to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 26.01.2022

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Χρειάζονται πραγματικές πολιτικές ένταξης και όχι ευχολόγια και αποτυχημένα μοντέλα αφομοίωσης

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, μίλησε για την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη που προωθεί η κυβέρνηση στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» και την εκπομπή του Γιάννη Ανδρουλιδάκη (ηχητικό).


Ο Γ. Ψυχογιός τόνισε ότι στα πρόσφατα τραγικά ναυάγια οι τοπικές κοινωνίες και στην Πάρο και στη Σαντορίνη και αλλού έδειξαν και πάλι αλληλεγγύη στα δύσκολα και στήριξαν τους ανθρώπους. Στον αντίποδα το κείμενο της εθνικής στρατηγικής επικαλείται έναν ψευδεπίγραφο «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» και δεν έχει απολύτως καμία αναφορά στην κατηγορία των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα δεκαετίες, δεν υπάρχει ολιστική προσέγγιση από την υποδοχή μέχρι την ιθαγένεια

Η κυβέρνηση επικαλείται συχνά τη ρητορική ότι «έχει πέσει η αυλαία» στο μεταναστευτικό και το ανασύρουν μόνο όταν θέλουν να κάνουν επικοινωνιακή εκμετάλλευση του θέματος ή για να κάνουν αναθέσεις, την ίδια στιγμή που η κράτηση έχει γενικευθεί και διαρκεί 18 και 36 μήνες, που υπάρχει εξαθλίωση στις δομές, δεν δίνεται το χρηματικό βοήθημα, που η πρόσβαση στην υγεία είναι πάρα πολύ δύσκολη, που στην εργασία πλέον αποκλείονται αιτούντες άσυλο,

Αναγκάστηκαν να φέρουν μετά από πιέσεις ένα κείμενο για την ένταξη χωρίς όμως να αναφέρουν τις πηγές χρηματοδότησης και βέβαια μακριά από μοντέλα που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη με τα όποια λάθη, μοντέλα συνύπαρξης, κοινωνικής δικαιοσύνης με ανοιχτές κοινωνίες, με  σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα.

Η Εθνική Στρατηγική του 2019 που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε βάλει τους δήμους και τις περιφέρειες να έχουν ρόλο σε όλα τα στάδια της ένταξης, είχε προβλέψει δικλείδες για την τυπική εκπαίδευση, που τώρα την κάνουν άτυπη, είχε προβλέψει το δικαίωμα στην εργασία με προγράμματα του ΟΑΕΔ και καταγραφή δεξιοτήτων μέσα στις δομές, συμμετοχή στον αθλητισμό και η κυβέρνηση σήμερα έχει το θράσος να κατακρίνει ένα τέτοιο κείμενο και να φέρνει ένα σχέδιο δράσης με αποσπασματικές και επιφανειακές προβλέψεις. Πρόκειται καθαρά για μία απόπειρα αφομοίωσης και όχι πραγματικής ένταξης.

Η ρητορική που επικρατεί και τα αντανακλαστικά που έχει καλλιεργήσει η ΝΔ έχουν δηλητηριάσει σε ένα βαθμό την κοινωνία, στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει μια κοινωνία πραγματικής ισότητας με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, πραγματική αξιοποίηση των δεξιοτήτων και των δυνατοτήτων των ανθρώπων αυτών, τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο, οι άνθρωποι να αλληλεπιδρούν και όχι να είναι κρατούμενοι σε κλειστές δομές.

Ο Γ. Ψυχογιός ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη έκανε σαφές ότι πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως τα δικαιώματα των πιο αδύναμων είναι δικαιώματα όλων γιατί η παραβίαση των δικαιωμάτων ξεκινά από κάτω και ανεβαίνει στα πλατιά κοινωνικά στρώματα, όπως έχει ήδη αρχίσει να γίνεται σε εργασία, παιδία και υγεία.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)