to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 05.12.2023

Πολιτική

Γ. Παπαηλιού: Επιβάλλεται η επανυπαγωγή των αρμοδιοτήτων της Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Υπ. Δικαιοσύνης

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, στις γενικόλογες «ήξεις αφήξεις» τοποθετήσεις τους, ομολόγησαν, ότι η ευρισκόμενη σε διαβούλευση νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την αυστηροποίηση των ποινών και την αύξηση των ορίων για τη μετατροπή, την αναστολή, θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής «σωφρονιστικού συστήματος  και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων»  της Βουλής, Γιώργος Η. Παπαηλιού στη συνεδρίασή της, κατά την οποία έγινε ενημέρωση από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής   για την κυβερνητική  σωφρονιστική πολιτική, μεταξύ των άλλων, είπε τα εξής :

Ο υπερπληθυσμός στα καταστήματα κράτησης δεν αποτυπώνεται στα υφιστάμενα στοιχεία, αφού υπάρχει ανισοκατανομή των κρατουμένων, με τις κλειστές φυλακές να είναι υπερφορτωμένες και οι αγροτικές σχεδόν άδειες.

Αυτό, εκτός των άλλων, επιφέρει και τις εξαιρετικά κακές συνθήκες κράτησης, για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πηγή αυτής της αρνητικής κατάστασης αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, να μεταφερθούν οι αρμοδιότητας της σωφρονιστικής πολιτικής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη..  Αυτό αποτυπώνει την αντίληψή της για κατασταλτική οπτική της σωφρονιστικής πολιτικής, που απέχει από το τρίπτυχο «ασφάλεια, ανθρώπινος σωφρονισμός, επανένταξη».

Οι  εκπρόσωποι  της κυβέρνησης, στις γενικόλογες «ήξεις αφήξεις» τοποθετήσεις τους, ομολόγησαν, έμμεσα αλλά με σαφήνεια, ότι η ευρισκόμενη σε διαβούλευση νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την αυστηροποίηση των ποινών και την αύξηση των ορίων για τη μετατροπή, την αναστολή, την  εξαγορά  των ποινών και την παροχή κοινωφελούς εργασίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος του υπερπληθυσμού, με την  αποσυμφόρηση των φυλακών «να πηγαίνει περίπατο».

Αυτό αποτυπώνεται και στην από 12.9.2023 επιστολή (έγγραφο) της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Από αυτή την επιστολή (έγγραφο) συνάγεται, βέβαια όχι ρητά, αλλά με σαφήνεια, η ανάγκη επανυπαγωγής των αρμοδιοτήτων της Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αλλά και για την απειλή της cpt-της Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης, να εκδόσει δεύτερη «δημόσια δήλωση» που να καταδικάζει τη χώρα μας για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, η απάντηση του Υφυπουργού ήταν, ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση  της cpt !  παρά την εκ μέρους του ωραιοποίηση των πραγμάτων. 

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ομολόγησε, έστω έμμεσα, ότι η προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ για κατασκευή φυλακών στη Μεγαλόπολη παραμένει «προεκλογική», που σημαίνει, ότι μετεκλογικά η υπόσχεση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Βέβαια επιτέλεσε την «αποστολή» της, την  εξαπάτηση του εκλογικού σώματος, προς άγραν ψήφων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)