίας, που προβλέπει για κάθε υπόθεση που πηγαίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας αυτή να ορίζει επιτροπές που να εξετάζουν την κάθε υπόθεση, παίρνουν εισήγηση, και στη συνέχεια αποφασίζει η Ολομέλεια. Πλην αν στην εκάστοτε εισήγηση προβλέπεται η πρόταση για ποινή διαγραφής ή αναστολής ιδιότητας, οπότε τότε χρειάζεται και γνώμη από το ανώτερο όργανο στο οποίο συμμετέχει ο υπόλογος -όπως η Οργάνωση Μελών του, δηλαδή, ή η Νομαρχιακή Επιτροπή ή η Κ.Ε.. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει ξεκινήσει, και όταν θα υπάρξει εισήγηση, τότε θα συζητηθεί στην Κ.Ε.…Είναι προφανές ότι θα τεθούν στο τραπέζι οι συμπεριφορές που μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπήρξε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια εικόνα. Όπως συμπεριφορές που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και λειτουργούν στα όρια αντικαταστατικών συμπεριφορών. Οι προσωπικές επιθέσεις στο όνομα του προέδρου ή οποιουδήποτε συντρόφου δεν συνάδουν με τις αρχές μας ή το καταστατικό. Σε αυτό μπορεί να εμπλακεί η Επιτροπή Δεοντολογίας. Και θα συζητηθεί στην Κ.Ε.. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση.

  • Νιώθω περήφανος που είμαι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να δώσει μάχες, να προασπίσει τα συμφέροντα των μη προνομιούχων και να δώσει φωνή στην Αριστερά, εκπροσωπώντας τον λεγόμενο χώρο της προοδευτικής παράταξης. Επίσης είμαι περήφανος που κάναμε μια ανοικτή διαδικασία και που ήρθαν χιλιάδες μέλη να συμμετέχουν, και νέα μέλη και νέοι άνθρωποι. Είμαι περήφανος που η διαδικασία έγινε με άψογο τρόπο όπως όλοι είχαμε συναποφασίσει το καλοκαίρι. Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που κριτικάρουν σήμερα τη διαδικασία δεν είναι αυτοί που είχαν διαφωνήσει μαζί της...Ένα κόμμα κρίνεται για τις θέσεις του, τον τρόπο που λειτουργεί, αυτά που λέει στους πολίτες, και την ηθική του υπόσταση. Προσωπικά δεν βλέπω να έχει αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι από αυτά.

  • Δίνουμε μια μάχη όσοι προτάσσουμε τα προβλήματα του ελληνικού λαού και την ανάγκη για πολιτική αλλαγή έναντι οποιασδήποτε άλλης πικρίας, αναστοχασμού ή διαφορετικότητας στην προσέγγιση. Ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε όλοι τις ίδιες απόψεις… Κάθε φορά υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες, αρκεί το κόμμα να λειτουργεί και με δημοκρατικό τρόπο να σεβόμαστε την πλειοψηφία. Αυτό που λένε τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρώτο μας μέλημα είναι ο αγώνας για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή και το να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίος ως το μοναδικό στήριγμα της κοινωνίας, αν θέλουμε να φύγουμε από τη λογική των χαμηλών προσδοκιών. Μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο και εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που θα το εγγυηθούμε και για ακόμη μια φορά θα δώσουμε τις λύσεις στην κοινωνία. Με τις θέσεις και τους αγώνες μας. Αν δεν προτάξουμε αυτό και οχυρωθούμε πίσω από τις διαφωνίες μας και δογματικές αντιλήψεις θα είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε και πήρε ένα χώρο του 3% -όχι κόμμα- και βοήθησε να εκφραστεί ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας σε μια δύσκολη κατάσταση. Προφανώς δεν το κατάφερε μόνος του, αλλά πάντα χρειάζεται και ένας αρχηγός για να προχωρήσεις. Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε μάχες για να κρατήσει τη χώρα και την κοινωνία όρθια. Να το σεβαστούμε αυτό, να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, να μην βρίσκουμε εύκολους στόχους και να μην εκμεταλλευόμαστε την απουσία του Αλ. Τσίπρα.

  • Εχουμε μια νέα πραγματικότητα, με μια αλλαγή ηγεσίας μετά από 15 χρόνια σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα, που φάνηκε ότι ο κόσμος δεν μπορούσε να δει την ελπίδα για αλλαγή μέσα από εμάς πλέον. Αυτό το φορτώθηκε  -όπως και όλα- στις πλάτες του ο Αλ. Τσίπρας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να δώσουμε χρόνο στη νέα ηγεσία, να μην θεωρούμε πράγματα δεδομένα, και να είμαστε και ειλικρινείς και υποστηρικτικοί και κριτικά δίπλα στη νέα ηγεσία. Όπως λειτουργούσε πάντοτε αυτό το κόμμα.

  • Δεν θέλω να μπω σε μια κουβέντα για θεωρίες συνωμοσίας. Εξάλλου η υπονόμευση είναι σχετική έννοια και ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει ακόμη και πολιτικές κινήσεις όπως θέλει. Αλλά για να μην ζήσουμε υπονομευτικές στιγμές -και υπονομευτική στιγμή είναι σε δημόσιο διάλογο να ζούμε όσα ζήσαμε- η συνεχής ενασχόληση με το παρελθόν δεν βοηθά κανέναν, ούτε την κοινωνία. Στα όργανα φυσικά μπορεί τίθενται τα πάντα. Αλλά αυτή τη στιγμή που η χώρα έχει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό, τους χαμηλότερους μισθούς, μια ακρίβεια που καλπάζει και ένα εισόδημα που εξανεμίζεται, είναι πολυτέλεια να κουβεντιάζουμε για καθαρότητες και να βγάζουμε τα μαχαίρια μεταξύ μας. Πρέπει να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις, να ορίσουμε πολιτικά την επόμενη ημέρα και να βρεθούμε δίπλα στην κοινωνία που περιμένει από εμάς. Στις εκλογές οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν σπίτια τους, όχι στον υπόλοιπο πολιτικό χώρο.

  • Είναι προβληματικά τα νούμερα των δημοσκοπήσεων, σαφώς, αλλά έρχονται ως αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της εσωστρέφειας. Όμως μεγαλύτερο ζήτημα από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα ποσοστά αυτών που θεωρούν αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι την κυβέρνηση! Το ΠΑΣΟΚ ας πούμε δεν βλέπουμε να ανεβαίνει. Όλα στο τέλος της ημέρας είναι στο χέρι το δικό μας. Αν συνεχίσουμε να μην προτάσσουμε το μείζον, την ανάγκη για πολιτική αλλαγή και να φύγει το καθεστώς της δεξιάς, ότι δεν μας αξίζει αυτή η οικονομία και αυτή η δημοκρατία, όλα τα άλλα είναι αδιέξοδα.

  • Ακούω με ενδιαφέρον αυτό που λέει ο κ. Καστανίδης επιτακτική ανάγκη τα δύο κόμματα να συνομιλήσουν για την μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη αλλά καλό θα είναι να μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία με το σύστημα της απλής αναλογικής αλλά με βασική ευθύνη των λοιπών κομμάτων του προοδευτικού χώρου χάθηκε. Πριν μιλήσουμε για συμπόρευση, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Μια συνεννόηση στα ζητήματα της δημοκρατίας για παράδειγμα, όπως προκύπτουν μέσα από το μέγιστο σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ένα πεδίο που θα κριθούμε. Χρειάζονται και πρωτοβουλίες από τα κάτω αλλά και από το κοινοβούλιο προς την ίδια κατεύθυνση. Όλα τα άλλα είναι μια συζήτηση που περισσότερο κακό κάνει αν βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Εμείς σαν κόμμα προτάσσουμε την ανάγκη συνομιλίας του προοδευτικού χώρου, και το δείξαμε και στις δημοτικές εκλογές, πριν το άνοιγμα της πρώτης κάλπης. Είναι ξεκάθαρα για εμάς και προγραμματικά και συνεδριακά στα κείμενά μας, και μέσα στο DNA μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι ξεκίνησε. Ένας συνασπισμός πολλών φωνών του προοδευτικού χώρου. Της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της ανανεωτικής Αριστεράς, της κομμουνιστικής ανανέωσης, του δημοκρατικού κέντρου, του σοσιαλιστικού χώρου. Έχουμε μάθει να πορευόμαστε έτσι. Το επόμενο διάστημα όλοι θα κριθούμε γιατί έχουμε μπροστά μας μεγάλα ζητήματα. Την ακρίβεια, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια. Αλλά και το ζήτημα των Τεμπών και των νεκρών που ζητούν δικαίωση για το έγκλημα. Οι παραλείψεις του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό που ζήσαμε. Ο χρόνος είναι μπροστά μας. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Πιστεύω θα επικρατήσει η πολιτική λογική, το μείζον και όχι το έλασσον. Προέχει να ακούσουμε και τη βάση μας, που απαιτεί από όλους μας να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Αυτό θα το καθορίσουμε και στο Συνέδριό μας, τέλη Φλεβάρη μετά και την απόφαση της Κ.Ε..

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)