to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 30.10.2018

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός προς ΝΔ: Ο πήχης αυτής της κυβέρνησης, αυτού του κόμματος και του κινήματος αλληλεγγύης δεν κάνει εκπτώσεις σε ζητήματα δικαιωμάτων

Ο Γιώργος Ψυχογιός, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό, ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ζήτημα πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό, ξεπερνάει τα όρια αλλά και τις δυνάμεις της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει να ιδωθεί πανευρωπαϊκά και παγκόσμια και οι απαντήσεις που θα δοθούν να είναι σε κάθε περίπτωση συλλογικές.


«Εάν δεν δούμε και δεν αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη εικόνα, δυστυχώς συζητούμε μόνο σε κενή βάση και δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτε. Αυτή τη στιγμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συζητήσεων και πολιτικών. Από τη μία, έχουμε τις προοδευτικές, δημοκρατικές, αριστερές και φιλελεύθερες δυνάμεις και από την άλλη, έχουμε τις δυνάμεις της ακροδεξιάς, με ένα μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο βλέπει – όπως οι κ.κ. Όρμπαν και Κουρτς – τους συνανθρώπους μας μάλλον ως παράσιτα που πρέπει να μείνουν μακριά από τις χώρες μας. Το φάντασμα της ακροδεξιάς πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρώπη και όσο η Δεξιά υιοθετεί την ατζέντα της ακροδεξιάς αυτό θα γιγαντώνεται και η μόνη αντιπολίτευση θα είναι αυτές οι δυνάμεις οι οποίες υπερασπίζονται το αυτονόητο, δηλαδή τη Συνθήκη της Γενεύης, που εσείς αποκαλείτε ανοιχτά σύνορα».

Συνεχίζοντας ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στις προσπάθειες τις Ελληνικής Κυβέρνησης: «Έχουμε από την άλλη πλευρά και την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία παλεύει σχεδόν μόνη της μέσα σε αυτό το δυσμενέστατο ευρωπαϊκό σκηνικό για τα κεκτημένα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρησή τους, για τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών, παλεύει για να εφαρμοσθεί το βασικό δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση φωνάζει και υπενθυμίζει τις γενεσιουργούς αιτίες αυτού του ζητήματος, που είναι οι πόλεμοι, οι δικτατορίες, η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες. Στο εσωτερικό, από το 2015 καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθεί με ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο ζήτημα αυτό. Εμείς οι ίδιοι είμαστε οι πρώτοι που κάνουμε αυτοκριτική και γνωρίζουμε πολύ καλά τη σκληρή κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, έχοντας να υλοποιήσουμε και μια δύσκολη συμφωνία με την Τουρκία, που όμως επιβλήθηκε από το κλείσιμο των συνόρων από δικούς σας συμμάχους, όχι από εμάς».

Έπειτα, για το ζήτημα των κονδυλίων ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και παρουσίασε όλα τα στοιχεία, παρατηρώντας μόνο ότι «μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης πηγαίνει σε διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πράγμα το οποίο όντως σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έπρεπε να μας απασχολήσει, διότι αυτοί που θα έπρεπε να παίρνουν περισσότερα είναι τα κράτη προκειμένου να κάνουν σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών».

Σε αυτό το σημείο ο βουλευτής υπογράμμισε ότι προκαλεί εντύπωση αυτή η συνολική επίθεση για το μεταναστευτικό από τη Νέα Δημοκρατία. «Αναφέρεστε, για παράδειγμα, στην απραξία της Κυβέρνησης αναφορικά με ένα ζήτημα ύψιστης κοινωνικής ευαισθησίας, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Αλήθεια, έχετε εικόνα ότι έχουν αυξηθεί σταδιακά οι δομές οι οποίες φιλοξενούν ασυνόδευτους ανήλικους; Ή μάλλον, όταν φέραμε το σχετικό νομοσχέδιο για την Επιτροπεία στη Βουλή, εσείς τι ακριβώς ψηφίσατε; Διότι όπως προκύπτει –και το ξέρετε καλά από τα Πρακτικά της Βουλής- ψηφίσατε «όχι» επί της αρχής, δηλώσατε «παρών» και καταψηφίσατε την πλειονότητα των άρθρων. Και έχετε το θράσος τώρα να έρχεστε και να μιλάτε για τους ασυνόδευτους ανήλικους».

«Ποια ήταν, όμως, η δική σας πολιτική επί των ημερών σας; Διαβάζω: «Οι μετανάστες έχουν γεμίσει τα νηπιαγωγεία και οι Έλληνες δεν μπορούν να μπουν στον παιδικό σταθμό. Αυτό τέρμα». Ποιος το είπε άραγε αυτό; Ο κ. Σαμαράς στις 13 Ιουνίου 2012. Ποια είναι η δική μας πολιτική σ’ αυτό; Είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας για τα προσφυγόπουλα μέσω των ΔΥΕΠ και των Τάξεων Υποδοχής. Είναιι οι 126.000 θέσεις σε «voucher», αντί για 80.000 θέσεις, προκειμένου να μπαίνουν όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς διακρίσεις»,.

Στη συνέχεια ο Γ. Ψυχογιός υπενθύμισε ότι υπήρχαν κι άλλα σκοτεινά σημεία κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης από τη ΝΔ «όπως η επιχείρηση με το ανατριχιαστικά οξύμωρο όνομα «Ξένιος Ζευς», το οποίο εφαρμόσατε κάνοντας στην ουσία ένα κυνήγι μαγισσών. 85.000 μετανάστες και πρόσφυγες οδηγήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα, είτε είχαν χαρτιά, είτε δεν είχαν, είτε περίμεναν την έκδοση της άδειάς τους. Επίσης, γεμίσατε τα Κέντρα Κράτησης με ανθρώπους οι οποίοι κρατούνταν δεκαοκτώ μήνες, αλλά και πλέον των 18 μηνών. Και να μη μιλήσουμε, βέβαια, για τη σωρεία των καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και άλλες υποθέσεις, όπως η Μανωλάδα, το Φαρμακονήσι και πάει λέγοντας. Με λίγα λόγια, είχατε καταπατήσει κάθε στοιχειώδη έννοια ανθρώπινου δικαιώματος τόσο για τους μετανάστες, όσο και για κάθε άλλη κοινωνικά ευάλωτη ομάδα, για τους ασθενέστερους συνανθρώπους μας για τους οποίους δεν παραδεχόσασταν ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, για τις οροθετικές, για τους φοιτητές με τον «κουκουλονόμο». Γενικώς, υπήρχε μια περιρρέουσα κατάσταση καταστολής σε όλα».

Ο βουλευτής κλείνοντας τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν αόρατοι άνθρωποι. «Εμείς βλέπουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις σε όλους χωρίς διακρίσεις. Δεν θέλουμε κανέναν στο περιθώριο, να μην είναι ένα απόβλητο ενός συστήματος που με θράσος εσείς εφαρμόσατε. Λέμε ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών φιλοξενίας. Λέμε ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερη ένταξη προσφύγων και μεταναστών σε κάθε επίπεδο, στην παιδεία, στην υγεία, στην εργασία, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Για μας, ο πήχης αυτής της Κυβέρνησης, αυτού του κόμματος και ενός κινήματος αλληλεγγύης το οποίο στηρίζει από την πρώτη στιγμή, δεν κάνει εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα. Ζητάμε περισσότερα, διεκδικούμε περισσότερα και θα τα επιβάλουμε και στην Ευρώπη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)