to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:46 | 29.03.2017

πηγή: stokokkino.gr

Οικονομία

Γ. Πετσαλάκης: Καμία οικονομική λογική στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα υπάρξει ζημιά για το Δημόσιο

Με ένα αντίτιμο της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ένας αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής θα βγάλει τα λεφτά του από την πρώτη ημέρα, καθώς Goldman Sachs και Morgan Stanley την αποτιμούν πάνω από 1 δισ. ευρώ, τόνισε ο Γιάννης Πετσαλάκης μιλώντας Στο Κόκκινο. Πρέπει να πιέσει πολιτικά και με τεκμηριωμένο φάκελο η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η πώλησή της, υπογράμμισε.


Ο κ.Πετσαλάκης τόνισε ότι «ολοκληρώνεται ένας διαγωνισμός που δεν έχει καμία οικονομική λογική, αλλά κρύβει μόνο πολιτικές σκοπιμότητες» και διευκρίνισε ότι «δεν έχει καμία οικονομική λογική για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή η Εθνική Ασφαλιστική τα τελευταία πέντε χρόνια εισφέρει ένα πολύ μεγάλο μέρος των κερδών της Εθνικής Τράπεζας ή απορροφά ένα πολύ μεγάλο μέρος των ζημιών της ... δεύτερον, επειδή είναι επενδεδυμένα στην πραγματική οικονομία 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία είναι δεδομένο ότι θα φύγουν στο εξωτερικό».
 
Το αίτημα της Ελλάδας να μην πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, είχε διατυπωθεί επισήμως με επιστολές που είχαν στείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αλλά αυτό «δεν έγινε αποδεκτό ... η απάντηση που μας έστειλε η DIGICOM (Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού) και η αντίστοιχη αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Εθνική Τράπεζα δεν προσκόμισαν κανένα νέο στοιχείο που να δικαιολογεί τη μη πώληση, γι' αυτό απορρίφθηκε το αίτημα, τόσο της κυβέρνησης όσο και της Εθνικής Τράπεζας».
 
Πλέον, στη διαδικασία του διαγωνισμού, «έχουν μείνει τέσσερις ενδιαφερόμενοι, τρία κινεζικά fund και ένα αμερικανικό», διευκρίνισε ο ίδιος. Σε συνάντηση που έγινε χτες «ο κ.Φραγκιαδάκης διαβεβαίωσε ότι ως Εθνική Τράπεζα θα ασκήσει κάθε πίεση που μπορεί προς το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να ζητήσει ξανά επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής, αλλά παράλληλα ενημέρωσε ότι προχωρά τις διαδικασίες πώλησης. Την Δευτέρα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές ... ζητήσαν παράταση, κατά τη δική μας ανάγνωση για να δουν τι θα γίνει στο EuroWorkingGroup ώστε ανάλογα να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν το τίμημα. Δεν είναι σίγουρο ότι την Δευτέρα θα έχουμε τις δεσμευτικές προσφορές, που στη διαδικασία ... μπορεί να ανεβοκατέβουν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια», όπως είπε.
 
Θύμισε επίσης ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι θα είναι έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ξέροντας αυτά τα στοιχεία».
 
Με αντίτιμο 500 εκατ. ευρώ, ο αγοραστής θα «βγάλει τα λεφτά του» από την πρώτη ημέρα
 
Ανέφερε επίσης ότι «ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ανταγωνισμού μας απάντησε ότι υπάρχει ακόμη κρατική ενίσχυση στην Εθνική Τράπεζα 10,4 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι έχει χρηματοδοτηθεί από τον ελληνικό λαό με δάνεια ... Αν την έχει το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί δεν κάνει κάτι για να ανατρέψει αυτό; Δεν μιλάμε για μία ζημιογόνο εταιρεία, που προσφέρει βάρος στην Εθνική Τράπεζα. Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα φέρει ζημιά στην Εθνική Τράπεζα ανεξαρτήτως τιμήματος. Η αξία της σήμερα, με αποτίμηση των Goldman Sachs και Morgan Stanley, είναι 1,050 δισ. ευρώ ... η Εθνική Τράπεζα την έχει γραμμένη στα βιβλία της για 750 εκατ. ευρώ. Θα πουληθεί 1 δισ. ευρώ; Γιατί αν πουληθεί 500 εκατ. ευρώ ... ο καινούργιος αγοραστής θα εγγράψει κατευθείαν μία υπεραξία, θα έχει βγάλει τα λεφτά του από την πρώτη ημέρα», υπογράμμισε ο κ.Πετσαλάκης.
 
Θύμισε επίσης ότι «η Εθνική Ασφαλιστική πριν από ένα μήνα "έσωσε" τους ασφαλισμένους της International Life, που η κακή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας τους οδήγησε σε αυτή τη θέση που ήταν, όταν όλες οι άλλες πολυεθνικές αρνήθηκαν να το κάνουν. Φαντάζεστε ότι ένα hedge fund θα μπορεί να "σώσει" ασφαλισμένους άλλης εταιρείας;», αναρωτήθηκε.
 
Για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει «να πιέσει η κυβέρνηση πρώτα απ' όλα, γιατί η συμφωνία πώλησης φέρει την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών, αλλά και η Εθνική Τράπεζα να τροφοδοτήσει την κυβέρνηση με τέτοια στοιχεία, ώστε με τεκμηριωμένο, πλήρη φάκελο και όχι επιστολή δύο σελίδων που ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν θα γίνει δεκτή, να πιεστεί η Κομισιόν και το Κολλέγιο των Επιτρόπων που ουσιαστικά ελέγχει την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού, που είναι απλά μία διεύθυνση της Κομισιόν, γραφειοκράτες υπάλληλοι είναι. Πρέπει να πίεστεί λοιπόν πρώτα απ' όλα σε πολιτικό επίπεδο, όχι γιατί είναι η Εθνική Ασφαλιστική, αλλά γιατί θα υπάρχει ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο, την εθνική οικονομία».
 
Σημειώνεται ότι σήμερα η Εθνική Ασφαλιστική απασχολεί περίπου 1.000 άτομα, τα 750 με μόνιμη σχέση εργασίας και τα 250 με σχέσεις «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων, ενώ έχει και δίκτυο με περίπου 4.500 συνεργαζόμενους ασφαλιστές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)