to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 15.03.2018

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Θέλουν ευθύνη οι κινήσεις απέναντι στην Τουρκία, δεν μπορεί να είναι κινήσεις εντυπωσιασμού όπως μας παραπέμπει συχνά η ΝΔ

«Γνωρίζουμε πολύ καλά την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς, η οποία κάνει εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Και επειδή έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, ο ευρωπαϊκός και διεθνής παράγοντας μας υποστηρίζει. Υπάρχουν τοποθετήσεις των ευρωπαίων ιθυνόντων που κάνουν κριτική στην Τουρκία».


Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας στο κανάλι Εpsilon και τον Σπύρο Χαριτάτο

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε την Πέμπτη 15 Μαρτίου στο κανάλι Epsilon, στην εκπομπή "Ξυπνάμε Μαζί" και τον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια

«Στη Μόρια βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 5.000 άνθρωποι και είχαμε καταφέρει να κατέβουμε και κάτω από τις 5.000. Το ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού όμως, όπως έχουμε πει αρκετές φορές και ιδιαίτερα η κατάσταση στα νησιά μας, έχει το στοιχείο του απρόβλεπτου ανάλογα και με τα γεγονότα στην Τουρκία, τις σκοπιμότητες της τουρκικής ηγεσίας ή και τις ορέξεις των διακινητών. Έχουμε δηλαδή αυξομειώσεις των ροών που δεν μπορεί κανείς να τις ελέγξει, ούτε και να τις προδιαγράψει ή να τις αντιμετωπίσει συντεταγμένα. Τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια δεν είναι καθημερινά και κάποιες φορές υπάρχει ένα ξέσπασμα. Μπορεί να διαμαρτύρονται επειδή καθυστερούν ορισμένες διαδικασίες αλλά έχουμε ένα μεγάλο αριθμό από αυτούς που περνούν στη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και δεν μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα. Παίρνουμε όλα τα μέτρα και οι επεμβάσεις της αστυνομίας είναι πολύ προσεκτικές».

- Σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις και την επιθετική ρητορική του κ. Ερντογάν, αλλά και πως μπορούμε να διαχειριστούμε τη στρατηγική της Τουρκίας,

«Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα τον ανήσυχο και προβληματικό ανατολικό μας γείτονα, χρειάζεται να βλέπουμε που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα. Το βασικό στη χώρα μας που πρέπει να περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο, είναι η ασφαλής έξοδος από τα μνημόνια, από το τριετές πρόγραμμα, σε λίγους μήνες. Στοιχεία όπως το πρωτογενές πλεόνασμα για το πρώτο δίμηνο του 2018 που είναι το διπλάσιο του αναμενόμενου, δείχνουν ότι οι προοπτικές της χώρας μας για σταθεροποίηση και ενίσχυση της θέσης της είναι πολύ ευνοϊκές.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς, η οποία κάνει εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Και επειδή έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, ο ευρωπαϊκός και διεθνής παράγοντας μας υποστηρίζει. Υπάρχουν τοποθετήσεις των ευρωπαίων ιθυνόντων που κάνουν κριτική στην Τουρκία.

Η τοποθέτηση του στενού συμβούλου του αρχηγού της ΝΔ, κ. Κυρανάκη κάθε άλλο παρά δείγμα πατριωτισμού είναι, το να λέει δηλαδή ότι για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο ευθύνεται η προκλητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Ήταν θλιβερή στιγμή, όταν οι ιθύνοντες της ΝΔ μας ζητούσαν να πάρουμε τηλέφωνο τον Ερντογάν. Οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε απέναντι στην Τουρκία θέλουν ευθύνη και δεν μπορεί να είναι κινήσεις εντυπωσιασμού όπως μας παραπέμπει συχνά η ΝΔ, σχετικά και με το θέμα των 2 παιδιών μας που κρατούνται στην Τουρκία. Πιστεύω ότι και οι τουρκικές αρχές θα μείνουν στο ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν στο τουρκικό έδαφος λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και σύντομα θα υπάρξει λύση στο ζήτημα αυτό».

- Σχετικά με τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξαιτίας και κάποιων δηλώσεων του κ. Δημήτρη Καμμένου για την κα Αννέτα Καββαδία

«Το Σεπτέμβριο του 2015 βγήκαμε μεν πρώτη δύναμη αλλά δεν είχαμε αυτοδυναμία. Προκειμένου να πάμε ξανά σε εκλογές ψάξαμε για κάποια συνεργασία για να δημιουργηθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η μόνη δυνατότητα εκείνη την εποχή ήταν η συνεργασία με τον κ. Καμμένο που παρόλο που ξέραμε τις διαφορετικές μας κατευθύνσεις είχαμε την κοινή πεποίθηση να παλέψουμε για την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας και το τριετές πρόγραμμα που είχαμε υπογράψει. Στο διάστημα αυτό υπήρξε μια συμπόρευση επ’ αγαθώ της πατρίδας νομίζω, ενώ υπήρχαν και κάποιες διαφορές κυρίως στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM που πιστεύω ότι κρατήθηκαν σε ένα σοβαρό επίπεδο χωρίς να επηρεάσουν την πορεία της συγκυβέρνησης. Δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Η ολοκλήρωση της συνεργασίας μας, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τα πάντα, θα ολοκληρωθεί με το τέλος της κυβερνητικής θητείας της κυβέρνησης. Υπάρχει η ανάγκη κουλτούρας συνεργασίας στην Ελλάδα».

- Σχετικά με τη συνάντηση του κ. Θεοδωράκη με τον κ. Τσίπρα και εάν ήρθε η ώρα του κ. Θεοδωράκη να μπει στην κυβέρνηση,

«Υπήρχε μια ειλικρινής συζήτηση μεταξύ τους και μια θετική κατάληξη περί προώθησης στη βουλή της πρότασης του Ποταμιού. Δεν υπήρχε κάποιο άλλο ζήτημα, πέραν των αντιρρήσεων για τη συνάντηση αυτή των συναγωνιστών του κ. Θεοδωράκη από το Ποτάμι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)