to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 25.05.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί την εναλλακτική πολιτική λύση και αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές

«Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη μας τις δημοσκοπήσεις και προσπαθούμε να τις αναλύσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική κάμψη είναι γεγονός»


Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό ParapolitikaFM 90,1 (στoυς δημοσιογράφους Δ. Τάκη καιΧρ. Κοραή):

Για την αγορά των F35

Πρέπει να είναι απολύτως καθαρό ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είμαστε ενάντια στους εξοπλισμούς και στη θωράκιση της χώρας μας, ειδικά με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα. Το αποδεικνύουν οι πράξεις μας, όταν, για παράδειγμα, ψηφίσαμε υπέρ της αγοράς των Rafaleκαι των Belharra.

Υπό αυτή την έννοια αν υπερ-εξοπλιστεί πάλι η Τουρκία και αλλάξει το συσχετισμό με τα F16, προφανώς πρέπει να δούμε το ζήτημα της αγοράς των F35. Αυτό που υποστηρίζουμε, όμως, είναι ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε σε ένα ράλι εξοπλισμών γιατί δεν μας συμφέρει, καταρχήν οικονομικά.Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι να μην προχωρήσει η Τουρκία στον εκσυγχρονισμό και στην αγορά των F16, για να μην ωθηθούμε στην αγορά των F35, των 4δις ευρώ. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην ακολουθεί μία τακτική κατευνασμού προς την Τουρκία, αλλά μια στρατηγική ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής ώστε να επιτευχθεί η στήριξή μας από τους συμμάχους μας και να αποφευχθεί η προμήθεια πρόσθετου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Για τα νέα οπλικά συστήματα που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία

Ένα πρώτο σχόλιο για την νέα αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία είναι ότι τέτοιου είδους σοβαρές ενέργειες, που έχουν σχέση  με το αμυντικό δόγμα της χώρας μας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των εθνικών μας συμφερόντων, δεν θα έπρεπε να τα μαθαίνουμε στη χώρα μας από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Όστιν. Συγκεκριμένα ο κ. Όστιν είπε “Σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών Ιταλία, Ελλάδα, Νορβηγία, Πολωνία”. Δεν ξέρω αν πρόκειται για ανταλλάγματα για τη θερμή υποδοχή που έγινε στον κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όμως είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέκρυψε την αποστολή.Το ότι δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Άρα, το ζήτημα δεν είναι αν ο κ. Όστιν αποκάλυψε την αποστολή, αλλά ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Παναγιωτόπουλος το έκρυβαν από τη Βουλή, τον ελληνικό λαό και τη στρατιωτική ηγεσία. Όπως δεν ήξεραν και για την πρώτη αποστολή και όπως δεν ήξεραν για τη συζήτηση για τα F35 και αυτό το αποκάλυψε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ κ. Καμπάς.

Επιπλέον, όταν έχουμε ανοικτά ζητήματα και σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας της προκλητικότητας και της επιθετικότητας του Ερντογάν δεν μπορεί να στέλνουμε στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και να αποδυναμώνουμε την αμυντική δύναμη της χώρας. Δεν μπορεί από την μία να προετοιμαζόμαστε, να εξοπλιζόμαστε και από την άλλη να αποστέλλουμε εξοπλισμούς. Όσο για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι πρόκειται για αποθέματα,τους ενημερώνουμε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη τ αποθέματα εάν βρεθούμε σε οξυμένη κατάσταση.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος, όχι μόνο απέκρυψε την αλήθεια, αλλά είπε και ψέματα. Να θυμίσω ότι στις 13 του μήνα δήλωσε “δεν υπάρχει θέμα εκ νέου αποστολής”.

Τρίτο και εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι η χώρα μας μπαίνει σε κινδύνους προκεχωρημένου φυλακίου χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος και ενώ έχουμε στη γειτονιά μας ανοικτά ζητήματα.

Για τις δημοσκοπήσεις

Τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών μας δίνουν κάθε δικαίωμα να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς ορισμένες μετρήσεις. Όλοι μας βιώνουμε μια απαρέσκεια και μία οργή κυρίως για την ακρίβεια, για το ρεύμα, για τα καύσιμα κ.λπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί την εναλλακτική πολιτική λύση και αυτό θα φανεί στις επόμενες εκλογές. Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη μας τις δημοσκοπήσεις και προσπαθούμε να τις αναλύσουμε, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική κάμψη είναι γεγονός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)