to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 26.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Γ. Ράπτης: Αρσενικό, Χαλαζίας, Αμίαντος στη σκόνη απ’ τις Σκουριές. Θα απειλήσει τους κατοίκους ολόκληρης της Μακεδονίας (ηχητικό)

Πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων οι εκρήξεις από την επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές θα εκτινάσσουν περίπου 1.000 τόνους την ώρα σκόνης και άλλων υλικών σε ύψος ενός χιλιομέτρου στην ατμόσφαιρα, τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Γιάννης Ράπτης, γιατρός στο Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης.


Αυτή η σκόνη έχει περιεκτικότητα μεγάλη σε τρία υλικά που είναι επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων, τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Γιάννης Ράπτης, γιατρός στο Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, ο οποίος στον Κώστα Αλατζά εξήγησε τι επιπτώσεις που θα έχει αυτή η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία και των κατοίκων ολόκληρης της Μακεδονίας από τη συστηματική εισπνοή Αρσενικού, Χαλαζία και  Αμιάντου. Ενώ τόνισε ότι αυτό θα συμβαίνει χωρίς οι κάτοικοι των περιοχών της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης κ.ά. να το γνωρίζουν, αφού η μεταφορά των μικροσωματιδίων θα γίνεται από τον αέρα πολύ εύκολα.

O κ. Ράπτης αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλαν στο ο αρμόδιο υπουργείο γιατροί και πολίτες που δραστηριοποιούνται στο Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική της ElDorado Gold θα είναι καταστροφική για την υγεία και για τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής «είτε γίνει είτε δεν γίνει ατύχημα», ενώ αναφέρθηκε και στο τι θα συμβεί αν το ρήγμα των Σκουριών ενεργοποιηθεί κάτι διόλου απίθανο σύμφωνα με τον σεισμολόγο κ. Παπαζάχο, καθώς έχουν υπάρξει ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή.

Αυτή η σκόνη, σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, έχει περιεκτικότητα μεγάλη σε τρία υλικά που είναι επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Το πρώτο είναι το αρσενικό, που επιβαρύνει κυρίως τα νερά της περιοχής σε βάθος αρκετά μεγάλο με αποτέλεσμα η δηλητηρίαση να προχωράει σε όλα τα έμβια όντα.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ο χαλαζίας, που επικάθεται στην τροφική αλυσίδα και διεισδυτικότητα πολύ μεγάλη στα όργανα των έμβιων όντων. Το τρίτο στοιχείο είναι ο αμίαντος που διώχνει στην ατμόσφαιρα τις μικροΐνες αμιάντου, οι οποίες δεν διασπώνται και με την αναπνοή ένας άνθρωπος που τις εισπνέει συστηματικά σε 10 έως 40 χρόνια έχει εξασφαλισμένο έναν πολύ θανατηφόρο καρκίνο στους πνεύμονες.

Ο κ. Ράπτης μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εταιρία δείχνει ψευδή στοιχεία για τις μετρήσεις και όλα αυτά έχουν συμβεί στο εξωτερικό και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη Στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)