to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Τσιρώνης: Στα μέσα Ιουλίου σε διαβούλευση ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Περίπου στα μέσα Ιουλίου θα βγει σε διαβούλευση ενώ μέσα στο Σεπτέμβρη θα ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.


«Θα είναι ένας νόμος πιο δίκαιος, ένας νόμος πρόληψης. Δεν θα είναι ένας νόμος οριζόντιας τιμωρίας ανεξαρτήτως παράβασης. Θα είναι ένας νόμος θεραπείας. Να πληρώνει ο αυθαιρετούχος αυτό που απαιτείται για να θεραπευτεί το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει», τόνισε.

Αυτό αφορά παραβάτες μέχρι τον Ιούλιο του 2011 καθώς όπως επισήμανε «δεν υπάρχει νέα γενιά αυθαιρέτων» και «αυτοί που είναι, είναι ελάχιστες περιπτώσεις που μάλλον οφείλονται σε μία απληστία σε τουριστικές περιοχές και όχι σε περιοχές που έχουμε να σκύψουμε πάνω από προβλήματα δεκαετιών απέναντι στον φτωχό πολίτη που επειδή καθυστερούσαν κάποια ρυμοτομικά να χτίσει κάτι πουν δεν ήταν μέσα στο σχέδιο πόλης».

Ο νέος νόμος «αλλάζει τη φιλοσοφία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε πως είναι ένας «νόμος πλαίσιο για τη δόμηση σε άλλη κατεύθυνση».

«Ξεκινάει από το πώς θα απλοποιηθεί η διαδικασία της άδειας όπου δεν θα υπάρχει άδεια, δηλαδή με την ευθύνη του μηχανικού ξεκινάει και χτίζει κάποιος με ηλεκτρονική δήλωση, θα υπάρχει διαρκής έλεγχος αντί να υπάρχει η αδειοδότηση στο γραφείο, θα υπάρχει ο έλεγχος από τους ελεγκτές δόμησης οι οποίοι θα παρακολουθούν το έργο από την αρχή μέχρι το τέλος με τρεις τουλάχιστον εποπτείες με ηλεκτρονικές φωτογραφίες», υπογράμμισε.

Στην ίδια κατεύθυνση για τα παλαιότερα ακίνητα το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ρυθμίζονται με μία «φτηνή δήλωση καταγραφής που δεν θα είναι τέλος τακτοποίησης» και με κοινωνικά κριτήρια και όσον αφορά το είδος της παράβασης.

Όσον αφορά αυθαιρεσίες μετά το 2011, επισήμανε πως «δεν έχουν πια καμία ελπίδα, δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και κακώς έγιναν» καθώς «δεν υπήρχε κανένας λόγος, ούτε οικιστική πίεση υπήρχε πουθενά, ούτε κάποιος να επικαλεστεί κάποιο λόγο».

«Αυτός που θα έρθει και θα δηλώσει οικειοθελώς το πρόβλημα του θα αντιμετωπιστεί με κοινωνικά κριτήρια, αυτός που δεν θα το δηλώσει και θα τον πιάσουμε εμείς θα είναι πολύ αυστηρή η πολιτεία σε βάρος του», τόνισε.

Τέλος προανήγγειλε ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και με ηλεκτρονικά μέσα και νέες τεχνολογίες όπως οι δορυφορικές απεικονίσεις και τα drones, με τα τελευταία να αναμένεται να χρησιμοποιηθούν πιλοτικά το επόμενο έτος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)