to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 03.07.2015

Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης στην «Αγορά»: «Ένα "όχι" την Κυριακή θα φέρει την έντιμη συμφωνία πολύ, πολύ κοντά»

Συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα «Αγορά», στους δημοσιογράφους Όμηρο Εμμανουηλίδη και Δημήτρη Αλειφερόπουλο, όπου μεταξύ άλλων τονίζει πως «οι διαπραγματεύσεις δεν σταμάτησαν ποτέ. Μάλιστα οι πιο ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες προτάσεις της επίσημης Ευρώπης μας στάλθηκαν εμπιστευτικά μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Ένα «όχι» την Κυριακή θα φέρει την έντιμη συμφωνία πολύ, πολύ κοντά».


-Δηλώσατε ότι η χώρα θα κάνει χρήση όλων των νομικών δικαιωμάτων της για να μην οδηγηθούμε εκτός ευρώ. Ποιοι μας θέλουν εκτός ευρώ;

Οι δυνάμεις της Κεντρικής Ευρώπης που είτε ποτέ δεν πίστεψαν πως η νομισματική ένωση μπορεί να περιέχει χώρες ελλειματικές (π.χ. Ελλάδα, Πορτογαλία) είτε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται σήμερα ένα εξιλαστήριο θύμα για να πειθαρχηθεί η Γαλλία, δεδομένης της άρνησης της Γαλλίας να απεμπολήσει κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα στο πλαίσιο πραγματικής Ομοσπονδίας.

-Οδηγηθήκαμε σε κλείσιμο τραπεζών και capital controls, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις.

Εξ αρχής δηλώναμε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς κεφαλαιακών κινήσεων μομφή εναντίον της νομισματικής ένωσης. Το Eurogroup, δυστυχώς, αποφάσισε να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες, με σκοπό να στερήσει στους Έλληνες πολίτες το δικαίωμα να απαντήσουν οι ίδιοι, με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», στην πρόταση των θεσμών. Η κυβέρνηση, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, ήταν υποχρεωμένη να διαχειριστεί το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Πρόκειται για μελανή στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία.

-Θα ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη; Κούρεμα καταθέσεων είναι πιθανό;

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα και με την ΕΚΤ, δεν έκλεισαν επειδή έπαψαν να είναι φερέγγυες. Έκλεισαν για πολιτικούς λόγους, επειδή το Eurogroup αποφάσισε να εκβιάσει την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Τη Δευτέρα, αφού ο ελληνικός λαός θα έχει αποφανθεί, θα έρθει η συμφωνία, το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως στην ΕΚΤ να άρει τους περιορισμούς του ELA κι έτσι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν. Περίπτωση κουρέματος καταθέσεων (bail in) δεν υπάρχει ανεξαρτήτως του αν οι πολίτες ψηφίσουν «ναι» ή «όχι».

-Ποιο θα είναι το κόστος στην πραγματική οικονομία από τα capitalcontrols;

 Το κόστος για την πραγματική οικονομία έχει αρχίσει να συσσωρεύεται πριν από τις εκλογές, όταν η επίσημη Ευρώπη αρχικά με διασπορά απειλών κατά της επερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν με πολιτικά ορμώμενους περιορισμούς της ρευστότητας προσπάθησε να μας εκβιάσει για να αποδεχθούμε την ίδια, αποτυχημένη συνταγή των Μνημονίων. Στις 27 Ιουνίου αυτή η εκβιαστική τακτική έφτασε το κρεσέντο της με την απόφαση του Eurogroup να κλείσουν οι τράπεζες. Το κόστος είναι μεγάλο. Όμως θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν η κυβέρνησή μας αποδεχόταν άλλη μια συμφωνία που επεκτείνει την Κρίση προσποιούμενη ότι την έλυσε.

-Η χώρα βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Τρίτης εκτός προγράμματος. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναρχίσουν;

Οι διαπραγματεύσεις δεν σταμάτησαν ποτέ. Μάλιστα οι πιο ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες προτάσεις της επίσημης Ευρώπης μας στάλθηκαν εμπιστευτικά μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Ένα «όχι» την Κυριακή θα φέρει την έντιμη συμφωνία πολύ, πολύ κοντά.

-Ποια είναι επακριβώς η θέση της χώρας μας για την απομείωση του χρέους;

Θέση μας ήταν, όπως και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του ΔΝΤ, πολλών χωρών εκτός Ευρωζώνης και σχεδόν όλων των σοβαρών αναλυτών, ότι η πιο αποτελεσματική λύση θα ήταν η διαγραφή μέρους του χρέους. Κατανοούμε όμως το πολιτικό κόστος για τους εταίρους μας γι αυτό τον λόγο δεν προτείνουμε κούρεμα αλλά μια συγκεκριμένη αναδιάρθρωση του χρέους μας που δεν θα έχει ζημιωμένους.

-Κάποιοι  χρεώνουν σε εσάς το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων. Τι τους απαντάτε;

Δυστυχώς, τα ΜΜΕ έχουν δώσει ρεσιτάλ εσκεμμένου ψεύδους. Επί μήνες έλεγαν ότι είμαι εκτός διαπραγμάτευσης. Τώρα ότι ευθύνομαι για το ναυάγιο. Η αλήθεια είναι απλή: Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων οφείλεται στο ότι οι θεσμοί και κάποιοι εταίροι μας δεν ήθελαν βιώσιμη συμφωνία. Ήθελαν να ταπεινωθούμε αποδεχόμενοι σκληρή λιτότητα, μέτρα που σκοτώνουν την προοπτική ανάπτυξης και το μη βιώσιμο χρέος.

-Εάν ο λαός στηρίξει το «όχι» της κυβέρνησης, πώς θα πορευθείτε; Τι είδους πολιτική μπορεί να ασκηθεί με άδεια ταμεία και κλειστές τράπεζες;

Το «όχι» θα φέρει μια πολύ γρήγορη έντιμη συμφωνία-λύση και γρήγορο άνοιγμα των τραπεζών. Το «ναι» θα φέρει, ίσως λίγο πιο γρήγορα, μια κακή, μη βιώσιμη συμφωνία. Αυτή είναι η διαφορά.

-Εάν η κάλπη προκρίνει το «ναι», θα προχωρήσετε σε αποδοχή της συμφωνίας των πιστωτών; Πώς θα εφαρμόσετε κάτι για το οποίο διαφωνείτε; Μήπως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε εθνικές  εκλογές;

Ως πεπεισμένοι δημοκράτες θα συμμορφωθούμε με την λαϊκή εντολή. Το πώς θα το κάνουμε είναι θέμα για το οποίο θα διαβουλευτούμε. Αν και, με δική μου επιλογή, δεν θα είμαι Υπουργός Οικονομικών σε μια τέτοια περίπτωση, θα σεβαστώ την λαϊκή ετυμηγορία και δεν θα κάνω τίποτα για να αποτρέψω την υπογραφή της μη βιώσιμης, κάκιστης συμφωνίας που προωθούν οι θεσμοί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)