to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 13.11.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Γ. Τσιρώνης: Επεξεργασία του ελληνικού μεταξιού στην Ελλάδα - Tι αλλάζει στον αλιευτικό κώδικα

Στην Ελλάδα θα επεξεργάζεται «το καλύτερο μετάξι στον κόσμο», αντί να πωλείται φτηνά στο εξωτερικό το κουκούλι, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης Στο Κόκκινο Καβάλας και τον Κώστα Φιλίδη. Δείτε τις αλλαγές του αλιευτικού κώδικα, όπως τις περιέγραψε ο ίδιος.


Την πεποίθηση του ότι τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο μπαίνουν σε διαδικασία επίλυσης, εξέφρασε μιλώντας στον 102,8 Στο Κόκκινο Καβάλας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος θα παρευρεθεί στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
 
Ο κ. Τσιρώνης αναφερόμενος στην περιφέρεια ΑΜΘ σημείωσε πως οι ιδιαιτερότητες της περιοχής μπορούν να είναι είτε προς θετική ή προς αρνητική κατεύθυνση, ανάλογα με τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Ο υπουργός στάθηκε στους τρεις άξονες παρέμβασης που θα ισχυροποιήσουν την θέση της Περιφέρειας και θα εκμεταλλευτούν την ιδιαίτερη γεωπολιτική της θέση.
 
Ο πρώτος άξονας είναι η παράγωγη μεταξιού και η δημιουργία αναπηνιστηρίου το οποίο θα μετατρέπει την πρώτη ύλη σε νήμα. «Σήμερα πουλάμε στο εξωτερικό το κουκούλι, το οποίο είναι φθηνό» σημείωσε ο κ. Τσιρώνης για να προσθέσει ότι το Υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται παραγωγικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, ώστε το «καλύτερο μετάξι στον κόσμο» να φέρει και το αντίστοιχο κέρδος στην τοπική οικονομία.
 
Ο δεύτερος άξονας είναι η αλλαγή του Αλιευτικού Κώδικου που αφορά και στις λιμνοθάλασσες της περιοχής.Ο κ. Τσιρώνης τόνισε πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρότεινε η κυβέρνηση, λύνει προβλήματα που χρόνιζαν. Μάλιστα, σημείωσε ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου έγινε με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή από τους παραγωγούς και με τη σύμφωνη γνώμη τους, γι αυτό και τυγχάνει αποδοχής από τον Σύνδεσμο Συνεταιρισμών Μισθωτών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών «Στέλιος Μπαλάσης».
 
Οι σημαντικότερες αλλαγές στον Αλιευτικό Κώδικα είναι οι εξής:
 
α) Κατάργηση της καταβολής του 5% επί της αξίας της παραγωγής υπέρ της εκτέλεσης βελτιωτικών έργων στο μίσθιο. Οφειλόμενα ποσά ή ποσά που βρίσκονται στον σχετικό λογαριασμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως την εξάντλησή τους (χωρίς χρονικό περιορισμό) σε επενδυτικά έργα ως ιδία συμμετοχή και σε έργα αποκατάστασης περιβάλλοντος με διαδικασίες του συνεταιρισμού – και όχι ως δημόσια έργα.
 
β) Νομιμοποίηση όλων των κτηρίων και εγκαταστάσεων «που είναι απαραίτητα για την ιχθυοτροφική τους εκμετάλλευση και ανεγέρθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο, ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούνται ότι ανεγέρθηκαν νόμιμα, κατόπιν έκδοσης για τον σκοπό αυτόν διαπιστωτικής πράξης της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας. Η Πολεοδομική Υπηρεσία εκδίδει την ανωτέρω διαπιστωτική πράξη με την υποβολή σε αυτήν τεχνικής έκθεσης, με δαπάνες του μισθωτή, συνοδευόμενης από τοπογραφική αποτύπωση των προς τη νομιμοποίηση εγκαταστάσεων».
 
Τέλος, ο κ. Τσιρώνης στάθηκε και στη σημασία που έχει η σύνδεση του τουρισμού με το μοναδικό οικοσύστημα της οροσειράς της Ροδόπης, το οποίο μπορεί να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες.
 
Το πρόγραμμα του υπουργού:
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «την Κομοτηνή επισκέπτεται την Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Νοεμβρίου ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, προκειμένου να συμμετάσχει με ομιλία του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση – «Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη στο προσκήνιο». Ο Γιάννης Τσιρώνης θα απευθύνει ομιλία την Τρίτη 14/11 το πρωί (10:00πμ-13:30μμ) στην 1η παράλληλη πρωινή συνεδρία με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου.
 
Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί, ο αν. υπουργός θα επισκεφτεί, έπειτα από πρόσκληση, τις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και Βιστωνικού κόλπου, «ο Άγιος Νικόλαος», σε έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας.
 
Το απόγευμα της Δευτέρας στις 19:00, ο Γιάννης Τσιρώνης θα έχει συνάντηση εργασίας για θέματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του, με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)