to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 18.11.2017

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Οι τοπικές κοινωνίες δείχνουν μεγάλη αλληλεγγύη προς τους κατατρεγμένους

«Είναι γεγονός όμως ότι ειδικά στη δομή στη Μόρια, εξαιτίας της μεγάλης ροής από την Τουρκία, αφού γέμισαν τα προκατασκευασμένα και οι κατάλληλες σκηνές, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε μη κατάλληλες σκηνές, οι οποίες όμως, σταδιακά αντικαθίστανται με κατάλληλες σκηνές. Ένας μεγάλος αριθμός από τον πληθυσμό τον τελευταίο μήνα, έχει έρθει στην ηπειρωτική χώρα, ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά»


Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, έδωσε συνέντευξη σήμερα Σάββατο 18 Νοεμβρίου στον τηλεοπτικό σταθμό Ε στην εκπομπή "Τώρα... ό,τι συμβαίνει" και τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

- Όσον αφορά το ζήτημα της τραγωδίας στη Δυτική Αττική,

"Αυτήν τη στιγμή, είναι έντονο το αίσθημα της απώλειας των συνανθρώπων μας. Όσον αφορά τις ευθύνες θα ήθελα να σας θυμίσω κάτι. Τα κτίρια της Αθήνας στους σεισμούς του 1981 και του 1999 ανταποκρίθηκαν στο σύνολο τους πολύ καλά. Υπήρχαν όμως και 10 περίπου σπίτια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι διότι ήταν χτισμένα πάνω σε μπαζωμένα ρέματα και ασταθές υπόβαθρο. Αντίστοιχα και στην συγκεκριμένη περίπτωση, όσον αφορά το ρέμα που περνούσε μέσα από την πόλη, θα έπρεπε να έχει γίνει μια σωστή χάραξη ώστε να δομηθεί σωστά η πολιτεία εκεί. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια προεκλογικά χτιζόταν και νομιμοποιούνταν δεκάδες αυθαίρετα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για την απόκτηση ψήφων προεκλογικά.

Σχετικά με το θέμα των ευθυνών που με ρωτάτε. Δεν μπορώ αυτήν την στιγμή να κατανείμω ευθύνες. Όταν υπάρχει ανάγκη να κάνεις 500 αντιπλημμυρικά στην Αττική και κάνεις τα 300 πάλι θα υπάρχει πρόβλημα. Θέλω να πω ότι προφανώς υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες, καλύφθηκαν αρκετές αλλά δεν καλύφθηκαν όλες. Δεν μπορώ να γνωρίζω τον προγραμματισμό που είχε γίνει.

Η πολιτεία κάνει ότι μπορεί και έχει τις προτεραιότητές της. Η κριτική που μπορεί να κάνει κανείς για αυτά που έπρεπε να προβλεφτούν είναι λογικό να γίνεται".

- Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε ένα σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της τραγωδίας σε τέτοιες περιπτώσεις,

"Όλα αυτά προβλέπονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά η κριτική είναι δεκτή. Πιθανόν να έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα γρηγορότερα, αλλά από την εικόνα που έχω εγώ η κρατική μηχανή κινητοποιήθηκε από πάνω μέχρι κάτω αρκετά γρήγορα.

Συνεχώς, ώρα με την ώρα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Οι ανάγκες των πλημμυροπαθών. Αυτήν τη στιγμή δεν μένει κανείς σε πλημμυρισμένο σπίτι ή στο δρόμο και από όσο ξέρω έχει πάει στην Ελευσίνα ένα πλοίο χωρητικότητας 900 ατόμων κατάλληλα διαμορφωμένο, για να φιλοξενηθούν όσοι άνθρωποι χρειαστεί".

- Σχετικά με την εισβολή του Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

"Είναι κάποιες οργανώσεις όπως αυτή, που προσπαθούν με τις ενέργειες τους να εντυπωσιάσουν, θεωρώντας ότι θα λειτουργήσουν σαν καταλύτης της εξέγερσης του κόσμου. Κάτι τέτοιες ενέργειες μπορεί να έχουν την στόχευση να δείξουν ότι η χώρα είναι σε κατάσταση πολιορκίας, ώστε να ενεργήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να φανεί ότι η χώρα δεν είναι ασφαλής. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει επ'  ουδενί. Είμαστε από τις πιο ασφαλείς χώρες. Εάν υπάρχουν παράνομες πράξεις θα πρέπει να γίνουν συλλήψεις. Τέτοιες ενέργειες δεν θα πρέπει  να μας οδηγήσουν στη δημιουργία φραχτών και σιδηρόφρακτων εισόδων".

- Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο και τη γενική απεργία που καλεί ο Δήμαρχος τους πολίτες να συμμετάσχουν τη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω του υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών,  

"Η κατάσταση γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ήταν όλα αυτά τα χρόνια δύσκολη και μέχρι το Μάρτιο του 2016 ήταν ακόμα πιο δύσκολη. Μετά την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας η κατάσταση έγινε διαχειρίσιμη, αφού οι τρομακτικές ροές από την Τουρκία μειώθηκαν. Έχουμε πάλι όμως από τον Σεπτέμβριο μια αύξηση των ροών, για διάφορους λόγους, που δεν έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν πολύ μεγάλη αλληλεγγύη και φροντίδα και εξακολουθούν να δείχνουν, προς αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Και παρόλα αυτά στα νησιά μας, ο τουρισμός ήταν ιδιαίτερα αυξημένος εφέτος το καλοκαίρι, πράγμα που δείχνει ότι η τοπική οικονομία δεν έχει πληγεί.

Είναι γεγονός όμως ότι ειδικά στη δομή στη Μόρια, εξαιτίας της μεγάλης ροής από την Τουρκία, αφού γέμισαν τα προκατασκευασμένα και οι κατάλληλες σκηνές, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε μη κατάλληλες σκηνές, οι οποίες όμως, σταδιακά αντικαθίστανται με κατάλληλες σκηνές. Ένας μεγάλος αριθμός από τον πληθυσμό τον τελευταίο μήνα, έχει έρθει στην ηπειρωτική χώρα, ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά."

Σε παρέμβασή του ο κ. Γαληνός, Δήμαρχος της Λέσβου, εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των νησιών είναι λάθος και η Λέσβος ασφυκτιά. "Το νησί στάθηκε όρθιο" ανέφερε και κέρδισε τον παγκόσμιο έπαινο. Αλλά από την Κοινή Δήλωση και μετά η κατάσταση είναι ασφυκτική και χρειάζεται άμεση αποσυμφόρηση.

Ο κ. Μπαλάφας τόνισε σε απάντηση των θεμάτων που έθεσε ο κ. Γαληνός: "Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά την αγωνία και το ενδιαφέρον που εκφράζει ο κ. Δήμαρχος. Μιλάει για τη μέγιστη δυνατή μείωση του παραμένοντος στο νησί προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού, πράγμα το οποίο επιδιώκουμε και εμείς. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε απομακρύνει χιλιάδες ανθρώπους από το νησί με μεταφορά τους στην ενδοχώρα και θα συνεχίσουμε. Είναι μια διαρκής προσπάθεια διαχείρισης ενός δύσκολου και δυσεπίλυτου προβλήματος. Φεύγουν εκατοντάδες αλλά συνεχώς έρχονται και άλλοι".

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)