to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Σταθάκης: Σήμερα κλείνει ένας κύκλος, αναγνωρίζω την ταραχή της Ν.Δ.

«Σήμερα κλείνει ένας κύκλος» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στην παρέμβασή του κατά την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής, παρατηρώντας δηκτικά ότι «αναγνωρίζω την ταραχή της Ν.Δ.» Ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε ότι μέσα από την μείωση των πλεονασμάτων που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση, μείωση 10% του ΑΕΠ σε βάθος 5ετίας, είχε ως αποτέλεσμα να ψηφίζονται μέτρα 5,5, δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, ενώ αν παρέμενε η Ν.Δ. στην εξουσία το ίδιο ύψος μέτρων θα έπρεπε να ληφθεί μέσα σε ένα χρόνο.


Εκτιμήσεις για πτώση των ελληνικών ομολόγων στο 5,5

Ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην θετική πορεία της οικονομίας με σχεδόν μηδενική ύφεση για το 2015, αυξητικές επιδόσεις στον τουρισμό, ρεκόρ στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξεπερνά «κάθε φιλόδοξη προσδοκία». Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι τα ελληνικά ομόλογα κινούνται σε «έντονη καθοδική πορεία» καθώς έπεσαν στο 7,5 πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης με τους υπολογισμούς να εκτιμούν πτώση στο 5,5 μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Διατηρούμε όλες τις δεσμεύσεις που πήραμε προεκλογικά

Ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις δεσμεύσεις που πήρε προεκλογικά: Όχι περικοπές μισθών και συντάξεων, ισχυρή προστασία της πρώτης κατοικίας, αντικατάσταση του ΤΑΙΠΕΔ, εγγύηση της πρώτης κατοικίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Ειδικά για το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός Οικονομίας σχολίασε ότι, σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι προσανατολισμένο στην ιδιωτικοποίηση, αλλά στην αξιοποίηση της περιουσίας, ενώ οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις γίνονται μόνο με έγκριση του υπουργού Οικονομικών.

Εγγύηση της πρώτης κατοικίας σχεδόν του συνόλου των περιπτώσεων

Για τα «κόκκινα» δάνεια, ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση καλύπτει με την εγγύηση της πρώτης κατοικίας σχεδόν το σύνολο των περιπτώσεων ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή ένα 93% μέχρι το 2018. Ακόμα για τα υπόλοιπα δάνεια προβλέπεται η υποχρέωση των τραπεζών να καταθέσουν πρόσφατη κι εμπεριστατωμένη πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες πριν μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους, ενώ κι ο νέος αγοραστής των δικαιωμάτων αυτών υποχρεούται να ξεκινήσει από την αρχή την διαδικασία.

Για τα «πράσινα» δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι ο αγοραστής δεν θα μπορεί να αυξήσει το επιτόκιο πάνω από το επίπεδο που βρισκόταν αυτό στην ημερομηνία αγοράς. Παράλληλα, η κυβέρνηση καθιερώνει κι ενισχύσει θεσμούς υποστήριξης των δανειοληπτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)