to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:23 | 05.07.2017

πηγή: stokokkino.gr

Κοινωνία

Γ. Μπασκάκης: «Η ΧΑ δεν είναι κόμμα είναι ναζιστική οργάνωση - Τα τάγματα εφόδου είναι η καρδιά της και η βία το πολιτικό της μήνυμα»

Τις επιθέσεις χρυσαυγιτών κατά μεταναστών τις οποίες έχει ερευνήσει και δημοσιεύσει ο ίδιος στην εφημερίδα που εργάζεται περιέγραψε χθες Τρίτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Γιάννης Μπασκάκης.


(φωτογραφία αρχείου: Left.gr)

Γράφει η Ειρήνη Προμπονά:

Ο μάρτυρας περιέγραψε με λεπτομέρειες την δράση στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και στο κέντρο της Αθήνας. «Η Χρυσή Αυγή έχει κάθετη ιεραρχική δομή και σκοπό έχει την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων. Δεν είναι κόμμα....είναι μια οργάνωση που το πολιτικό της μήνυμα είναι η βία και η εξόντωση των ‘υπανθρώπων’ για την καθαρότητα της φυλής και του αίματος» τόνισε στην κατάθεση του. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από την πολιτική αγωγή για την «καμουφλαρισμένη ναζιστική ιδεολογία» της ΧΑ ο μάρτυρας εξήγησε πως στην ΧΑ «παλιότερα είχαν πρόβλημα να το πουν ανοιχτά, γιατί στην Ελλάδα ο ναζισμός δεν είναι αποδεκτός, λόγω των στρατευμάτων Κατοχής». Όπως τόνισε στην κατάθεσή του δεν είναι αποδεκτός γιατί «Στρέφεται κατά ανθρώπων, είναι υπέρ της εξόντωσης ανθρώπων που δεν έχουν καν την επιλογή να γεννηθούν όπως γεννήθηκαν».

Για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατέθεσε πως «η επίθεση είχε στόχο τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του».  «Ο Φύσσας» κατέθεσε ο μάρτυρας «ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία. Τα τραγούδια του έδειχναν άνθρωπο αριστερής νοοτροπίας και κουλτούρας και υπήρχαν τραγούδια του ξεκάθαρα εναντίον του φασισμού.»

Ο Γιάννης Μπασκάκης ερωτηθείς σχετικά από την Πρόεδρο του δικαστηρίου κατέθεσε πως με την ΧΑ ασχολήθηκε εντατικά από το 2012 «γιατί από το 2012 η ρατσιστική δράση της ΧΑ εντείνεται και έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Ειδικά από την στιγμή που μπαίνει στην Βουλή. Πρόκειται για μια ναζιστική οργάνωση» συμπλήρωσε, ενώ τεκμηρίωσε ως εξής: «Είναι μια οργάνωση που βρίθει ναζιστικών συμβόλων. Το 2005 έγινε ναζιστική συναυλία στο Περιστέρι (ρεπορτάζ με το σχετικό βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»). Εκεί μετέχουν πολλά απ’ τα σημερινά ηγετικά στελέχη της ΧΑ, Μιχαλολιάκος, Ματθαιόπουλος, Γερμενής, που τραγουδούν τον ύμνο της Γερμανίας. Ναζιστικά τραγούδια, ναζιστικά συνθήματα και σύμβολα, η σημαία των SS, της Βέρμαχτ. Υπήρχε από το 2012 μια κλιμάκωση ρατσιστικών επιθέσεων. Υπήρχε και μια σειρά δικών, εν εξελίξει, οι οποίες μου ανατέθηκαν. Παρακολούθησα την υπόθεση του «Αντίπνοια» και άλλες υποθέσεις».

Πρόεδρος: Καλύψατε κάποιο περιστατικό;

Μάρτυρας: Ως αυτόπτης όχι. Αλλά έχω μιλήσει με πολλά θύματα. Έχω καλύψει επίθεση σε μετανάστη στην Βερανζέρου, αλλά πήγα στο χώρο μετά την επίθεση. Έχω καλύψει πολλά θέματα. Για παράδειγμα έχω πάρει συνέντευξη από τον Αλί που μαχαιρώθηκε.

Πρόεδρος: Εκτός από τα περιστατικά που έχετε καταθέσει στην ανάκριση, τι άλλο έχετε να πείτε;

Μάρτυρας: Για την υπόθεση Φύσσα και για το ΠΑΜΕ, για το «Συνεργείο». Έχω συγκεντρώσει πολλά στοιχεία.

Πρόεδρος: Δηλαδή;

Μάρτυρας: Καταρχάς, έχουμε εικόνα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στην υπόθεση Φύσσα.

Πρόεδρος: Δεν θέλω να μας μεταφέρετε όμως αυτά που λένε όλα τα Μέσα.

Μάρτυρας: Μπορώ να σας πω για αυτά που υπογράφω.

Πρόεδρος: Πείτε μας, συνεχίστε….

Μάρτυρας: Ξέρω τη διαδοχή των κλήσεων Άγγου-Καζαντζόγλου, που είναι υπεύθυνος για τη δράση εφόδου της Νίκαιας, προς τον Πατέλη. Και μετά έχουμε μήνυμα προς τα στελέχη της ασφάλειας, τον Κορκοβίλη και άλλους. Το μήνυμα λέει «Όλοι τώρα στην τοπική. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς». Μετά, για ένα τέταρτο, έχουμε παύση των κλήσεων. Υπάρχει κλήση πριν το μήνυμα Πατέλη προς τα μέλη της οργάνωσης, έχουμε μήνυμα Πατέλη-Λαγού. Μετά έχουμε 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα συνομιλίες Πατέλη Ρουπακιά, που ήταν κρατούμενος. Έχουμε συνομιλία Λαγού-Πατέλη. Υπάρχει στόχος εκείνο το βράδυ. Ο Παύλος Φύσσας και η παρέα του.

Ο Γιάννης Μπασκάκης αναφέρθηκε στον Π. Φύσσα. Τα τραγούδια του έδειχναν έναν άνθρωπο «με αριστερή κουλτούρα» όπως είπε. Κάποια απ’ αυτά έβαλαν ενάντια του φασισμού.

Όπως κατέθεσε, κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο Ρουπακιάς δεν έδρασε αυτοβούλως, με δική του απόφαση. «Υπάρχουν τα μηνύματα» είπε ο Γιάννης Μπασκάκης, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στον τρόπο λειτουργίας της ιεραρχικής δομής της ΧΑ  σε σχετικά βίντεο ηγετικών στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ομιλία του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης:

«Στο ξενοδοχείο Crystal το 2012 ο Μιχαλολιάκος λέει ότι "όποιος περνάει έξω από τα γραφεία μας ή τρέχει ή δεν προλαβαίνει να τρέξει". Αυτό είναι μια κεντρική γενική εντολή. Δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να γίνουν οι επιθέσεις. Για παράδειγμα η επίθεση ενάντια στον Αντίοχο στην Πάτρα που περνούσε κάτω από τα γραφεία της οργάνωσης ή πρόσφατα ενάντια στον φοιτητή στα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων. Ο Χρήστος Ζέρβας δεν χρειαζόταν εξειδικευμένη εντολή για να χτυπήσει τον Λάζαρη. Δεν χρειάζεται δηλαδή να δίνεται διαρκώς η εντολή απ' τη στιγμή που υπάρχει το έναυσμα από τον αρχηγό».

Η …κατάκτηση των περιοχών κεντρική γραμμή της ΧΑ

Ο δημοσιογράφος Γ. Μπασκάκης αναφέρθηκε ακόμη σε καταγεγραμμένες δημόσιες δηλώσεις ηγετικών στελεχών  όπως αυτές των Ηλ. Κασιδιάρη και  Ηλ. Παναγιώταρου που λένε ότι «μέσω της δράσης στον δρόμο η ΧΑ κατάφερε να πάρει τη Νίκαια από την Αριστερά και οι γειτονιές της από κόκκινες να γίνουν κυανές».

«Αυτό δείχνει ότι η κατάκτηση περιοχών είναι κεντρική γραμμή της οργάνωσης», κατέθεσε ο μάρτυρας. Απαντώντας σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής «τι άλλο θέλει να κατακτήσει η ΧΑ» ο Γ. Μπασκάκης απάντησε  πως «ένας μεγάλος στόχος της ναζιστικής οργάνωσης ήταν να μπει στο Κοινοβούλιο. Το έχει πει ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος “Θα μπούμε στη Βουλή για να τη διαλύσουμε” και ο Κασιδιάρης είχε πει “Όταν μπούμε στη Βουλή θα την κάνουμε Άγιο Παντελεήμονα”, ‘εμάς δεν μας αρέσουν τα βουλευτιλίκια αλλά απολαμβάνουμε κάποια προνόμια, οπλοφορία, μη-αυτόφωρη δίωξη”».

Η δράση της Γ. Δημοπούλου και η πολυκατοικία στην Βερανζέρου

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις επιθέσεις εναντίον μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, στην πολυκατοικία στην Βερανζέρου που στις πόρτες των διαμερισμάτων που διέμεναν αλλοδαποί υπήρχε ζωγραφισμένος ο κέλτικος σταυρός «γνωστό φασιστικό σύμβολο», όχι εξωτερικά του κτιρίου, αλλά μέσα, σε πόρτες διαμερισμάτων.  Ένας απ’ αυτούς, ο Αλί, χτυπήθηκε στο κεφάλι ενώ έμπαινε στο διαμέρισμα από δυο φουσκωτούς που συνόδευαν την Γεωργία Δημοπούλου (σύζυγό του Χρ. Παππά) υποψήφια τότε με την χρυσή αυγή. Ο μάρτυρας μίλησε με το θύμα και όπως του είπε τον απείλησαν να φύγει από το διαμέρισμα διαφορετικά θα σκοτώσουν κι αυτόν και τα παιδιά του.

Επίθεση είχε δεχτεί στην ίδια πολυκατοικία από την Δημοπούλου και μια Κινέζα την οποία επιχείρησε να πνίξει όπως είπε η ίδια και ήταν πολύ τρομαγμένη όταν ο δημοσιογράφος μίλησε μαζί της.

Η αναφορά στην επίθεση 15μελούς τάγματος εφόδου με επικεφαλής την Σκορδέλη που κατέληξε στο μαχαίρωμα Αφγανού μετανάστη στον Αγ. Παντελεήμονα το 2011, μια υπόθεση που έχει αναβληθεί 12 φορές αν και αυτόφωρο  και αναμένεται να εκδικαστεί στις 7 Ιουλίου, προκάλεσε την απορία της Προέδρου, ως προς την καθυστέρηση της εκδίκασης των αδικημάτων.  Ο μάρτυρας κατέθεσε όσα γνωρίζει για την υπόθεση λέγοντας πως υπάρχουν και τα’ ανάλογα δημοσιεύματα και τον λόγο πήρε η Εισαγγελέας:

Εισαγγελέας: Αφήστε τα δημοσιεύματα. Είπατε ο ένας κρατούσε μαχαίρι. Πώς συνάγεται αυτό το συμπέρασμα;

Μάρτυρας: Από τα μαχαιρώματα.

Εισαγγελέας: Ακούσατε ομιλίες στο βίντεο που είδατε με τη ναζιστική συναυλία που να προκαλούν σε βία;

Μάρτυρας: Υπάρχουν τραγούδια που λένε «Θα ρίξω βόμβες στο Ισραήλ. Η Αφρική είναι για τους πιθήκους.»

Εισαγγελέας: Είναι δυνατόν να ρίξουν βόμβες στο Ισραήλ;

Μάρτυρας: Δείχνει τον ρατσισμό….

Εισαγγελέας: Έχετε κάνει ποτέ συνέντευξη με μέλος της ΧΑ;

Μάρτυρας: Όχι.

Εισαγγελέας: Γιατί, όταν κάνετε ένα ρεπορτάζ δεν χρειάζεται να το κάνετε σε βάθος;

Ο μεγάλος αριθμός των βίντεο, φωτογραφιών, των δηλώσεων, των μηνυμάτων, οι επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου με συμμετοχή στελεχών, η επίθεση στην λαϊκή του Μεσολογγίου που μεταδόθηκε μέσω  τηλεοπτικού δικτύου στα δελτία ειδήσεων, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, η ναζιστική συναυλία, αλλά και πλείστα όσα ευρήματα και μαρτυρίες, ακόμα και ντοκιμαντέρ, που τεκμηριώνουν ένα ρεπορτάζ  είναι μάλλον λιγότερο σημαντικά ως στοιχεία, από το να ρωτάς το χέρι που κρατά μαχαίρι γιατί έσφαξε, στην προκειμένη περίπτωση. Το ίδιο και η Ιστορία.

Τα τάγματα εφόδου και η βία το πολιτικό μήνυμα της ΧΑ

Για τα τάγματα εφόδου ο μάρτυρας επισήμανε πως αποτελούν το κεντρικό μέρος,«την καρδιά της ΧΑ, δεν είναι δική τους πρωτοτυπία είναι εμπνευσμένα από τα τάγματα του Χίτλερ, όπως ναζιστικής έμπνευσης είναι και τα συνθήματά τους, απευθείας μεταφρασμένα από τη γερμανική γλώσσα. Το “Sieg Heil”-«Ζήτω η νίκη», “Heil mein führer”- «Ζήτω ο αρχηγός»,  “Blut und Ehre”- «Αίμα και τιμή». Ακόμα και τα χρώματα είναι ίδια κόκκινο - μαύρο – άσπρο,  όπως η σημαία της Βέρμαχτ, σαν αυτή που ανέβασαν οι Γερμανοί την κατοχή στην Ακρόπολη». Ο μάρτυρας απαντώντας στην ερώτηση «γιατί η ΧΑ χρησιμοποιεί την βία δημοσίως», απάντησε πως «η βία είναι το πολιτικό μήνυμα» ενώ υπενθύμισε με την κατάθεσή του την δήλωση Μιχαλολιάκου που λέει ότι «μετά το χαστούκι Κανέλλη ανέβηκαν 2 ποσοστιαίες μονάδες. Η ΧΑ είναι μια ναζιστική οργάνωση που λειτουργεί με βάση τη βία με σκοπό να τελεί εγκλήματα. Υπάρχουν ήδη καταδικαστικές αποφάσεις. Το βασικό πολιτικό μήνυμα είναι η βία, δεν είναι κόμμα είναι οργάνωση που προπαγανδίζει τη βία. Η ΕΛΜΕ Χανίων εξέδωσε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε τις επιθέσεις κατά μεταναστών. Η ΧΑ απάντησε σε αυτό το κείμενο στο οποίο δεν κατονομαζόταν».

Τα… εθνικοσοσιαλιστικά μπράτσα της ΧΑ

Απαντώντας σε ερωτήσεις του αναπληρωτή Εισαγγελέα ο Γιάννης Μπασκάκης κατέθεσε πως «σήμερα υπάρχει ύφεση στην δράση της ΧΑ γιατί εκκρεμεί η δίκη».  Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε βίντεο στο οποίο έχει καταγραφεί ο βουλευτής της ΧΑ  Δημήτρης Κουκούτσης να μεταφέρει στην Τοπική Οργάνωση Σπάρτης, μετά την ποινική δίωξη σε βάρος της ηγεσίας, την εντολή του Αρχηγού «να κρατάνε μέσα τους τον εθνικοσοσιαλισμό» και «να μη δείχνουν τόσο συχνά τα μπράτσα τους» ακριβώς γιατί εκκρεμεί η δίκη.

Ο Περίανδρος …

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε ακόμα  και στην αποχώρηση του υπαρχηγού της ΧΑ Αντ. Ανδρουτσόπουλου, του γνωστού «Περίανδου» που έχει καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή έξω από την Ευελπίδων τον Ιούνιο του 1998:

Συνήγορος: Αναφερθήκατε για το 1983 και τον Άρειο Πάγο. Γνωρίζετε την ύπαρξη της ΧΑ πριν το 2012 και αν συνδέεται με κάποια εγκληματική δράση;

Μάρτυρας: Βεβαίως. Γνωρίζω την περίπτωση Περίανδρου. Το περιοδικό της ΧΑ ξεκινά το '80, το ίδιο και η ΧΑ. Έχουμε επιθέσεις ήδη από τότε. Υπάρχουν καταδίκες Κουσουμβρή και Ζαφειρόπουλου. Υπάρχει καταδίκη του υπαρχηγού της ΧΑ Ανδρουτσόπουλου, γνωστού ως Περίανδρου.

Υπάρχει πρόσφατη συνομιλία του “Περίανδρου” στη Λάρισα που λέει ότι αν ανοίξει το στόμα του, θα καταδικαστεί (εννοεί για την επίθεση στον Κουσουρή) ο Μιχαλολιάκος ως ηθικός αυτουργός και ο Παναγιώταρος ως φυσικός. Επίσης έχει πει ότι ο Μιχαλολιάκος τους έστελνε να κάνουν σοβαρά αδικήματα. Ένας από τους λόγους που αποχώρησε από την ΧΑ είναι το άδειασμα στελεχών, όπως του Ρουπακιά και αρνείται την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της.

Κατά την εξέταση της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στα μηνύματα και τις τηλεφωνικές κλήσεις που αντάλλαξαν μεταξύ τους τα στελέχη της ΧΑ πριν και μετά την δολοφονία Φύσσα:

Συνήγορος: Στον Φύσσα επιτέθηκε τάγμα εφόδου;

Μάρτυρας: Το πιο σκληρό τάγμα εφόδου, από την τοπική της Νίκαιας.

Συνήγορος: Τι βαθμίδα έχει ο καθένας στη Νίκαια και από που το ξέρετε;

Μάρτυρας: Από την έρευνα (σ.σ φαίνεται ότι) ο Καζαντζόγλου είναι υπεύθυνος τάγματος εφόδου, ο Τσακανίκας υπεύθυνος ιδεολογικού, οικονομικός υπεύθυνος είναι ο Ρουπακιάς, ο Πατέλης είναι ο πυρηνάρχης. Προκύπτουν από τις ομιλίες στη Νέδα. Για τον Ρουπακιά βρέθηκε έγγραφο στο λογιστήριο.

Συνήγορος: Για την άρση απορρήτου στην υπόθεση Φύσσα διακρίνεται ποιος ήταν ανώτερος και ποιος κατώτερος;

Μάρτυρας: Ο Άγγος είναι υφιστάμενος του Καζαντζόγλου, ο οποίος είναι μέλος και παίρνει τον πυρηνάρχη Πατέλη, ο οποίος τηλεφωνεί στον περιφερειάρχη Λαγό.

Η ήδη εκνευρισμένη υπεράσπιση ξέσπασε και άρχισε να διαμαρτύρεται «που τα ξέρει αυτά ο μάρτυρας, δεν είναι δυνατόν να μας λέει αυτά τα πράγματα» κι έτσι εν μέσω έντασης και φωνών το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα Τετάρτη στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, στις 9:00 π.μ.

Στην αίθουσα βρέθηκε αρκετός κόσμος στο ακροατήριο,ενω υπήρχαν ελάχιστοι χρυσαυγίτες. Την ακροαματική διαδικασία παρακολούθησαν και μέλη του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

 
***
Την ίδια ώρα χθες Τρίτη εκδικάζονταν στο Β’ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, η έφεση που άσκησαν οι 6 από τους 8 πρωτοδίκως καταδικασθέντες της οργάνωσης «Αυτόνομοι Εθνικιστές» για την επίθεση εναντίον συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατοίκων στο μετρό της Πανόρμου τo 2010. Η πρόταση της Εισαγγελέως ήταν καταδικαστική για το αδίκημα που δεν έχει παραγραφεί (διατάραξη κοινής ειρήνης), ενώ η απόφαση του δικαστηρίου έχει οριστεί ν’ ανακοινωθεί, μετά και από τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης στις 14 Σεπτεμβρίου του 2017.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)