to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:13 | 08.05.2014

πηγή: euractiv.gr

Πολιτική

Γ. Μπουρνούς: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «εθνικά επικίνδυνοι», όχι ο ΣΥΡΙΖΑ

Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που υπερψήφισαν την Συνθήκη της Λισαβόνας είναι οι ίδιες που σήμερα πάνε να παραβιάσουν τις ελάχιστες δημοκρατικές αλλαγές της, όπως είναι η ενίσχυση της Ευρωβουλής, τονίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.


Ο Γ. Μπουρνούς, σε συνέντευξή του στην EurActiv.gr, εξαπέλυσε επίθεση στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου λέγοντας ότι με τις πολιτικές που ακολουθούν «σκοτώνουν» κάθε έννοια ευρωπαϊκού ονείρου και κάθε υποψία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με βιώσιμους πόρους.

Αναφορικά με το «Ποτάμι», είπε πως έρχεται ως μια συμπληρωματική δύναμη σε μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δημιουργήθηκε από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τα όποια  θέλουν να δημιουργήσουν νέες εναλλακτικές λύσεις, τύπου ΛΑΟΣ.

Ερωτηθείς εάν θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ηττηθεί ή επικρατήσει οριακά στις Ευρωεκλογές, το απέκλεισε ρητά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν θα ηττηθεί στις Ευρωεκλογές», επεσήμανε.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τι θα αλλάξει αν η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει υψηλά  ποσοστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο; 

Με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται πανευρωπαϊκά πως η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η  πολιτική οικογένεια που θα έχει αυξήσει αναλογικά με τις τωρινές δυνάμεις της περισσότερο απ’ όλους  την κοινοβουλευτική της παρουσία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ένας συνδυασμός νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ενός αριστερού κόμματος για πρώτη φορά, νίκης του σοσιαλιστικού κόμματος στη Λετονία που επίσης συγκαταλέγεται στη δική μας ευρωομάδα και συνολικότερης μεγάλης αύξησης των εδρών στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο της  Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θα μας δώσει την ευκαιρία με πολύ βελτιωμένο συσχετισμό δύναμης να αντιταθούμε πιο αποτελεσματικά στην στρατηγική της λιτότητας που εφαρμόζει ο τρικομματικός συνασπισμός στο Ευρωκοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δυστυχώς κάποιες φορές και με την συναίνεση των Πρασίνων σε σημαντικά ζητήματα. 

Ευελπιστούμε ότι με πολύ αυξημένες τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και με μια πολιτική συμμαχιών βασισμένη στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ένα πρόγραμμα αντίθεσης στη στρατηγική της λιτότητας και προώθησης ενός βιώσιμου μοντέλου παραγωγής ανάπτυξης και ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου ενάντια στο νεοφιλελεύθερο, θα μπορέσουμε να τραβήξουμε σε μια μεγάλη πλατιά πολιτική συμμαχία εντός του νέου Ευρωκοινοβουλίου και δυνάμεις που θα διαφοροποιούνται από τις υπόλοιπες πολιτικές οικογένειες, οι όποιες δυστυχώς μέχρι τώρα ακολουθούν πιστά τη στρατηγική της λιτότητας. 

Η ΝΔ λέει ότι είστε εθνικά επικίνδυνοι. Τι της απαντάτε;

Η ΝΔ έχει αποδείξει με το χειρότερο τρόπο το ποια πολιτική δύναμη στην Ελλάδα αλλά και κατ’ επέκταση συνολικά στην Ευρώπη, ποιά πολιτική οικογένεια είναι επικίνδυνη για το λαό της αλλά και συνολικά για την υπόθεση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μην ξεχνάμε ότι όλες οι καταστροφικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί ως τώρα, έχουν εφαρμοστεί στο όνομα μιας αυταρχικού τύπου συνέχισης της ενοποίησης της ΕΕ με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή λόγω της κοινωνικής εξαθλίωσης  ή λόγω της απογείωσης της ανεργίας στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά ή λόγω της ύφεσης και της αύξησης του δημοσίου χρέους όλων αυτών των φαινομένων που μαζί με τα κοινωνικά φαινόμενα της κρίσης οδηγούν σε εικόνα ανθρωπιστικής καταστροφής, να ενισχύονται αντιθέτως ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα ένας κακώς εννοούμενος ευρωσκεπτικισμός που εκπορεύεται από εθνικιστικές και ακροδεξιές αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις.

Με λίγα λόγια η ΝΔ με την πολιτική  που εφάρμοσε στην Ελλάδα μαζί με το ΠΑΣΟΚ αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας επί της ουσίας, σκοτώνει κάθε έννοια ευρωπαϊκού ονείρου και κάθε υποψία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με βιώσιμους πόρους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μονό  δεν είναι εθνικά επικίνδυνος, αλλά  είναι η μοναδική  πολιτική δύναμη που αυτή τη στιγμή θέτει ζήτημα διακυβέρνησης του τόπου με ένα εντελώς διαφορετικό εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα εξόδου από τη κρίση. Νομίζω ότι αυτό έχει αγκαλιαστεί από τον ελληνικό λαό, φάνηκε και στις διπλές εκλογές του 2012 και νομίζω ότι θα φανεί με εκκωφαντικό τρόπο στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. 

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις ευρωεκλογές τίθεται ζήτημα  ηγεσίας Τσίπρα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν θα ηττηθεί στις Ευρωεκλογές. 

Σε περίπτωση που έχει διάφορα 1-2% που δίνουν πολλές δημοσκοπήσεις τίθεται θέμα; 

Όχι δε τίθεται ζήτημα ηγεσίας.

Δεδομένου ότι η ΝΔ έχει πάρει πάρα πολύ σκληρά μετρά.

Ακριβώς για αυτό το λόγο ευελπιστούμε ότι η διαφορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη και να κάνω ένα σχετικό σχόλιο. Πεποίθησή μου είναι πως το τελευταίο όπλο που έχει στα χέρια της και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κατά κόρον η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, πέραν του εκφοβισμού που είναι το σύνηθες εργαλείο που χρησιμοποιούν για να πειθαναγκάσουν τον ελληνικό λαό είτε να σεβαστεί τα ακραία μετρά που έχουν πάρει είτε να τους ψηφίσει το '12, πέραν αυτού του συνηθισμένου πια εργαλείου εν μέσω κρίσης, το τελευταίο πολιτικό όπλο που τους έχει μείνει στα χέρια είναι το όπλο της απόχης, η μοναδική ελπίδα της ΝΔ για να περιορίσει, όχι να αποφύγει, να περιορίσει  την ήττα της στις εκλογές της 25 Μάιου είναι να απογειωθεί η απόχη. 

Δε είναι τυχαίο αυτό που έκαναν με τους 18χρονους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, που η ανακοίνωση για το δικαίωμά τους να δηλωθούν ετεροδημότες και να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές εκεί που μένουν, κυκλοφόρησε Δευτέρα και η διορία  ήταν την Παρασκευή. Χρησιμοποιούν κάθε τεχνικό εργαλείο για να αυξήσουν  την απόχη, για να εμποδίσουν την έκφραση της οργής και  αποφασιστικότητας του κόσμου στην κάλπη των Ευρωεκλογών. 

Δηλαδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ποντάρουν στην απόχη;

Κατά τη γνώμη μου κατά κόρον είναι το τελευταίο όπλο που έχουν στα χεριά τους για αυτό και εμείς λέμε ότι ο κόσμος πρέπει να πάει να ψηφίσει. Όλες εκείνες οι κοινωνικές ομάδες, οι κοινωνικές τάξεις που τα τελευταία χρόνια έχουν νιώσει με το πιο βάρβαρο τρόπο στο πετσί τους  τις συνέπειες αυτής της καταστροφικής πολιτικής πρέπει να ψηφίσουν σκεπτόμενοι ακριβώς τα όσα έχουν υποστεί. Ακόμα και αν δεν συμφωνούν πλήρως με το πρόγραμμα κα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσουν στην κάλπη , να μην απογειωθεί η αποχή και να δώσουν αποφασιστικό χτύπημα σε αυτούς που τους κατέστρεψαν. 

Με το Ποτάμι θα συνεργαστείτε; 

Το Ποτάμι πρέπει να εμφανίσει πρόγραμμα. Αυτό που παρατηρούμε μέχρι τώρα είναι τον κ. Θεοδωράκη να λέει ότι δεν έχει αποφασίσει τι πρόγραμμα θα  παρουσιάσει και ότι πρώτα πρέπει να πάρει διψήφιο ποσοστών ψήφων στις ευρωεκλογές  και μετά να παρουσιάσει πρόγραμμα. Δεν έχει αποφάσισε σε ποια ευρωομάδα θα ενταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Λέγεται ότι θα ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.

Μην είστε τόσο σίγουρος. Εγώ εκτιμώ ότι θα μπορούσαμε  να το δούμε ακόμη και στους Ευρωπαίους Φιλελευθέρους. Εξάλλου  τα όσα λέει, οι κοινοτυπίες οι πασπαλισμένες με άξιες του φιλελευθερισμού που σκορπά από εδώ και από εκεί ανέξοδα σε κάθε συνέντευξη, έμενα μου καταμαρτυρούν και μια στροφή προς τα εκεί. 

Το Ποτάμι λοιπόν πρέπει να παρουσιάσει πρόγραμμα γιατί μέχρι τώρα, επιτρέψτε μου  να εκτιμήσω ότι από τα όσα ακούμε για τον κ Θεοδωράκη, μάλλον πιο πολύ για τα δεινά της χώρας έχει φταίξει ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα η κυβέρνηση.  Επίσης έχουμε τους λόγους μας να πιστεύουμε ότι αυτό το εγχείρημα δεν δημιουργήθηκε επειδή μια νοικοκυρά από τα Γιάννενα ή ένας βοσκός από το Καρπενήσι είπαν στον κ Θεοδωράκη να προχωρήσει. 

Δημιουργήθηκε από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα τα όποια  θέλουν να δημιουργήσουν νέες εναλλακτικές λύσεις. Ας σκεφτούμε μόνο τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τις συγκυβερνήσεις, οπού υπήρξαν κόμματα  τα οποία με τη θέλησή τους συμμετείχαν  στο πανηγύρι  των συγκυβερνήσεων, όπως το ΛΑΟΣ παλιότερα ή σήμερα η ΔΗΜΑΡ και σταδιακά περίπου εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό στίβο.  Νομίζω ότι το Ποτάμι είναι μια νέα εκδοχή μιας τέτοιας συμπληρωματικής δύναμης που θα επέτρεπε, σε περίπτωση που η ΝΔ κέρδιζε, κάτι που δεν το θεωρώ καθόλου πιθανό, να συνεχιστεί  η βαρβαρότητα μέσα από μια νέα συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. 

Σε περίπτωση που  εκλεγείτε θα δεχτείτε ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν να μην είναι υποψήφιος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας;

Έχει παρατραβήξει λίγο το αστείο με αυτή την υπόθεση της εκλογής του πρόεδρου της Κομισιόν. Και το λέω αυτό γιατί σας θυμίζω ότι πριν ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά την υποψηφιότητα του Τσίπρα, υπήρξαν σκέψεις ακόμη και για συμβουλευτική ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών όσον αφορά στο καθορισμό του ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην πορεία προφανώς  οι κυρίαρχες δυνάμεις και μετά την ανακοίνωση και της υποψηφιότητας Τσίπρα, αυτό περίπου το κατάπιαν αμάσητο, εξαφανίστηκε από την ατζέντα, και πήγαμε στο παλιό μοντέλο που το Συμβούλιο προτείνει και το Ευρωκοινοβούλιο  θα κληθεί να ψηφίσει.. 

Δεν συμφωνείτε με αυτή τη διαδικασία;

Εξ'αρχής πρέπει να το πιάσουμε το θέμα συνολικότερα. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά να πούμε  ότι ήταν η μονή πολιτική δύναμη που καταψήφισε τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Παρόλα αυτά, αυτοί που την ψηφίσαν παραβιάζουν σήμερα τις έστω και ελάχιστες δημοκρατικές δικαιοδοσίες που αυτή η Συνθήκη περιείχε και αναφέρομαι  φυσικά στις εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Εφόσον λοιπόν δεν τους δίνεται στους Ευρωπαίους πολίτες η ευκαιρία, που θα ήταν ιδεατό, να συγκρίνουν πολιτικές στρατηγικές και πολιτικά προγράμματα και να ψηφίσουν απευθείας τον Πρόεδρο της Επιτροπής, το αμέσως δημοκρατικότερο είναι η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να εκλέξει τον Πρόεδρο της κομισιόν. 

Τώρα σε σχέση με το ποια θα είναι τα αποτελέσματα και πως αυτό θα επηρεάσει την εκλογή. Έχω την εντύπωση ότι όπως ακριβώς και σε εθνικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαχωριστεί ως Ελιά από την ΝΔ στα πεδία που μπορεί να το κάνει, προσπαθώντας να διασώσει οτιδήποτε σώζεται που λέει και το τραγούδι από τα εκλογικά του ποσοστά. Έχω την εντύπωση ότι και ο Schulz αυτή τη στιγμή προσπαθεί να διαχωριστεί από τον Juncker φραστικά κυρίως σε ζητήματα ανάπτυξης  προκειμένου να τονίσει ένα πιο προοδευτικό προσωπείο και να υπερψηφιστεί από μια μεγαλύτερη συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Το πρόβλημα ποιο είναι: Όπως ακριβώς  και στην Ελλάδα ο κ Βενιζέλος συγκυβερνά με τον κ Σαμαρά έτσι ακριβώς και ο κ Schulz στη Γερμάνια σε επίπεδο ομοσπονδιακής κυβέρνησης συγκυβερνά με την κ Merkel και τους Χριστιανοδημοκράτες. Δεν έχουμε λόγους να ελπίζουμε ότι τυχόν εκλογή του κ Schulz, όπως ακριβώς επιτρέψτε μου την εκτίμηση διαφαίνεται, θα σημάνει μια ριζική μετατόπιση της  πολιτικής της ΕΕ. Ευελπιστούμε ότι με τη δική μας παρέμβαση με αυξημένες δυνάμεις στο νέο Κοινοβούλιο, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε ή εν πάση περιπτώσει  να ελαφρύνουμε τις καταστροφικές πολιτικές που θα συνεχίσουν να παίρνονται είτε πρωτεύσει το ΕΛΚ είτε πρωτεύσουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

Η υποψηφιότητα Τσίπρα μάς τιμά και τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ επέκταση στο σύνολό του τον ελληνικό λαό. Ακριβώς αυτό ήταν το κίνητρο για να οριστεί ο Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος της Ευρωαριστεράς. Πρώτον το ότι συμβολίζει μια δύναμη της αριστεράς που επιτέλους έχει προοπτική νίκης σε μια χώρα της ΕΕ και της Ευρωζώνης και δεύτερον ήταν μια κίνηση συμβολική, τιμής των θυσιών και των κόπων και των αγώνων που έχει κάνει η ελληνική κοινωνία τα χρόνια της κρίσης. Αυτή την υποψηφιότητα παρουσιάζουμε και με την περιοδεία του Τσίπρα σε όλη την Ευρώπη και με τον συνολικό μας αγώνα ως κόμμα ευρωπαϊκής αριστεράς και ελπίζουμε ότι στο νέο Ευρωκοινοβούλιο θα βρει και θα τύχει και στήριξης ακόμη και από ευρωβουλευτές  που δεν θα  εντάσσονται στην δική μας πολιτική οικογένεια. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)